Valiokunta poisti henkilökohtaisen uhkasakon hoitajille, aluehallintovirastoille esitetään oikeutta siirtää lakkoja neljä kertaa
Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoi, että myös joukkoirtisanoutumistilanteessa uhkasakko voidaan määrätä työntekijäjärjestölle, ei työntekijälle henkilökohtaisesti. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Tunteita kuohuttavaan potilasturvallisuuslakiin ei ole tulossa henkilökohtaista uhkasakkoa hoitajille. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti perjantaina poistaa henkilökohtaisen uhkasakon lakiesityksestä.
Alkuperäisen esityksen mukaan lakkoilevan tai irtisanoutuneen hoitajan olisi voinut määrätä sakon uhalla töihin. Tällaista yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvaa uhkasakkoa ei siis nyt lakiin tule. Sen sijaan uhkasakot voisivat kohdistua työntekijäjärjestöihin.
Laki velvoittaisi kuitenkin hoitajat suojelutyöhön työtaistelun aikana. Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) uskoo hoitajien olevan niin vastuuntuntoista väkeä, että he menevät töihin velvoituksen mukaisesti, vaikka uhkasakkoa ei olisikaan.
Toinen muutos koskee lakkojen siirtämistä tai keskeyttämistä. Sote-valiokunnan mukaan aluehallintovirastot voisivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa. Alkuperäisessä esityksessä määrää ei ollut rajattu.
Puolueet erimielisiä korvauksista
Hallituksen rivit pysyivät sote-valiokunnassa yhtenäisinä, eli kaikki hallituspuolueiden edustajat olivat valiokunnan mietinnön takana. Oppositiosta perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen.
Perussuomalaisten mielestä työtaistelun aikana töihin määrättävälle hoitajalle pitäisi maksaa kolminkertainen palkka, kun valiokunnan mietinnön mukaan korvaus olisi 1,3-kertainen.
Toinen iso oppositiopuolue kokoomus katsoi, että korvauksen pitäisi olla kaksinkertainen.
Opposition muutosehdotukset äänestettiin nurin täysistunnossa perjantaina.
Vasemmistoliitto vaatinut muutoksia
Hallituspuolueista etenkin vasemmistoliitto oli vaatinut muutoksia alkuperäiseen lakiesitykseen.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi perjantaina, että potilasturvallisuuslakiin saatiin eduskunnan käsittelyssä merkittäviä muutoksia.
Anderssonin mukaan laki ei ratkaise hoitoalan ongelmia. Hänen mielestään ainoa ratkaisu on työmarkkinaosapuolten sopu, joka parantaa työehtoja.
– Toivon, ettei tätä lakia tarvitse koskaan soveltaa, Andersson tviittasi.
Helsingin Sanomien mukaan vasemmistoliiton kansanedustajista ainakin Anna Kontula ja Katja Hänninen aikovat äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan.
Vihreät oli aiemmin sanonut, että lain sisältöä pitää arvioida tarkkaan. Sote-valiokunnan jäsen Sofia Virta (vihr.) uskoi perjantaina, että vihreiden edustajat ovat lakiesityksen takana.
Pyritään hyväksymään maanantaina
Perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että potilasturvalaki rajoittaa työtaisteluoikeutta. Valiokunta kuitenkin katsoi, että lakia voidaan pitää välttämättömänä.
Valiokunnan mukaan ihmisten hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estäminen on voitava turvata kaikissa olosuhteissa, myös työtaistelun aikana.
Lakiesityksen sisällöstä päätettiin täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä perjantaina. Tarkoituksena on, että laki voitaisiin hyväksyä jo maanantaina. Laki tulisi voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa tammikuun loppuun.
Laki tarvitaan pikavauhtia, koska hoitajaliitot Tehy ja Super ovat aloittamassa tiistaina neljän päivän lakon kotihoidossa Helsingissä.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi