play

USU: Pääministerin virka-asunto saatetaan siirtää Smolnaan – idyllinen merenrantahuvila vaihtuisi ydinkeskustan vilskeeseen

Smolna sijaitsee Eteläesplanadin varrella Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Smolna sijaitsee Eteläesplanadin varrella Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Pääministerin nykyinen virka-asunto Kesäranta on ulkoisilta puitteiltaan edustava. Vaalea puurakennus kauniine merinäköaloineen ja isoine piha-alueineen kera kotoisan rantasaunan saa katseet kääntymään, mutta onko paikka muutoin paras mahdollinen Suomen pääministerin virka-asunnoksi?

Vuosien varrella on uutisoitu, että pääministerin varsinaisen asunnon tilat rakennuksen yläkerrassa olisivat ahtaat. Myös talon ykköskerroksesta on käytetty joissakin yhteyksissä vastaavaa luonnehdintaa. Lisäksi Kesäranta sijaitsee Helsingin Meilahdessa paikalla, josta on matkaa useita kilometrejä vaikkapa Valtioneuvoston linnaan.

Uutissuomalainen uutisoi keskiviikkona, että pääministerin virka-asunto saatetaan siirtää valtioneuvoston juhlahuoneistoon Smolnaan. Se sijaitsee aivan Helsingin ydinkeskustassa Eteläesplanadilla lähellä Kauppatoria. Rakennus on kivenheiton päässä myös esimerkiksi Valtioneuvoston linnasta ja Presidentinlinnasta. Valtioneuvoston linnassa sijaitsevat muun muassa pääministerin työhuone, valtioneuvoston istuntosali ja presidentin esittelysali.

Smolnassa meneillään peruskorjaus

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uutissuomalaisen mukaan mahdollista siirtoa harkitaan valtioneuvoston kansliassa (VNK) pääministerin virka-asunnon ohjeen valmistelun yhteydessä. Ohjeen uudistaminen pantiin alulle, kun pääministeri Sanna Marinin (sd.) aamupaloista nousi kohu viime vuoden keväällä. Marin maksoi kohun jälkeen takaisin aamiaisetunsa arvon veroineen ja ilmoitti luopuvansa ateriaedusta. Uusi ohje ei ole vielä valmistunut.

Lain mukaan pääministerillä on asunto valtion talossa.

–  Pykälän sanamuodoista on todettavissa, että laissa tarkoitettuja virka-asuntoja voi olla vain yksi. Missä virka-asunto on jatkossa, on vielä aidosti auki. Tämä avoin kysymys määrittää myös virka-asuntoa koskevan ohjeen sisällön, sanoi yksikön päällikkö Heikki Hovi Uutissuomalaiselle.

Päätökseen virka-asunnon sijainnista vaikuttavat valtion kiinteistöstrategia ja toimitilastrategia, kertoi Uutissuomalainen. Jälkimmäisessä linjataan, että tilat tukevat tuloksellista toimintaa ja käyttösidonnaisten tilojen käyttöastetta ja kustannustehokkuutta seurataan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Smolna on nyt peruskorjauksessa, ja työn on määrä valmistua keväällä. Smolnaa on tarkoitus jatkossakin käyttää edustus- ja neuvottelutilana. Päätöksiä asumiskäytöstä voidaan Hovin mukaan tehdä remontin valmistuttua.

STT yritti saada VNK:sta lisätietoa muun muassa eri tilojen eduista ja haitoista, mutta haastattelun saaminen ei keskiviikkona onnistunut.

Osa pääministereistä sanonut kyllä ja osa ei

Monet Marinin edeltäjät eivät ole halunneet muuttaa Kesärantaan. Esimerkiksi ex-pääministerit Jyrki Katainen (kok.), Alexander Stubb (kok.), Juha Sipilä (kesk.) ja Antti Rinne (sd.) ovat sanoneet Kesärannalle ei, kuten esimerkiksi Suomen Kuvalehti uutisoi jutussaan vuonna 2019.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muun muassa Paavo Lipponen (sd.) kyllä asui aikoinaan Kesärannassa perheineen, mutta hän on kritisoinut oman aikansa tiloja.

Kesäranta ja Smolna ovat molemmat perinteikkäitä rakennuksia. Valtioneuvoston nettisivujen mukaan Kesäranta, alkuaan Bjälbo, valmistui vuonna 1873. Rakennuksesta tuli ensin sen suunnittelijan arkkitehti Frans Ludvig Caloniuksen kesähuvila.

Valtio hankki Kesärannan venäläisten kenraalikuvernöörien kesäasunnoksi vuonna 1904. Vuoden 1918 sisällissodan jälkeen talossa asuivat saksalaisjoukkojen komentaja Rüdiger von der Goltz sekä kenraali Carl Gustaf Emil Mannerheim, joka tunnetaan myös Suomen kuudentena presidenttinä.

Sittemmin Kesäranta on tullut tunnetuksi nimenomaan pääministerien virka-asuntona sekä hallituksen neuvottelu- ja kokouspaikkana. Kesärannassa pääministeri on tavannut usein myös koti- ja ulkomaisia vieraita.

Alun perin Kesäranta oli kaksikerroksinen puurakennus, jonka pohjakaava oli neliömäinen. Myöhemmin rakennusta on remontoitu ja kunnostettu, ja se on saanut uusia osia. Rakennukseen on tehty muun muassa näkötorni ja lasikuisti meren puolelle.

Mannerheim asunut Smolnassakin

Carl Ludvig Engelin suunnittelema Smolna on rakennettu alun perin Suomen sotaväen ylitarkastajan virkataloksi. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1820, ja osa talosta otettiin käyttöön pari vuotta myöhemmin. Viimeistelytyöt jatkuivat aina vuoteen 1824.

Valtioneuvoston ja Senaatti-kiinteistöjen sivujen mukaan rakennus on toiminut historiansa kuluessa monenlaisten tapahtumien näyttämönä, ja myös siellä on tehty remontti- ja muutostöitä. Pisimpään rakennus oli Suomen kenraalikuvernöörien residenssinä vuosina 1835–1917. Sen lisäksi talo on toiminut muun muassa punakaartin johtokeskuksena, suojeluskuntien yliesikuntana, valtion virastotalona ja ulkoministerin virka-asuntona. Esimerkiksi Mannerheim asui talossa toimiessaan itsenäistyneen Suomen valtionhoitajana.

Valtioneuvoston juhlahuoneistoksi rakennus otettiin vuonna 1964. Rakennus on toiminut sen jälkeen hallituksen ja pääministerin edustus- ja neuvottelutilana.

Rakennus sai kutsumanimensä Smolna punakaartiaikana vuonna 1918. Esikuvana oli Venäjän kansankomissaarien neuvoston haltuunsa ottama Pietarin naisopisto.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi