play

Vasemmiston ääniä keräävä Haavisto kuroo kiinni eroaan Stubbiin Ylen presidentinvaalikyselyssä – Stubbin taakse Halla-ahon ja Rehnin kannattajia

Kisa kiristyy Ylen viimeisimmän gallupin mukaan. Presidenttiehdokkaat toisella kierroksella Pekka Haavisto ja Alexander Stubb osallistuivat MTV:n presidenttitenttiin keskiviikkona 7. helmikuuta. Vaalipäivä on sunnuntaina 11. helmikuuta.

Kisa kiristyy Ylen viimeisimmän gallupin mukaan. Presidenttiehdokkaat toisella kierroksella Pekka Haavisto ja Alexander Stubb osallistuivat MTV:n presidenttitenttiin keskiviikkona 7. helmikuuta. Vaalipäivä on sunnuntaina 11. helmikuuta. Kuva: KIMMO PENTTINEN / LEHTIKUVA

STT

Valitsijayhdistyksen ehdokas ja vihreiden tukema Pekka Haavisto kuroo kiinni eroaan kokoomuksen Alexander Stubbiin presidentinvaalien toisella kierroksella, selviää Ylen tuoreesta presidenttikyselystä.

Stubbia äänestäisi 54 prosenttia kyselyyn vastanneista ja Haavistoa 46 prosenttia.

Kannatusluvut ovat lähentyneet selvästi Ylen tammikuussa julkaistuun kyselyyn nähden. Tuolloin Stubbia kertoi äänestävänsä 59 prosenttia ja Haavistoa 41 prosenttia, jos kaksikko kohtaisi vaalien toisella kierroksella.

Taloustutkimus teki kyselyn puhelinhaastatteluina 31.1.–6.2., eli ennakkoäänestyksen aikana. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1  543 ihmistä, joista 78,5 prosenttia valitsi ehdokkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen kertoi Ylelle, että tuoreen kyselyn tausta-aineisto vahvistaa käsitystä siitä, että perussuomalaisten ehdokasta Jussi Halla-ahoa ja keskustan Olli Rehniä tammikuun lopulla äänestäneitä on siirtynyt Stubbin leiriin.

Haavisto sen sijaan näyttää perivän vasemmistopuolueiden presidenttiehdokkaita äänestäneiden kannatusta. Jopa 90 prosenttia Jutta Urpilaista (sd.) tai Li Anderssonia (vas.) ensimmäisellä kierroksella äänestäneistä on kertonut kannatavansa toisella kierroksella Haavistoa.

Ehdokkaiden välinen ero oli kaventunut aiempaan verrattuna myös Helsingin Sanomien maanantaina julkaisemassa kannatusmittauksessa. Kyselyn mukaan Stubb voittaisi presidentinvaalien toisella kierroksella Haaviston prosenttiluvuin 54–46.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kannatusmittauksen julkaisi maanantaina myös MTV:n uutiset, jonka kyselyn mukaan Stubb saisi toisella kierroksella 56,9 prosenttia ja Haavisto 43,1 prosenttia äänistä.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä tiistaina kotimaan äänestysaktiivisuus oli noussut lähes 46 prosenttiin. Äänensä oli tuohon mennessä antanut toisella kierroksella yli 1,95 miljoonaa ihmistä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikön, vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan presidenttiehdokkaiden kannatustilanteen tasoittumisella on äänestysprosenttia kohottava vaikutus.

Aiemmissa presidentinvaaleissa äänestysaktiivisuus on noussut toisella kierroksella ykköskierrokseen nähden silloin, kun kärkikaksikko on käynyt tiukan vaalikamppailun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Mitä tiukempi vaali on, sitä useampi kokee, että omalla äänellä voi olla ratkaiseva vaikutus, Borg sanoi STT:lle aiemmin tässä kuussa.

Äänestysaktiivisuuden ja koko vaalien lopputuloksen kannalta keskeistä on, mitä Halla-ahon ja Rehnin äänestäjät tekevät toisella kierroksella. Borg uskoo, että Halla-ahon ja Rehnin kannattajista ylivoimaisesti suurin osa lähtee äänestämään. Borgin mukaan ihmiset kokevat, että äänestäminen on kansalaisvelvollisuus.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi