play

Puutiaisaivotulehdusten määrä kasvussa – Tohmajärvi mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT, Anni Rodriguez

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteristä selviää, että viime vuonna puutiaisaivotulehdusten määrä kasvoi selvästi. Yhteensä punkkien aiheuttamia tautitapauksia rekisteröitiin 160, kun vuonna 2022 määrä oli 123.

Määrä ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin nähden, sillä viime vuonna seurantakausi päättyi syys-lokakuun vaihteessa. Aiemmin seurantajakso kattoi koko kalenterivuoden.

Vuosien 2019–2023 seurannan pohjalta puutiaisaivotulehdusten ilmaantuvuus on ollut korkeinta Lounais-Suomen rannikkokunnissa Kustavissa ja Paraisilla sekä Ahvenanmaan maakunnassa. Näiden alueiden korkea riski taudille on ollut kauan tiedossa.

–  Suurin osa tartunnoista on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. Rokotussuojasta on tärkeää huolehtia erityisesti silloin, jos asuu alueella, joka kuuluu kansallisen rokotusohjelman piiriin, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänä vuonna kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee useilla alueilla. Mukaan tulevat Tohmajärven kunta sekä tietyt alueet Lappeenrannassa, Raaseporissa, Helsingissä ja Kemissä.

Tohmajärvi on ensimmäinen pohjoiskarjalainen kunta, joka otetaan kansalliseen rokotusohjelmaan mukaan.

Rokotusohjelmaa jatketaan lisäksi Ahvenanmaan maakunnassa, Paraisten, Simon ja Kustavin kunnissa sekä Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Espoon Suvisaaristossa, Kotkan ja Sipoon saaristoissa sekä osissa Lohjaa, Kirkkonummea ja Lappeenrantaa.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki kolme vuotta täyttäneet alueen vakituiset asukkaat sekä pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja se on hyvä aloittaa keväällä, jotta kaksi annosta on saatu ennen kesää. Viimeinen annos annetaan 9–12 kuukautta toisen annoksen jälkeen.

Puutiaisaivotulehdustapaukset ovat olleet viime vuosina kasvussa Pohjois-Karjalassa. Viime kesänä THL suositteli rokotetta Tohmajärvellä sekä Joensuun Niinivaaralla ja Hukanhaudalla kaikille luonnossa liikkuville. Suositus koskee lisäksi koko Joensuun alueella sellaisia henkilöitä, jotka liikkuvat luonnossa erityisen paljon seuraavien viikkojen aikana. Siun sote tarjoaa sähköistä TBE-rokotteen reseptipyyntöä verkkoajanvarausjärjestelmänsä kautta.

Joensuulaisille rokotteen ottaminen on kuitenkin edelleen omakustanteista.

TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, mutta ei muilta punkkien välittämiltä taudeilta, kuten esimerkiksi borrelioosilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi