play

Orpon hallituspohjan ensimmäinen isompi kiista ratkesi – hallitusneuvotteluja jatketaan maanantaina

Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Johanna Latvala, Simu Perälä, Viivi Salminen, Nina Törnudd / STT

Hallitusneuvotteluja vetävä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi lauantaina, että kiistaa herättäneistä maahanmuuttolinjauksista on löytynyt puoluejohtajien kesken sopu. Hallitusneuvotteluja voidaan siten jatkaa kaikissa työryhmissä maanantaina.

Neuvotteluissa mukana olevien neljän puolueen puheenjohtajat löysivät sovun RKP:n tekemistä muutosehdotuksista, Orpo kertoi. Seuraavaksi kiritään kiinni aikaa, joka on neuvotteluiden mutkistuessa menetetty.

–  Pistetään seuraava vaihde silmään ja ruvetaan ratkomaan asioita, Orpo julisti.

Neuvottelevien puolueiden puheenjohtajat kokoontuivat Säätytalolle lauantaina iltapäivällä sen jälkeen kun RKP:n eduskuntaryhmä oli omassa kokouksessaan linjannut, että RKP haluaa jatkaa keskusteluja maahanmuuttoa koskevista kirjauksista. Toinen kiistakysymys eli ilmastopolitiikkaa koskeva linjaus oli puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan RKP:lle hyväksyttävissä.

Henrikssonin mukaan RKP:n eduskuntaryhmässä koettiin, että neuvottelut maahanmuutosta jäivät puolitiehen eikä maahanmuuttoryhmässä kuultu RKP:n näkemyksiä riittävästi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi, että hallitusneuvotteluissa on saatu sopu ainakin tällä hetkellä. Hän kuitenkin kuvasi, että tilanne on edelleen aika hauras.

Hänen mukaansa hallitusneuvottelut olivat ennen puheenjohtajien tapaamista selkeästi katkolla ja niiden jatko oli epäselvä.

–  RKP:llä oli joitakin muutosesityksiä, osa oli hyvin helppo hyväksyä. Osaa ei hyväksytty, ne eivät muuta lainsäädäntömuutoksia, toimenpiteitä, politiikkaa, joita tässä pohjassa jo perjantaina oli, Purra sanoi.

Purran mukaan maahanmuuttolinjauksen faktinen sisältö ei muuttunut.

–  Mikään pohjassa oleva tosiasiallinen lainsäädäntömuutos tai kirjaus, joka tulee ohjaamaan erityisesti tulevan hallituksen sisäministerin toimintaa, ei muuttunut tämän päivän lypsykierroksen jälkeen, Purra sanoi.

–  Tässä kaikki hallitusneuvottelujen osapuolet selvästi haluavat, että tämä pohja onnistuu ja tässä saadaan hallitus aikaiseksi. Sen takia halusimme kuulla, mitä RKP:llä on vielä sanottavaa.

Purra kertoi uskovansa, että tämän viikon tapahtumat ja se, että vaikeat asiat on nyt käsitelty, tulee todennäköisesti helpottamaan neuvottelujen jatkumista.

–  Tämä ei tarkoita, etteikö olisi vaikeita asioita edessä, varmasti on monellakin osa-alueella, mutta ainakin itse uskon, että nämä olivat ylivoimaisesti ne vaikeimmat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maahanmuuton osattiin odottaa nousevan hallitusneuvotteluissa kiistakysymykseksi, koska perussuomalaisten kannat asiassa poikkeavat olennaisin osin muiden puolueiden näkemyksistä. Erityisesti työperäisen maahanmuuton ja kotoutumisen tavoitteiden suhteen puolue on ollut täysin eri linjoilla kuin muut eduskuntapuolueet.

Maahanmuuttoa koskevien kirjausten sisällöstä ei ole julkistettu yksityiskohtia, mutta Svenska Ylen saamien tietojen mukaan muotoilut muistuttavat suuresti Ruotsin porvarihallituksen ja sitä tukevien ruotsidemokraattien solmimaa Tidö-sopimusta.

Tidö-sopimuksen maahanmuuttopykälien mukaan Ruotsissa on määrä luopua pysyvistä oleskeluluvista ja selvittää, missä tilanteissa oleskelulupia voidaan perua. Paluumuuttoa lähtömaahan aiotaan edistää ja edellytyksiä Ruotsin kansalaisuuden saamiseksi tiukentaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi