play

Uhkaili poliiseja, piti rasistisia puheita ja videot ladattiin nettiin – äärikansallismielisiä Suomi ensin -mielenosoittajia tuomittiin muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksi miestä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Miehistä toinen, 44-vuotias mies, tuomittiin lisäksi kunnianloukkauksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Tuomiot liittyvät Helsingin Rautatientorilla vuonna 2017 useita kuukausia olleeseen äärikansallismieliseen Suomi ensin -telttamielenosoitukseen, jossa miehet olivat mukana. Jutussa kolmantena syytettynä ollut 36-vuotias mies tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Jutussa asianomistajana olevat poliisit olivat paikalla, kun leiriä purettiin Rautatientorilta kesäkuussa 2017.

Videolla mies lisäksi uhkaili yhtä poliiseista sanoen esimerkiksi "tulet saamaan runtua vielä tulevaisuudessa". Jälkikäteen videolle oli lisätty jokaisen poliisin kohdalle laukausten äänet, mutta oikeuden mukaan tätä ei voitu varmasti osoittaa nyt tuomitun miehen tekemäksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tunnelma Rautatientorilla oli tuolloin ollut tuomitun ja tämän puheiden kannattajien suhteen kiristynyt sekä viranomaisvastainen siinä määrin, että poissuljettuna ei ollut voitu pitää sitä, etteikö tilanne paikalla eskaloituisi fyysiseksi, kirjoittaa käräjäoikeus tuomiossaan.

Nimitteli ihmisryhmiä rasistisesti

Oikeus katsoo miehen lisäksi loukanneen syyskuussa samana vuonna Helsingissä pitämänsä puheen kohteena olleiden maahanmuuttajakansanryhmien ihmisarvoa. Hän oli muun muassa nimitellyt irakilaisia "rakkilaisiksi" ja afganistanilaisia apinoiksi.

–  Käytettyä ilmaisutapaa voidaan pitää paitsi halventavana ja paikkansa pitämättömänä, myös sellaisena, joka on omiaan lietsomaan halveksuntaa ja suvaitsemattomuutta kohderyhmiä kohtaan, kirjoitetaan tuomiossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käräjäoikeuden mukaan käytettyjen ilmausten ei voida katsoa olleen yhteiskunnallisessa keskustelussa sallittua provosointia tai liioittelua, vaan voimakkaasti yleistämällä suoritettua rasistista kyseisten ihmisryhmien tarkoituksellista panettelua ja solvaamista.

Mies tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan korvauksia asianomistajana olleille poliiseille.

Kahdelle tuomiot videoiden lataamisesta verkkoon

Kaksi muuta mielenosoituksessa ollutta miestä tuomittiin päiväsakkoihin. 46-vuotias mies tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 40 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan 800 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeus katsoo hänen striimanneen Youtube-videopalveluun 44-vuotiaan miehen pitämän maahanmuuttajia halventavan puheen, minkä jälkeen hän oli ladannut videon Youtubeen nimellä "Pientä matustriimii". Käräjäoikeuden mukaan miehen olisi tullut ymmärtää yleisen elämänkokemuksen perusteella, että kyseessä oli lainvastainen vihapuhe.

Niin ikään Suomi ensin -telttamielenosoituksessa mukana ollut 36-vuotias tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta 60 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan 3  240 euroa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan korvauksia asianomistajana olleille poliiseille.

Oikeuden mukaan miehen ylläpitämällä Youtube-kanavalla julkaistiin poliiseja "esitellyt" video, josta tuomittiin myös vanhin nyt tuomituista miehistä.

–  Solvaukset ovat olleet siinä määrin karkeita ja niihin liittynyt lähietäisyydeltä kuvaaminen nimiä mainiten siinä määrin poikkeuksellista, että asianomistajiin kohdistetun kunnianloukkausrikoksen täyttymisestä ei ole voinut jäädä tuomitulle epäselvyyttä, kirjoitetaan käräjäoikeuden tuomiossa.

Mies ei oikeuden mukaan ollut videon kuvaaja, vaan hän latasi sen myöhemmin kanavalleen nähtäväksi nimellä "Suomi-Maidan maanpetturi poliisit 2017".

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi