play

Vedellä kostutettu liina vähentää koronavirusta pinnoilta melkein yhtä hyvin kuin yleispuhdistusaine – "Pintojen ylimääräinen desinfiointi koronan takia on ollut aika turhaa"

Pintojen pyyhkiminen voi auttaa estämään koronaviruksen leviämistä. Lehtikuva / Markku Ulander

Pintojen pyyhkiminen voi auttaa estämään koronaviruksen leviämistä. Lehtikuva / Markku Ulander

STT-Lehtikuva

Tampereen korkeakouluyhteisön tutkimuksessa on havaittu, että pyyhintä ei poista koronavirusta kokonaan pinnoilta. Siivous kuitenkin vähentää virusmäärää.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten eri puhdistusaineet tehoavat koronaan ja missä tilanteissa desinfioivaa ainetta tulisi käyttää.

–  Kaikkein yllättävintä oli se, että myös pelkkä vesi oli melkein yhtä hyvä kuin yleispuhdistusaine, kertoo lehtori Leila Kakko Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Desinfioivan aineen todettiin puhdistavan pintoja koronaviruksesta kaikista tehokkaimmin. Kaikki puhdistusaineet puhdistivat virusta pinnoilta kohtalaisen tehokkaasti. Tutkimuksessa oli käytössä kolme erilaista yleispuhdistusainetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pintoja on turha desinfioida varmuuden vuoksi

Tutkimuksessa koronavirusta havaittiin koronaviruspotilaita hoitavien yksiköiden hoitohuoneiden pinnoilta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Puhdistetuilta pinnoilta havaitut virukset eivät tutkituissa näytteissä olleet tartuttamiskykyisiä, sillä niiden viruspitoisuudet olivat hyvin matalia.

Kakon mukaan desinfioivan aineen käyttö koronan torjunnassa on perusteltua vain, jos esimerkiksi siivottavassa rakennuksessa tiedetään liikkuneen koronaa kantava ihminen.

Mikäli tautitapauksia ei ole tiedossa, desinfioivaa ainetta ei ole syytä käyttää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Myös maailmalta tulevat tutkimukset ovat osoittaneet, että pintojen ylimääräinen desinfiointi koronan takia on ollut aika turhaa, Kakko sanoo.

Kakon mukaan pintojen pyyhintä mikrokuitupyyhkeillä yleispuhdistusainetta käyttäen riittää pintojen puhdistamiseen, mikäli covid-19-tautia sairastavan ihmisen ei niitä tiedetä koskeneen.

Siivotessa huomiota tulee aina kiinnittää usein käytettäviin kosketuspintoihin.

–  Kirjahyllynpäällisellä ei ole niin paljon merkitystä kuin työpöydällä, näppiksellä tai ovenkahvalla. Niihin täytyy kiinnittää selkeästi enemmän huomiota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Altistumisia mallinnettiin ravintolatiloissa

Tutkimuksessa testattiin myös sitä, miten koronavirus leviää ravintolatiloissa.

–  Huomasimme, että käsien kautta se (koronavirus) leviää, varsinkin jos käsidesiä ei ole käytetty tarpeeksi, Kakko kertoo.

Altistumisia mallinnettiin kahdessa erityyppisessä ruokailutilassa normaaleissa ateriointitilanteissa. Koehenkilöillä oli kädessään merkkiainetta, jonka leviämistä seurattiin ruokailun aikana. Lisäksi ihmisten liikkumista ravintolan sisällä seurattiin paikannuksen avulla.

Mahdollisessa jatkotutkimuksessa aiotaan tutkia koronan kiinnittymistä eri pintoihin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi