play

Orpo: Kiinalaiset ovat osoittaneet yhteistyöhalukkuutta kaasuputkirikon selvittämisessä

Pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Pääministeri Petteri Orpo (kok.). Kuva: Lehtikuva

STT

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kertovat keskiviikkona, että kiinalaiset ovat osoittaneet yhteistyöhalukkuutta Itämeren kaasuputkirikon selvittämiseksi. Yhteistyöhalukkuutta on heidän mukaansa ollut sekä viranomaistasolla että diplomaattisissa yhteyksissä.

–  Meillä on ollut diplomaattinen yhteys Kiinaan. Sen lisäksi poliisitasolla ollaan yhteydessä, jotta saataisiin apua tutkintaan, Orpo sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Valtonen kertoi tavanneensa Kiinan suurlähettilään.

–  Tapasin Kiinan suurlähettilään, ja yhtenä asiakohtana nostin tämän esille. Erittäin yhteistyöhaluista on ollut Kiinan reagointi tähän asti, hän kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtosen mukaan aluksen omistussuhteet on selvitetty yhteistyössä Kiinan kanssa, mutta hän ei halunnut kommentoida niitä.

Ministerit eivät kertoneet, miten Kiina on reagoinut tapahtumaan.

Heiltä kysyttiin, onko Suomen tarpeen muuttaa suhtautumistaan Kiinaan, esimerkiksi sen suuriin taloudellisiin investointeihin. Siihen Orpo vastasi, ettei pidä rynnätä johtopäätöksiin. Hän ei nähnyt tarvetta tehdä mitään uusia arvioita Suomen Kiina-suhteesta.

Orpo aikoo kertoa kaasuputken tutkinnan tilanteesta myös EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa loppuviikosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kyse on joka tapauksessa EU:n kriittisen infrastruktuurin vahingoittamisesta, Orpo sanoi.

Orpon mukaan niin sanottu EU:n hybridityökalu on tarkoitettu vastaaviin tilanteisiin kuin nyt. EU valmistautuu yhteistoimintaan ja miettii eri malleja ja toimintatapoja, joilla tukea hybridivaikuttamisen kohteeksi joutunutta jäsenmaata.

–  Toisessa päässä voi olla se, että jos syyllinen tapahtumaan löytyy, silloin mietitään yhdessä EU:n yhteisiä toimenpiteitä. Hybridityökalun myötä me voimme hakea ja saada rahallista korvausta ja tukea vahingoittuneen putken korvaamiseen.

Pääministeri aikoo keskustella korvauksista EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Balticconnector on pääosin EU:n rahoittama.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi