play

Venäläishävittäjien häirinnän kohteena ollut ranskalaisfregatti vietti viikonlopun Helsingissä

Chevalier Paul on vuonna 2009 palveluskäyttöön otettu Horizon-luokan fregatti. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Chevalier Paul on vuonna 2009 palveluskäyttöön otettu Horizon-luokan fregatti. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Helsingissä Hernesaaren laiturissa on voinut nähdä viikonlopun aikana jälleen kookkaan ulkomaisen sotalaivan. Tällä kertaa harmaan aluksen perässä liehuu Ranskan lippu. Yli 150 metriä pitkä Chevalier Paul -fregatti kiinnittyi laituriin perjantaina ja valmistui tiistaina lähtemään merelle Merivoimien Freezing Winds 22 -harjoitukseen.

Hieman ennen Suomeen saapumista ranskalaisfregatti sai Itämerellä vähemmän lämpimän vastaanoton. Nato kertoi venäläishävittäjien lentäneen torstaina "vaarallisesti ja epäammattimaisesti" matalalla läheltä Chevalier Paulia sekä samaan alusosastoon kuuluvaa hollantilaista sotalaivaa. Koneet lensivät lähimmillään reilun 90 metrin korkeudessa ja reilun 70 metrin etäisyydeltä aluksista.

Aluksen päällikkö, kommodori Antony Branchereau kertoi ranskalaisten olleen tapahtumahetkellä harjoittelemassa ilmatorjuntaa yhdessä Puolan meri- ja ilmavoimien kanssa. Hänen mukaansa harjoituksesta oli tehty asianmukainen NOTAM-ennakkoilmoitus, joten se oli myös venäläisten tiedossa.

–  Korkeus ja nopeus olivat vaarallisia, joten meidän piti varoittaa heitä ja kysyä heidän aikeistaan, Branchereau kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäläiset eivät kuitenkaan vastanneet yhteydenottoihin.

Itämeri on matala, eikä vesikään ole suolaista

Freezing Winds -harjoituksessa Chevalier Paul on osa vedenalaista, pinta- ja ilmatorjuntaa yhdessä muiden Naton laivasto-osaston alusten kanssa.

– Meillä tulee siis olemaan paljon vuorovaikutusta teidän ilmavoimienne kanssa, Branchereau sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hänen mukaansa aluksella ja sen miehistöllä on Itämerellä edessä paljon uusia asioita, joihin suuremmilla valtamerillä liikkuessa ei ole totuttu. Meri on ensinnäkin suhteellisen matala eikä esimerkiksi vuorovettä ole nimeksikään.

–  Eikä suolainen vesi ole kovin suolaista, minkä vuoksi meidän on sovitettava kaikuluotauslaitteidemme asetukset siihen, Branchereau kertoo.

Kylmä sää puolestaan asettaa vaatimuksia niin miehistön vaatetukselle kuin mahdollisen jään poistolle aluksen rakenteista, johon esimerkiksi Välimerellä ei tarvitse varautua.

Chevalier Paul on vuonna 2009 palveluskäyttöön otettu Horizon-luokan fregatti. Sen tehtävänä on yleensä saattaa lentotukialusta osana sen taisteluryhmää. Ennen Itämerelle saapumista Chevalier Paul oli saattamassa Yhdysvaltain USS Gerald R. Ford -tukialusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomalaismediaa tavanneelta Branchereaulta kysyttiin myös hänen aluksensa ja Ukrainan Mustallamerellä upottaman venäläisen Moskva-risteilijän yhtäläisyyksistä. Hänen mukaansa alusten tehtävä osana suurempaa organisaatiota on suurin piirtein sama, eli ilmatorjunta, mutta ne ovat täysin eri sukupolvea.

–  Siinä on 40 vuotta välissä, kommodori sanoi.

Chevalier Paulin vierailua isännöineen Merisotakoulun johtajan, kommodori Tuomo Meron mukaan ranskalaiset oli viety viikonlopun aikana tutustumaan Helsinkiin – ja tietysti ohjelmaan oli kuulunut myös saunomista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi