Työryhmä: Veropohjan tiivistäminen osinkojen lähdeverolla "ei perusteltua"
Suomen veropohjan tiivistäminen ottamalla käyttöön osingoille viiden prosentin lähdevero ei ole perusteltua, sillä malli sopisi huonosti nykyiseen osinkoverojärjestelmään ja tekisi siitä entistä monimutkaisemman, katsoo valtiovarainministeriön asiantuntijatyöryhmä.
Työryhmä oli saanut hallitusohjelman mukaisesti tehtäväkseen selvittää, onko osinkoveroista vapautetuille yhteisöille mahdollista ottaa käyttöön osingoista perittävä viiden prosentin lähdevero.
Lähdeveroa voidaan perustella veropohjan tiivistämisen näkökulmasta, mutta siihen liittyy muita ongelmia. Lähdevero kohdistuisi vain kotimaisiin osinkoihin, joten ulkomailta saadut osingot jäisivät ulkopuolelle samoin kuin muut sijoitustuotot. Lisäksi osinkojen lähdevero todennäköisesti vaikuttaisi sijoittajien käyttäytymiseen, joten kertyvien verotuottojen määriin liittyy epävarmuutta, työryhmä arvioi.
Työryhmä selvitti myös mahdollisuuksia periä ulkomaisten rahastojen ja muiden verovapaiden yhteisöjen kiinteistösijoituksista saamista voitoista kohtuullista veroa.
Vaikutus verotuloihin kiistanalainen
Finanssiala kommentoi raporttia sanomalla, että sen loppupäätelmä on tasapainoinen ja kotimaista omistajuutta tukeva linjaus.
– Uudenlaiset omistamiseen ja sijoittamiseen kohdistuvat veronkiristykset eivät tukisi kotimaista omistajuutta, joten työryhmän linjaus on tämän vuoksi erittäin merkittävä ja vaikuttava, sanoi etujärjestön johtava veroasiantuntija Lauri Luukkonen tiedotteessa.
Selvityksessä oli taustalla ajatus, että ulkomaisia toimijoita saataisiin verotettaviksi. Mietinnössä sanotaan, että myös kotimaisten verovapaiden osingonsaajien verokohtelua on muutettava, jos ulkomaisten osingonsaajien verokohtelua halutaan muuttaa.
Suomella on osinkojen verotuksen estäviä verosopimuksia Irlannin, Ison-Britannian, Meksikon ja Ranskan kanssa. Yhdysvaltojen kanssa tehdyn verosopimuksen kautta eläkerahastot on vapautettu verosta.
Luukkosen mukaan osinkojen lähdevero jäisi käytännössä lähinnä kotimaisten tahojen maksettavaksi.
– Lähdevero antaisi kilpailuedun ulkomaisille sijoitusrahastoille kotimaisiin verrattuna. Uhkana on myös, että kokonaisuudessaan verotulot vähenisivät eivätkä kasvaisi. Suomessa kotipaikkaansa pitävä rahastoyhtiö ja sen työntekijät maksavat veronsa Suomeen. Jos rahastot siirtyvät muualle, myös näiden toimintaan liittyvät verotulot menetetään, Luukkonen varoitteli.
SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen, joka on myös eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, sanoi puolestaan raportin osoittavan, että suursijoittajien lähdevero ja ulkomaisiin kiinteistörahastoihin kohdistuva vero olisi mahdollista toteuttaa ja että niistä voisi kertyä reilusti yli satamiljoonaa euroa vuodessa.
Hallitus ilmoitti kehysriihen yhteydessä, että työryhmän johtopäätöksistä linjataan budjettiriiheen mennessä.
uusimmat
Luitko jo nämä?
"Hanhipelloista on loppunut ruoka kokonaan" – Tohmajärvellä kokeillaan nyt valkoposkihanhien karkottamista itsestään liikkuvien droonien avulla
Joensuun bunkkerimuseota on kunnostettu, ja kauden virallinen avaus siintää nurkan takana: "Otettiin poikkeuksellisesti varaslähtö kauteen", amanuenssi Terhi Rautiainen kertoo
Kroonisesta suolistosairaudesta kärsivä joensuulainen Senjo Strandman, 22, joutuu käymään vessassa jopa 20 kertaa päivässä: "On surkeaa ehtiä kotiovelle mutta vähän liian myöhään"
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi