play

Vakavaa kalojen bakteeritautia todettu kahdella sisävesialueella

STT-Lehtikuva

Yersinioosiksi kutsuttua vakavaa kalojen bakteeritautia on todettu kahdella sisävesialueella, Ruokavirasto kertoo. Bakteeria on todettu kesän ja alkusyksyn aikana kahdella eri kalanviljelylaitoksella Iijoen ja Oulujoen vesistöalueilla.

Ruokaviraston mukaan biotyypin 2 yersinia ruckeri on vakava, korkeaakin kuolleisuutta aiheuttava kalatautibakteeri. Ihmiselle tauti ei ole vaarallinen.

Tähän mennessä bakteeria on todettu Suomen sisävesialueella vain kerran vuonna 2020 Kymijoen vesistössä. Sitä ennen biotyypin 2 aiheuttamaa yersinioosia oli esiintynyt Suomessa ainoastaan merialueilla, pääosin Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla.

Tautia todettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 2007, ja se on todennäköisesti levinnyt suomalaiseen kalanviljelyyn elävän kalan tuonnin mukana. Nyt todettujen uusien tartuntojen alkuperä on tuntematon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yersinia ruckeri -bakteerin aiheuttama tauti on maailmanlaajuisesti yleinen viljeltävillä kaloilla. Sitä on diagnosoitu lukuisista eri kalalajeista sekä makeassa että merivedessä.

Yleisinfektiona yersinioosi on krooninen tauti, joka aiheuttaa kaloissa jatkuvaa matalaa kuolleisuutta. Tauti voi puhjeta, jos kroonisesti sairaat kalat stressaantuvat esimerkiksi käsittelyjen, veden korkean lämpötilan tai veden huonon laadun seurauksena.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi