play

Yön uutiskooste: Poliisitehtäviä tavallista viikonloppua enemmän, Zelenskyin mukaan Ukraina vastustaa Venäjän hyökkäystä aina voittoon saakka

Kuvituskuva

Kuvituskuva Kuva: Juha Inkinen

Koonneet: Ville Väänänen ja Arttu Mäkelä / STT

Uudenvuoden juhlinnan yhteydessä on ollut ainakin Helsingissä ja Oulussa tavallista viikonloppua enemmän poliisitehtäviä.

Oulun poliisin johtokeskuksen mukaan kyse on normaaleista viikonlopputehtävistä, mutta niitä on vain ollut määrällisesti enemmän.

Sekä Helsingin että Oulun poliisi kertoo STT:lle kiirettä pitäneen vielä aamuyöstä neljän jälkeenkin.

Itä-Suomen poliisi kertoi alkuyöstä, että alkuilta oli poliisin näkökulmasta vielä rauhallinen, mutta noin iltakahdeksan aikoihin tehtävien määrä alkoi kasvaa. Aamuyötä kohti mentäessä hälytystehtävien määrän kerrottiin kuitenkin rauhoittuneen Itä-Suomen alueella.

Helsingissä uudenvuoden juhlinta keräsi Kansalaistorille noin 50 000 ihmistä

Helsingissä vuoden vaihtumista juhlistettiin Kansalaistorilla, johon saapui illan aikana kymmeniätuhansia ihmisiä, kertoo kaupungin suurtapahtumista vastaava Helsingin tapahtumasäätiö.

Alkuillasta Helsingin keskustassa sijaitsevalla Kansalaistorilla järjestettiin lapsiperheiden tapahtuma ja loppuillasta konsertti, joihin saapui yhteensä noin 50 000 juhlijaa.

Tapahtumien loppuhuipentumiksi suunnitellut ilotulitukset jouduttiin perumaan kovan ja puuskittaisen tuulen johdosta.

Juhlinnan kerrotaan sujuneen Kansalaistorilla rauhallisesti, eikä alueella nähty tiedotteen mukaan normaalista poikkeavia järjestyshäiriöitä.

Uudenvuodenpäivää vietetään monin paikoin poutaisessa säässä, pohjoiseen luvassa lumisadetta

Uudenvuodenpäivää vietetään suurelta osin poutaisessa säässä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Päivästä tulee varsinkin etelässä ja lännessä aurinkoinen.

Sen sijaan maan pohjoisosissa sataa lunta. Lumisateet voivat levitä iltapäivän ja illan aikana Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen saakka.

Lämpötilat pysyttelevät suuressa osassa maata muutamissa pakkasasteissa. Rannikolla lämpötilat voivat jäädä nollan vaiheille.

Lappiin on annettu varoitukset huonosta ajokelistä lumisateiden takia.

Iäkkään pariskunnan kuolemista samoihin aikoihin voivat selittää esimerkiksi samat elintavat

Jos iäkäs leski kuolee nopeasti iäkkään puolisonsa kuoleman jälkeen, taustalla voivat olla esimerkiksi elintavat, kerrotaan Helsingin yliopistosta.

Pariskunnalla on usein samat elintavat, kuten ruokavalio ja liikkumistottumukset, ja siten myös samoja riskitekijöitä. Jos he ovat vielä suurin piirtein samanikäisiä, riskit voivat konkretisoitua samaan aikaan. Tällöin on jopa todennäköisempää, että kuollaan suurin piirtein samoihin aikoihin kuin merkittävästi eri aikaan.

Esimerkiksi valtimosairaudet johtuvat usein elintavoista, ja myös muistisairauksien taustalla on elintapoihin liittyviä syitä.

Kiovassa on ollut räjähdyksiä jo vuoden ensimmäisen tunnin sisällä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut räjähdyksiä jo vuoden 2023 ensimmäisen tunnin aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäiset räjähdykset tapahtuivat noin puoli tuntia vuodenvaihteen jälkeen.

Telegram-viestipalvelussa kaupungin pormestari Vitali Klitshko kertoo ilmatorjuntajärjestelmän olevan toiminnassa Kiovan puolustamiseksi.

Seuraavassa julkaisussaan Klitshko kuvailee räjähdyksiä olleen ainakin kahdessa kaupunginosassa.

Zelenskyi uudenvuodenpuheessaan: Ukraina vastustaa Venäjän hyökkäystä aina voittoon saakka

Ukraina vastustaa Venäjän hyökkäystä aina voittoon saakka, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uudenvuodenpuheessaan. Alkavalle vuodelle hän kertookin toivovansa eniten yhtä asiaa – voittoa.

Puheessaan Zelenskyi kuvailee päättyvän vuoden alkaneen helmikuun 24. päivän aamuna, jolloin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Vaikeuksista huolimatta hän painottaa menneen vuoden olleen Ukrainan ja ukrainalaisten vuosi.

Alkavan vuoden presidentti taas toivoo olevan paluun vuosi. Hän toivoo muun muassa, että ukrainalaiset pääsisivät palaamaan normaaliin elämään, ja että heiltä viedyt alueet palautettaisiin.

Kim Jong-un haluaa Pohjois-Korean lisäävän ydinaseidensa määrää eksponentiaalisesti

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un haluaa maansa lisäävän ydinaseidensa määrää eksponentiaalisesti.

Kim peräänkuulutti ydinaseiden lisäämistä vuoden lopussa järjestetyn puoluekokouksen päätteeksi julkaistussa raportissa, jonka sisällöstä kertoi Pohjois-Korean valtionmedia KCNA.

KCNA:n mukaan maa aikoo myös kehittää uuden mannertenvälisen ballistisen ohjusjärjestelmän, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus on ydinasein tehtävä vastaisku.

Sotilaalliset jännitteet kasvoivat vuoden 2022 aikana alueella merkittävästi Pohjois-Korean tiheään tahtiin tekemien ohjuskokeiden vuoksi.

Pohjois-Korea laukaisi vuonna 2022 enemmän ohjuksia kuin minään vuonna aiemmin. (Lähde: AFP)

Ruotsi ottaa vastaan EU:n kiertävän puheenjohtajuuden, jonka tärkein teema on tuki Ukrainalle

Ruotsi ottaa tänään EU:n puheenjohtajamaan tehtävän seuraavan puolen vuoden ajaksi.

Euroopan turvallisuus on ollut kiertävää puheenjohtajuutta pitävien maiden näkyvin teema jo viime vuoden alkupuolelta asti, jolloin Venäjän käynnisti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Pääministeri Ulf Kristersson vakuuttikin joulukuussa Ruotsin puheenjohtajuusteemoja avatessaan, että maa aikoo pitää Ukrainan taloudellista ja sotilaallista tukemista näkyvästi esillä. Kristersson myös korosti EU:n yhteisten toimien tärkeyttä.

Puheenjohtajuus on Ruotsille kolmas sen vuonna 1995 alkaneen jäsenyyshistorian varrella. Ruotsi seuraa puheenjohtajatehtävässä Tshekkiä.

Kroatia otti euron käyttöön ja liittyi Schengen-alueeseen

Euroalue sai vuodenvaihteessa uuden jäsenmaan, kun Kroatia otti käyttöön yhteisvaluutta euron. Nyt euromaita on kaikkiaan kaksikymmentä. Kroatia liittyi samalla myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen.

Kroatian keskuspankin mukaan euroon liittymisellä on suoria hyötyjä maan kansalaisille ja yrittäjille. Muun muassa valuuttariski poistuu suurilta osin.

Euroon liittyessään Kroatia jättää hyvästit omalle valuutalleen kunalle.

Suomessa Kroatian kunat voi vaihtaa euroiksi Forexin liikkeissä tammi-helmikuun aikana, kertoo Suomen Pankki.

Olli Määttä auttoi Detroitia kaatamaan Ottawan

Jääkiekon NHL:ssä Detroit Red Wings voitti Ottawa Senatorsin 4–2. Detroit oli avauserässä kahden maalin tappiolla, mutta aloitti toisessa erässä takaa-ajon, kun Pius Suter onnistui 1–2-kavennuksessa.

Päätöserässä Detroit sai pelinsä kulkemaan ja tasoitti heti erän aluksi tilanteeksi 2–2 Lucas Raymondin maalilla. Raymondin maalin alusti suomalaispuolustaja Olli Määttä, jolle syöttöpiste oli kauden kymmenes. Elmer Söderblom ja Michael Rasmussen tekivät vielä Detroitille kaksi maalia.

Detroitin suomalaismaalivahti Ville Husso oli jo toisen peräkkäisen ottelun poissa kokoonpanosta sairastumisen vuoksi.

Nuoret Leijonat hävisi Yhdysvalloille MM-kisojen alkulohkon päätösottelun

Suomen alle 20-vuotiaat jääkiekkomiehet ovat hävinneet MM-kisojen alkulohkon päätösottelun Yhdysvalloille maalein 2–6. Tappio tarkoittaa sitä, että Suomi sijoittuu lohkossa toiseksi Yhdysvaltojen jälkeen.

Ottelun avauserä eteni tasaisissa merkeissä ja ensimmäiselle erätauolle mentiin tilanteessa 1–1. Yhdysvallat karkasi toisessa erässä 4–1-johtoon, kunnes Suomi kavensi tilanteeksi 2–4 ennen toista erätaukoa.

Päätöserässä yhdysvaltalaiset tekivät vielä kaksi maalia.

Suomen maalit tekivät Joakim Kemell ja Lenni Hämeenaho.

Suomen vastustaja puolivälierissä on Ruotsi, joka hävisi Kanadalle 1–5.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi