play

Monet maat toivottivat Suomen tervetulleeksi Natoon – Naton pääsihteeri lupaili Suomelle sujuvaa ja nopeaa liittymisprosessia

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi Suomen turvallisuutta, myös Natoa itseään. LEHTIKUVA/AFP

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi Suomen turvallisuutta, myös Natoa itseään. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Suomen valtionjohdon ilmoitus Nato-jäsenyyden kannattamisesta otettiin positiivisesti vastaan monissa Nato-maissa torstaina.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiedotteessaan Naton toivottavan Suomen lämpimästi tervetulleeksi jäsenekseen. Hän myös vakuutti, että Suomen liittyminen Natoon tulisi olemaan sujuvaa ja nopeaa. Hänen mukaansa Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi Suomen turvallisuutta, myös Natoa itseään.

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Bob Menendez ja korkea-arvoisin republikaani Jim Risch ilmaisivat tukensa sille, että Suomi hyväksytään Naton jäseneksi. Yhdysvalloissa senaatin täytyy hyväksyä Naton uudet jäsenmaat.

Menendezin mukaan Yhdysvallat työskentelee jo sen eteen, että Suomen ja Ruotsin siirtyminen Natoon olisi sujuva.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby taas totesi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei halunnut vahvaa Natoa länsipuolelleen, mutta nyt maa sen saa.

–  Ruotsin ja Suomen armeijat voivat olla pieniä, mutta ne ovat voimakkaita, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Saksan ja Ranskan johtajat ilmaisivat tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle.

–  Ranska tukee täysin Suomen itsenäistä päätöstä hakea Suomen jäseneksi, Ranskan presidentinkanslia ilmoitti AFP:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz lupasi Twitterissä Saksalta täyden tuen Suomen Nato-jäsenyydelle.

"Suomi on sotilaallisesti erittäin vahva"

Moni Nato-maa katsoi myös Suomen jäsenyyden vahvistavan sotilasliittoa. Esimerkiksi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergisin mukaan Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi koko Natoa, myös Baltian puolustusta.

–  Suomi on sotilaallisesti erittäin vahva maa, hän sanoi uutistoimisto BNS:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moni maa ilmaisi myös antavansa tukea Suomen pikaiselle jäsenyysprosessille.

Viron pääministeri Kaja Kallas sanoi Twitterissä Viron tekevän kaikkensa, jotta Suomen jäsenyysprosessi sujuisi nopeasti.

–  Yksi asia on varma: Suomella ei ole Natossa Viroa parempaa ystävää, hän sanoi BNS:n mukaan.

Myös Puolan pääministeri Mateusz Morawiec sanoi Puolan kannattavan Suomen mahdollisimman pikaista liittymistä.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe taas sanoi uutistoimisto NTB:lle, että Natossa jo olevat Pohjoismaat Norja, Tanska ja Islanti pyrkivät hyväksymään Suomen ja Ruotsin todennäköiset Nato-hakemukset nopeasti ja samanaikaisesti.

Myös Tanskan pääministeri Mette Frederiksen viestitti Tanskan tekevän kaikkensa Suomen jäsenyysprosessin nopeuttamiseksi.

Ukrainalta myös tukea

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi tukensa Suomen Natoon hakemiselle ja sanoi pitävänsä aikeita tervetulleena. Zelenskyi ja Niinistö puhuivat puhelimessa torstaina.

Ukrainan entinen ulkoministeri Pavlo Klimkin taas kirjoitti Facebookissa, että Suomen ja Ruotsin Nato-aikeista on kiittäminen Putinia.

–  Putin sai lännen yhdistymään uudelleen, hän totesi.

Venäjä toisteli vanhoja kantojaan Suomen Nato-aikeista ja "sotilaallis-teknisistä" toimenpiteistä

Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut Suomen todennäköistä Nato-jäsenyyttä odotetun negatiivisesti.

Venäjän mukaan Suomen Nato-jäsenyyden myötä Venäjä olisi "pakotettu" vastatoimiin, myös "sotilaallis-teknisiin" sellaisiin.

Maan mukaan Suomen turvallisuuspäätökset kuuluvat Suomen viranomaisille ja Suomen kansalle, mutta Suomen pitää olla tietoinen näiden päätösten seurauksista.

Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa tiedotteessa myös väitetään, että muut Nato-maat olisivat saaneet "voimakkaalla vakuuttamisella" Suomen uskomaan, että Nato-jäsenyys on ainoa vaihtoehto.

Tiedotteessa ei mainita niin Suomen valtionjohdon kuin kansalaisten mielipiteen muuttuneen merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomen valtionjohto on todennut, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan. Myös Suomen presidentti Niinistö totesi eilen, että Venäjä on itse muuttanut käytöstään eikä halua enää antaa Suomen ja Ruotsin päättää itse omista turvallisuusratkaisuistaan.

–  Jos niin kävisi, että Suomi liittyy Natoon, niin vastaukseni (Venäjälle) olisi, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin, Niinistö sanoi.

Peskovin mukaan reaktiot riippuvat siitä, miten asia etenee

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi aiemmin, että Suomen liittyminen Natoon on "ehdottomasti" uhka Venäjälle. Peskov kommentoi asiaa vastauksena toimittajan kysymykseen osana pitämäänsä yleistä tiedotustilaisuutta.

Hänen mukaansa kaikki haluavat välttää Venäjän ja Naton väliset suorat yhteenotot, eikä "Naton laajentuminen" tee maailmasta tai Euroopasta vakaampaa paikkaa.

Guardianin mukaan Peskov totesi Venäjän reaktion riippuvan siitä, "miten Naton laajentuminen tapahtuu" ja millaista sotilaskalustoa Venäjän rajojen lähelle tuodaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi