play

Viron mallia esitetään vauhdittamaan ulkomaalaisten työntekijöiden palkkakiistojen ratkomista

STT-Lehtikuva

Suomeen esitetään Viron kaltaista työriitakomiteaa, jossa työntekijöiden ja työnantajien välisiä kiistoja voitaisiin ratkoa nykyisiä oikeusprosesseja notkeammin. Esitys sisältyy selvitykseen, jossa pohdittiin tehokkaampia keinoja torjua ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön Euroopan kriminaalipolitiikan instituutilta (Heuni) tilaama selvitys julkaistiin torstaina.

Suomessa työperäistä hyväksikäyttöä tapahtuu muun muassa ravintola- ja rakennusaloilla, siivoustyössä, maataloudessa ja marjojenpoiminnassa. Uhriksi joutuvat etenkin ulkomaalaistaustaiset työntekijät, jotka eivät tiedä oikeuksistaan.

Selvityksen mukaan uhrien suurin huoli ovat yleensä maksamattomat palkat. Silti Suomessa monet alipalkkaustapauksista eivät koskaan etene oikeuskäsittelyyn, koska niiden tutkinta lopetetaan kesken tai syytteitä ei nosteta.

–  Tällä hetkellä palkkasaataviin pääsy on aika hankalaa. Rikosprosessiin osallistuminenkaan ei aina takaa sitä, että uhri todella saa puuttuvat palkkansa, sanoo Heunin johtaja Natalia Ollus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oikeudestakaan puuttuvia palkkoja ei välttämättä saa. Selvityksen mukaan työsyrjinnän nimikkeellä tuomituissa tapauksissa alipalkkauksen uhrit jäävät lähes kokonaan ilman korvauksia, kun taas kiskonnantapaiseen työsyrjintään syyllistyneille tuomittiin pääsääntöisesti maksettavaksi maksamattomien palkkojen määrä sekä joissain tapauksissa erillisiä kärsimyskorvauksia.

Virossa komitean käsittely on ilmainen

Virossa työriitakomitean on pyrittävä käsittelemään kiista 45 päivän kuluessa siitä, kun se on päättänyt ottaa tapauksen ratkaistavakseen. Lisäksi käsittely on osapuolille ilmaista, eikä edellytä avustajan tai lakimiehen palkkaamista. Jos toinen osapuolista on tyytymätön komitean päätökseen, asia voidaan viedä oikeuteen.

Rikosuhripäivystyksessä ihmiskaupan uhrien auttamistyötä koordinoiva erityisasiantuntija Pia Marttila pitää esitystä Viron kaltaisesta komiteasta hyvänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se olisi erityisen hyödyllinen niille asiakkaillemme, jotka nimenomaan haluavat vain maksamattomat palkkansa eikä sen enempää. Usein on kyse työntekijöistä, jotka ovat Suomessa väliaikaisesti esimerkiksi rakennusalalla. Näissä tapauksissa on ongelmallista, että Suomessa rikosilmoituksesta voi kestää helposti vuoden ennen kuin asialle tehdään mitään, Marttila sanoi.

Viron lisäksi selvityksessä vertailtiin ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön torjunnan keinoja Hollannissa, Belgiassa, Britanniassa, Norjassa ja Ruotsissa. Selvityksen muita suosituksia olivat muun muassa eri alojen viranomaisten yhteistyön parantaminen ja yhteistarkastukset, työsuojelun roolin vahvistaminen, poliisin tietoisuuden lisääminen sekä helpompi ilmoitusprosessi hyväksikäytön uhreille.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi