Suomi asettaa Etyj-puheenjohtajuutensa teemaksi kriisinsietokyvyn
Suomi ryhtyy Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajaksi ensi vuonna tilanteessa, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vakavasti kampittanut järjestön toimintakykyä. Vuoden teemaksi Suomi on valinnut resilienssin, eli kriisinsietokyvyn.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) esitteli Suomen tavoitteita Wienissä järjestetyssä pysyvän neuvoston kokouksessa. Hän totesi, että ongelmista huolimatta Etyjiä tarvitaan edelleen, koska sen työ tukee kansalaisyhteiskunnan rakentamista lukuisissa maissa.
– Julkisuudessa harvoin puhutaan Etyjin ruohonjuuritason toiminnasta. Jos Etyjiä ei olisi, niin miten me järjestäisimme vaalitarkkailua, Valtonen mainitsi esimerkkinä.
– Se on aivan fundamentaalinen osa demokratiaa. Että voidaan nähdä, ovatko vaalit oikeudenmukaiset ja läpinäkyvät ja toteuttavatko ne kansan tahtoa.
Lisäksi Etyj on tällä hetkellä ainoa toimiva järjestö Euroopassa, jossa Venäjä on myös mukana.
– Siitä huolimatta, että me vastustamme Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, niin tämä on foorumi jossa me voimme kuulla myös Venäjän näkemykset.
Etyjissä kaikkien päätösten pitäisi syntyä yksimielisesti, joten Venäjän ja sitä tukevan Valko-Venäjän vastahanka on tehnyt muun muassa budjetin hyväksymisestä mahdotonta. Myös puheenjohtajavalinnat ovat olleet vaikeita. Tehtävää on tänä vuonna hoitanut Malta, koska Viron valinnasta ei Venäjän vastustuksen takia syntynyt päätöstä.
Suomi hoitaa nyt Etyjin puheenjohtajuutta toista kertaa, kun edellinen puheenjohtajuus osui vuoteen 2008. Järjestö viettää ensi vuonna Helsingin Ety-kokouksen 50-vuotisjuhlaa tilanteessa, jossa maanosa on syvästi jakautunut.
– Ensi vuonna tulemme painottamaan Helsingin päätösasiakirjan periaatteita, joihin sisältyy muun muassa valtioiden suvereniteetti, mukaan lukien oikeus päättää järjestöistä joihin maat kuuluvat, rajojen loukkaamattomuus, alueellinen koskemattomuus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, Valtonen sanoi.
Etyjin perusperiaatteilla on Valtosen mukaan takanaan 55 Etyjin 57 jäsenmaasta.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi