play

Vaalihuoneistot ovat auki: Tänään äänestetään europarlamenttivaaleissa

Kuvituskuva.

Kuvituskuva. Kuva: Tuire Haverinen

STT

Tänään äänestetään europarlamenttivaaleissa. Vaalihuoneistot avautuivat tavanomaiseen tapaan yhdeksältä ja sulkeutuvat illalla kello 20.

Euroopan parlamenttiin valitaan kaikkiaan 720 jäsentä ja heistä 15 Suomesta. Ehdokkailla on vaalipiirinä koko Suomi.

EU-vaaleissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella. Suomessa asuvat muut EU-kansalaiset voivat niin ikään äänestää, jos he ilmoittautuivat äänioikeusrekisteriin aiemmin keväällä.

Äänioikeutettu saa äänestää vain yhdessä EU-jäsenvaltiossa, joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa hän asuu.

Tänään äänestyspäivänä voi äänestää vain äänioikeusilmoituksessa mainitussa paikassa. Äänioikeusilmoitus on lähetetty joko postitse tai verkkopalveluun.

Äänestäjän tulee todistaa henkilöllisyytensä.

Ylen toukokuussa julkaiseman kannatusmittauksen mukaan kokoomus saisi neljä ja SDP kolme europarlamentaarikkoa. Perussuomalaiset, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto saisivat kukin kaksi paikkaa. Tässä mittauksessa eduskuntaan valituista puolueista RKP, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jäivät siis ilman europarlamenttipaikkaa.

Helsingin Sanomien aiemmin viikolla julkistaman mielipidemittauksen mukaan kokoomus saisi niin ikään neljä paikkaa ja SDP kolme. HS:n teettämässä mittauksessa vasemmistoliitolle olisi tulossa vain yksi paikka ja kristillisdemokraattien ja Liike Nytin vaaliliitto saisi yhden paikan. Myös Helsingin Sanomien tutkimuksessa RKP olisi jäämässä ilman paikkaa.

Ylen torstaina julkistaman kannatusmittauksenkin mukaan kokoomus saisi neljä ja SDP kolme paikkaa. Perussuomalaisille olisi tässä mittauksessa tulossa kolme paikkaa. Tuoreimmassa Ylen mittauksessa vihreät kokisi paikkajaossa selkeän vaalitappion ja saisi vain yhden parlamentaarikon ja RKP menettäisi ainoan paikkansa. Ylen mittauksessa vaaliliitossa Liike Nytin kanssa oleva kristillisdemokraatit ei saisi paikkaa, mutta vasemmistoliitto saisi kaksi.

Mittausten tuloksiin sisältyy luonnollisesti epävarmuutta.

Ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa ilmeni, että suomalaiset ovat selvästi kiinnostuneempia näistä EU-vaaleista kuin edellisistä viiden vuoden takaisista. Suomalaisten vastaajien mielestä tärkeimpiä keskustelunaiheita EU-vaalien alla olivat EU:n puolustus ja turvallisuus, Euroopan tulevaisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2019 Suomessa asuvien äänestysprosentti oli 42,7.

Ennakkoäänestyksessä annettiin tänä vuonna runsaat miljoona ääntä, joten ennakkoon äänesti noin joka neljäs Suomessa asuvista äänioikeutetuista. Ennakkoäänestysaktiivisuus oli vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten.

Ensimmäisiä tulostietoja näistä vaaleista saadaan heti sen jälkeen, kun vaalihuoneistot illalla ovat sulkeutuneet.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi