play

Venäläisiltä jäädytetyt varat käytettävä Ukrainan hyväksi, sanoi Suomessa vieraillut Puolan pääministeri

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vieraili sunnuntaina Suomessa. Lehtikuva/AFP

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vieraili sunnuntaina Suomessa. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Suomessa sunnuntaina vieraillut Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ehdotti venäläisiltä oligarkeilta länsimaissa jäädytettyjen varojen takavarikoimista ja käyttämistä Ukrainan hyväksi, jotta sodassa kärsittyjä vahinkoja voitaisiin korvata.

Morawiecki esitti ehdotuksensa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa pidetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingin Kesärannassa.

–  Erityiset ajat vaativat erityisiä toimenpiteitä. Kun kymmenet ohjukset iskevät Ukrainaan, meidän on iskettävä yhtä kovaa Venäjää vastaan. Yksi mahdollinen käyttämättä jäänyt työkalu on Venäjän federaation ja venäläisten oligarkkien varojen takavarikointi. Heidän on tunnettava nahoissaan tämän sodan kipu. Varoja ei pidä vain jäädyttää, vaan ne on käytettävä Ukrainan jälleenrakentamiseksi, Morawiecki sanoi.

Etukäteen kerrottiin pääministerien keskustelevan tapaamisessaan Venäjän hyökkäyssodasta ja Ukrainan tukemisesta, Suomen tulevasta Nato-jäsenyydestä, ajankohtaisista EU-asioista sekä maiden kahdenvälisistä suhteista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä tarkkailijajäseninä sotilasliitto Natossa, johon Puola kuuluu. Puola ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksen heinäkuussa.

Itäiseen Puolaan osunut ohjus kaikkien huulilla

Puolan jäsenyys Natossa nousi kansainvälisen politiikan polttopisteeseen kuluneella viikolla. Tiistaina Puolan Ukrainan-vastaisen rajan lähellä Przewodowin kylään osui ohjus, joka tappoi kaksi ihmistä.

Alun perin ohjusta epäiltiin venäläiseksi, mikä nostatti pelkoa Venäjän ja Naton välisen konfliktin puhkeamisesta. Sittemmin Naton ja länsivaltojen viranomaisarviot kääntyivät sille kannalle, että kyseessä olisi Ukrainan ampuma ilmatorjuntaohjus, jolla pyrittiin torjumaan maahan iskeviä venäläisohjuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolan mukaan ei ole syytä epäillä, että maahan olisi kohdistunut tahallista hyökkäystä. Sunnuntain tiedotustilaisuudessa Puolan pääministeri kuitenkin tähdensi, että tutkinta on vielä kesken ja tapahtumat ovat vielä epäselviä.

–  Olemme kutsuneet ukrainalaiset ja kansainväliset asiantuntijat osaksi tutkintaa. Meillä on joitakin todisteita, kuten rajavartiomme kuvaama aineisto, mutta ne eivät osoita vielä 100-prosenttisella varmuudella sitä, mistä ohjus laukaistiin. Meidän täytyy yhä kerätä todistusaineistoa, ja tutkinta jatkuu.

Helsingin tiedotustilaisuudessa korostettiin, että vaikka Puolaan olisikin osunut Ukrainan ilmatorjuntaohjus, perimmäinen vastuu tapahtumista on Venäjällä, jonka hyökkäyksiä Ukraina torjuu.

–  Haluan osoittaa solidaarisuutemme Puolalle ja surunvalittelumme menetettyjen henkien puolesta. Haluamme tehdä selväksi, että ilman Venäjän siviileihin kohdistuvia hyökkäyksiä eivät nämäkään viattomat siviilit olisi kuolleet, Marin totesi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan tutkijat lähetetty Puolaan

Ukraina syytti tapahtuneesta alun perin Venäjää ja kiisti jyrkästi, että kyseessä olisi sen oma ilmatorjuntaohjus. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pehmensi sittemmin kantaansa sanomalla, ettei tapahtumien kulusta ole täyttä varmuutta. Venäjä on kieltänyt osallisuutensa jyrkästi.

Torstaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, että Puolaan on saapunut ryhmä ukrainalaisasiantuntijoita, joiden tavoitteena on selvittää, minkä maan ampuma ohjus Przewodowin kylään putosi tiistaina.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi