play

Kunta-ala sai tukea vaatimuksilleen vappupuheissa

Vasemmistoliiton Saramon mukaan nettona satojen miljoonienkin eurojen korotukset olisivat mahdollisia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vasemmistoliiton Saramon mukaan nettona satojen miljoonienkin eurojen korotukset olisivat mahdollisia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT-Lehtikuva

Kunta-ala sai tukea palkkavaatimuksilleen sunnuntaina pidetyissä vappupuheissa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi puolueensa kannattavan julkisen sektorin palkkaohjelmaa ja olevan valmis myös maksamaan sen rahoituksesta. Hän puhui vasemmiston yhteisessä vappujuhlassa Turussa.

–  Tämä ongelma ei ratkea valaisemalla rakennuksia kiitosväreillä tai jakamalla lahjabanaaneja. Tämä ongelma ratkeaa osoittamalla arvostusta julkisia aloja kohtaan – eli suomeksi sanottuna rahalla. Tarvitaan konkreettisia parannuksia ammattilaisten työoloihin, työehtoihin ja palkkaukseen, hän sanoi.

Andersson sanoi myös, ettei vasemmistoliitto tule hyväksymään potilasturvallisuuslakia, joka puuttuisi hoitajien lakko-oikeuteen. Sen sijaan puolue esittää hallitukselle sen selvittämistä, miten voitaisiin lisätä työnantajien vastuuta huolehtia henkilöstön riittävyydestä ja puuttua potilasturvallisuuden vaarantumiseen normaalioloissa. Hoitajalakon aikaisessa suojelutyössä on paikoin ollut jopa enemmän työntekijöitä kuin normaaliaikana.

–  Miten maa, joka kuuluu maailman vauraimpiin ja tasa-arvoisimpiin, on onnistunut pitämään näin huonoa huolta hyvinvointipalveluistaan ja niiden tekijöistä? Syy löytyy viime vuosikymmenen aikana harjoitetusta talouspolitiikasta ja jatkuvista säästöistä ja sopeutuksista, Andersson sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo korosti puheessaan, että suomalaisen hyvinvointivaltion perustukset murtuvat, jos julkisen sektorin palkkoja ei koroteta ja työoloja paranneta. Saramo puhui vappuna Vantaalla ja Porvoossa.

–  Kyse ei ole siitä, onko meillä varaa maksaa vähän parempia palkkoja. Kyse on siitä, onko meillä varaa jättää korotukset tekemättä, Saramo sanoi.

Saramon mukaan nettona satojen miljoonienkin eurojen korotukset ovat mahdollisia, kunhan muiden puolueiden esittämät veronalennukset jätetään tekemättä.

Saramon mielestä poliitikkojen ei tule valita korotuksen saavia työntekijäryhmiä tai päättää korotusten suuruudesta, mutta poliitikkojen täytyisi lähettää viesti neuvotteluihin, että pelivaraa on.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Myös opposition sitouduttava rahoittamaan palkankorotuksia"

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela puolestaan vaati koko eduskuntaa sitoutumaan julkisen sektorin palkankorotusten rahoittamiseen. Hän sanoi sosiaalisen median kanavissa julkaistussa vappupuheessaan, että työmarkkinaosapuolet neuvottelevat sopimukset, mutta poliitikkojen tehtävä on taata riittävä rahoitus.

–  Mielestäni on tärkeää, että myös oppositiopuolueet sitoutuvat tämän ongelman ratkaisemiseen. Tämä on yhteinen, meitä kaikkia koskettava asia, johon on löydettävä ratkaisu. Poukkoilu ei kannata.

Suomela totesi, että on vaikea nimetä tärkeämpää tavoitetta talouspolitiikalle kuin ihmisten hengen ja terveyden turvaaminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP valmis tukemaan työntekijöitä lainsäädännöllä

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin ei ottanut suoraan kantaa kunta-alan tilanteeseen, mutta kommentoi yleistä työmarkkinoiden tilaa puheessaan vasemmiston yhteisessä vappujuhlassa Turussa. Marin sanoi, että työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä on myllerryksessä ja suoranaisen horjuttamisen kohteena.

Hän totesi, että jos järjestelmä murenee, SDP on valmis puolustamaan työntekijöiden oikeuksia myös lainsäädännön kautta.

–  On tärkeää varmistaa, että työmarkkinoilla heikommassa asemassa olevalla on aina asiallinen edustus ja työntekijöiden oikeudet toteutuvat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi luottamusmiehen aseman säätämistä lakiin ja joukkokanneoikeuden luomista työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi.

SAK vaatii valtiota mukaan käsikirjoittamaan neuvotteluja

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK puolestaan vaatii syksyn neuvottelukierrokselle työntekijöiden, työnantajien ja valtion yhteistä käsikirjoitusta. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi Lahden torilla pitämässään vappupuheessa kuluneen työmarkkinakierroksen osoittaneen, että voimapolitiikka on palannut sopimiseen.

Hän peräänkuuluttaa sopimiseen joustavuutta, mikä tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta euromääräisiin palkankorotuksiin ja alakohtaisten työehto-ongelmien todellista ratkomista.

–  Työnantajien vahva palkkakoordinaatio yhdistyneenä valtakunnansovittelijan toimintaan ei tunnusta kuin yhden koon ratkaisut kaikille aloille. Tämä malli pitää sisällään ison konfliktin siemenen, hän sanoi.

Euromääräisiä korotuksia kannatti puheessaan myös Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen. Hän esitti, että ammattiliitot asettaisivat yhteisen euromääräisen palkankorotustavoitteen ja koordinoisivat sen toteutumista yhteisesti.

–  Kun kaikille aloille lankeaa yhtä suuri prosenttikorotus kierros toisensa jälkeen, palkkaero kasvaa, ja inflaation laukatessa pienipalkkainen saa palkallaan yhä vähemmän bensatankilla tai ruokakaupassa. Kuten tiedämme, niissä operoidaan euroilla, hän sanoi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi