play

Vapunpäivästä tulossa "kolean oloinen", meteorologi laittaisi talvitakin päälle

Vapunpäivän sään odotetaan olevan kolea. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Vapunpäivän sään odotetaan olevan kolea. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Vapunaattoa vietetään tänään varsin viileässä säässä eri puolilla Suomea. Päivystävä meteorologi Juha Jantunen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että erityisesti etelässä on illan aikana jonkin verran tuulta, mikä korostaa sään kylmyyttä.

–  Tässä päivän aikana on aurinko yrittänyt lämmittää, mutta ei se enää illalla paljon lämmitä. Aika vilpoinen vappuilta on tiedossa, Jantunen sanoo STT:lle.

Vapunaatto on selkeä ja poutainen Etelä- ja Pohjois-Suomessa, mutta maan keskiosassa liikkuu vielä kuurotyyppisiä sateita. Jantusen mukaan sateet voivat tulla vetenä, räntänä tai lumena, muuttuen lumisemmaksi ensi yötä kohden.

Yöllä lämpötilat laskevat suuressa osassa maata pakkasen puolelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Tällainen perusvappu tämä on"

Huomenna vapunpäivänä sää vaihtelee pilvisen ja puolipilvisen välillä.

–  Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä varmemmin aurinkoa tulee näkymään. Heikkoja vesi- tai räntäkuuroja voi tulla maan keskiosissa, mutta ei merkittäviä sateita kuitenkaan, Jantunen sanoo.

–  Voisi sanoa, että suurimman osan ajasta on poutaa. Huonolla säkällä voi sattua yhden tai kahden ohimenevän vesikuuron alle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vapunpäivänä lämpötilat ovat etelässä kymmenen asteen tietämillä tai jopa hieman sen yläpuolella. Maan keskiosissa on 7–9 lämpöastetta ja Oulun pohjoispuolella 2–5 astetta.

–  Tällainen perusvappu tämä on. Kylmempikin vielä voisi olla, mutta tietenkin myös selvästi lämpimämpi, Jantunen luonnehtii.

Hänen mukaansa lämpötila vapunpäivänä on jopa melko lähellä vuodenajan tyypillisiä lukemia maan eteläosassa.

Jantusen mukaan vapunpäivästä on kuitenkin tulossa sen verran viileä, että aivan kesävaatteissa ei kannata lähteä ulos.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Onneksi tuulta ei ole huomenna juuri ollenkaan, se on hyvin heikkoa. Kun kuitenkaan ei koko aikaa aurinko tule paistamaan, niin kyllä se vähän tuollainen kolean oloinen on. Kyllä minä ainakin laittaisin talvitakin päälle.

Varoituksia ruohikkopaloista

Ilmatieteen laitos on antanut osaan maasta varoituksen ruohikkopalovaarasta. Varoituksen mukaan ruohikkopalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen. Varoitukset painottuvat maan länsi- ja eteläosiin.

Jantusen mukaan esimerkiksi pallogrillillä voi kuitenkin mennä grillaamaan varoituksesta huolimatta, kunhan noudattaa tarpeellista varovaisuutta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi