play

Orpon mukaan pankkitilien jäädyttäminen Venäjällä on "erittäin ikävää haitantekoa"

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Saila Kiuttu, Emmi Tilvis / STT

Hallitusneuvotteluita vetävän Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen edustustojen pankkitilien jäädyttäminen Venäjällä on erittäin ikävää haitantekoa.

Orposta tulee mahdollisesti Suomen seuraava pääministeri.

– Minusta on huolestuttavaa, että tällä tehdään vaikeaksi diplomaattinen työ, Orpo sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa diplomaattisen työn vaikeuttaminen ei ole myöskään Venäjän etu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Nyt täytyy huolehtia siitä, että Moskovan ja Pietarin edustuston toiminta turvataan ja henkilöstön turvallisuudesta huolehditaan.

Orpo sanoi, ettei hän kuitenkaan näe, että henkilöstön turvallisuuteen kohdistuisi suoranaista uhkaa.

Toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi keskiviikkona, että Suomen Venäjällä toimivien edustustojen tilit on jäädytetty. Suomella on suurlähetystö Moskovassa ja pääkonsulaatti Pietarissa.

Perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon mukaan Suomen tulisi reagoida vastavuoroisesti siihen, että Venäjä on jäädyttänyt Suomen edustustojen pankkitilit Venäjällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Mielestäni tällaisiin temppuihin olisi järkevää reagoida vastavuoroisuuden periaatetta noudattaen, hän sanoi Säätytalolla toimittajille perjantaina.

Hän ei sanonut suoraan, mitä vastavuoroisuudella tarkoittaa, vaan totesi, että "tämä ei ole kovin vaikeasti hahmotettava asia".

Halla-ahon mukaan Venäjä on ryhtynyt avoimesti gangsterivaltioksi, kuten hän on vuoden ajan jo sanonut. Suomi on hänestä hankalassa tilanteessa, koska se tulkitsee kansainvälisiä ja kahdenvälisiä sitoumuksia ja velvoitteitaan hyvin kirjaimellisesti ja tiukasti, kun taas Venäjä ei noudata sopimuksia ja sitoumuksia.

– Se asettaa Suomen aika lailla altavastaajan asemaan tällaisissa kysymyksissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Halla-aho istuu hallitusneuvotteluissa pöydässä, jossa käsitellään ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja maanpuolustukseen liittyviä kysymyksiä.

Suomen edustustot jatkavat toimintaansa käteisvarantojen turvin.

Venäjältä on sanottu, että tilien jäädyttämisessä on kyse vastatoimesta. Presidentti Sauli Niinistön mukaan toimenpide ylittää huomattavasti ne rajoitukset, joita Suomessa on ollut käytäntönä Venäjän Helsingin-lähetystön rahaliikenteen rajoittamisessa.

Venäjälle on annettu asiasta nootti. Nootti on yleinen diplomaattisen kirjeenvaihdon muoto ulkoministeriöiden ja ulkovaltojen edustustojen välillä tai edustustojen kesken.

Jäädyttämisestä kerrottiin julkisuuteen viiveellä. Suomi oli saanut tiedon jäädyttämisestä jo huhtikuun lopussa. Siitä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Perussuomalaisten puheenjohtajalta Riikka Purralta kysyttiin asiasta. Hän sanoi, ettei kutsuisi tiedon panttaamista julkisuudelta pimittämiseksi.

– Kyse on kuitenkin turvallisuuspolitiikkaamme liittyvistä seikoista, joten näitä pitää harkita tapauskohtaisesti. Myöskään itseäni ei ollut informoitu tästä, hän sanoi Säätytalolla.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että avoimuus on tärkeä demokraattisen yhteiskunnan lähtökohta.

– Itse ajattelen, että eihän näissä asioissa sinällään pitäisi olla mitään salattavaa. Itsekin luin sen lehdestä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi