play

IL: Tarja Cronberg on vieraillut seminaareissa, jotka on liitetty Venäjän propagandaan – Ruotsin hallituskin haluaa nyt vastauksia

Pohjoiskarjalaisen Tarja Cronbergin Venäjän-matkat ovat nousseet nyt julkisuuteen.

Pohjoiskarjalaisen Tarja Cronbergin Venäjän-matkat ovat nousseet nyt julkisuuteen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Mia Peltola / STT

Vihreiden johto tyrmää puolueen entisen puheenjohtajan Tarja Cronbergin esiintymiset Venäjällä. Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Sofia Virta kertoo viestipalvelu X:ssä, ettei puolue tiennyt Cronbergin toiminnasta. Virta sanoo myös, ettei Cronbergillä ole mitään roolia vihreiden tämänhetkisessä toiminnassa.

–  Vihreiden kanta on selvä: Venäjä on terroristivaltio, Putinin viestille ei tule antaa lainkaan tilaa eikä tilaisuuksiin osallistua, Virta kirjoittaa ja jatkaa, että Ukrainaa on tuettava tinkimättä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan sanoo X:ssä muun muassa, ettei kenenkään pitäisi ruokkia Venäjän vihamielistä propagandaa osallistumalla sitä tukeviin tilaisuuksiin.

Iltalehti kertoi aiemmin maanantaina, että entinen työministeri ja vihreiden puheenjohtaja Cronberg on vieraillut Ukrainan sodan aikana Venäjällä seminaareissa, jotka on liitetty Kremlin vaikuttamisoperaatioon. Iltalehti on tehnyt uutisyhteistyötä eri maiden viestimien kanssa.

Iltalehden mukaan Tarja Cronberg oli huhtikuussa Kaliningradissa puhumassa Baltic Platform -seminaarissa, joka järjestettiin osana Immanuel Kantin 300-vuotisjuhlaseminaaria.

Baltic Platformista on puhuttu Vladimir Putinin presidentinhallinnon määräämänä vaikuttamisoperaationa. Asia paljastuu Kremlin sisäisistä asiakirjoista, jotka myös Iltalehti kertoo saaneensa. Operaation tavoitteena on muokata yleistä mielipidettä Venäjän tavoitteisiin sopivaksi niin Baltian maissa, Pohjoismaissa kuin Saksassa, lehti kertoo.

Lehden mukaan Cronberg oli myös puhumassa Moskovassa viime marraskuussa. Hän esiintyi Primakov Readings -seminaarissa. Seminaari oli yksi Kremlin suunnitelmissa mainituista vaikuttamisoperaation tilaisuuksista.

Iltalehden mukaan Cronberg kertoi Moskovassa EU:n toteuttavan jakolinjojen politiikkaa. Kaliningradissa hän toisti Moskovassa esittämänsä ajatuksen Pohjolan julistautumisesta ydinaseettomaksi.

Cronbergin vierailu on noussut esille myös Ruotsissa.

Ruotsalaislehti Expressen kertoo, että Ruotsin hallitus aikoo keskustella Tukholman rauhantutkimusinstituutin (Sipri) kanssa Cronbergin matkasta Venäjän Kaliningradissa järjestettyyn seminaariin. Kehitysministeri Johan Forssell sanoo Ruotsin hallituksen haluavan tietää, mihin toimiin Sipri on tarttunut, jotta välttyisi joutumasta hyväksikäytetyksi Venäjän vaikutusoperaatioissa.

–  Tämä herättää paljon kysymyksiä. Meillä on aggressiivinen Venäjä, joka levittää määrätietoisesti propagandaa ja disinformaatiota aina kun voi. Meidän on oltava hereillä näissä asioissa ja tietoisia vaarasta joutua tämän propagandan välineeksi, Forssell sanoo lehdelle.

Sipri on Ruotsin valtiopäivien perustama ja saa suuren osan rahoituksestaan Ruotsin valtiolta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tarja Cronberg selitti Iltalehdelle vierailujaan Venäjällä tutkimuksen tekemisellä.

–  Teen tällä hetkellä tutkimusta Venäjän roolista ydinasejärjestelmässä, ja kirjoitan siitä kirjaa. Tällaisessa tutkimuksessa on erittäin tärkeää, että ymmärrän ja tiedän, mitä Venäjällä tapahtuu ydinasekysymyksiin liittyen.

Moskovaan Cronbergiä suositteli puhujaksi Suomen Venäjän-suurlähettiläs Antti Helanterä. Kaliningradin-vierailuun antoi luvan Cronbergin edustaman Tukholman rauhantutkimusinstituutin (Sipri) johtaja Dan Smith.

Esimerkiksi Expressen ja Insider uutisoivat Smithin sanoneen, että Cronberg teki päätöksen tilaisuuteen osallistumisesta itse eikä hän edustanut siellä Sipriä. Smith kommentoi, että tilaisuuteen osallistuminen on ollut tarkoituksenmukaista kommunikaation ylläpitämiseksi vaikeinakin aikoina.

Cronberg sanoo, että jos osoittautuisi, että länsimaisia asiantuntijoita käytettäisiin Venäjän informaatiovaikuttamisessa, hän ei osallistuisi tilaisuuksiin Venäjällä.

Cronberg toimi työministerinä vuosina 2007–2009. Hän toimi vihreiden puheenjohtajana vuosina 2005–2009.

STT ja Karjalainen eivät ole tavoittaneet maanantaina Cronbergiä.

Pohjois-Karjalassa asuva Cronberg toimi Pohjois-Karjalan maakuntajohtajaa vuosina 1993-2001 ja toimi Pohjois-Karjalan kansanedustajana vuosina 2003-2007.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi