play

Helmikuun alun poliittiset lakot laajenevat – ovat pysäyttämässä suuren osan teollisuutta

Kuva: Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Helmikuun ensimmäisille päiville on ilmoitettu useista poliittisista lakoista, jotka vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi teollisuuteen. Teollisuusliitto kertoi torstaina uusista lakoista, jotka järjestetään kaksipäiväisenä työnseisauksena 1.–2. helmikuuta.

Lakoissa kerrotaan olevan mukana noin 60  000 teollisuuden työntekijää useilla toimialoilla eri puolilla Suomea. Lakko koskee esimerkiksi monia metsäyhtiö UPM:n, teräsyhtiö SSAB:n ja Kone Hissien toimipaikkoja.

Lakot ovat osa SAK:n yhteistä Painava syy -kampanjaa, jolla arvostellaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan ilmoitetut lakot pysäyttävät suuren osan suomalaista teollisuutta.

–  Kovat toimet ovat välttämättömiä, koska järkipuhe ei näytä tehoavan. Toivottavasti lakot palauttavat hallituksen takaisin maan pinnalle. Kohtuuttomat leikkaukset ja heikennykset työntekijöiden arkeen ovat yksiselitteisesti väärin, Aalto sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän vaatii myös, että Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertovat etukäteen, kohdistuvatko hallituksen suunnittelemat lisäleikkaukset ja -heikennykset jälleen työntekijöihin. Orpo on sanonut, että tarve lisäsopeutukselle on arviolta 1–1,5 miljardia euroa.

Myös Ammattiliitto Pro ilmoitti torstaina uusista poliittisista lakoista samalle ajankohdalle. Työnseisaukset koskevat noin 10  000:ta Pron jäsentä useilla eri sopimusaloilla ympäri Suomea.

Lakot koskevat pääosin samoja toimipaikkoja kuin Teollisuusliiton lakot.

Pro kertoo, että sen tuoreessa jäsenkyselyssä 98 prosenttia vastusti lakko-oikeuden heikentämistä, työttömyysturvan leikkauksia ja irtisanomisen helpottamista. 85 prosenttia vastanneista oli valmiita vastatoimiin. Kyselyyn vastasi yli 10  000 Pron jäsentä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kyselyn vastaukset antavat selvän viestin: meidän on toimittava, jotta Suomen hallitus perääntyy näistä massiivisista työelämäheikennyksistä. Pro vaatii, että Orpon hallitus aloittaa aidot kolmikantaiset neuvottelut työelämäkysymyksistä, sanoo Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Teollisuusliitto on jo joulukuun lopulla ilmoittanut samalle ajankohdalle kohdistuvista kaksipäiväisistä lakoista 24 toimipaikalla. Ne sijaitsevat pääosin Kokkolan sekä Porvoon Kilpilahden-teollisuusalueilla.

Kilpilahdessa sijaitsee muun muassa Nesteen öljynjalostamo, jonka toiminta on ilmoitettu ajettavan lakon aikana kokonaan alas.

Ammattiliitto Pro on mukana lakoissa samoilla työpaikoilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helmikuun ensimmäisen päivän laajoista lakoista on ilmoittanut myös Palvelualojen ammattiliitto PAM. Lakossa on liiton mukaan kymmeniätuhansia työntekijöitä. Lakko koskee Suomen suurimpia kauppaketjuja, lukuisia hotelleja ja ravintoloita, liikenneasemia sekä kiinteistö- ja siivouspalvelualan yrityksiä ympäri Suomea.

SAK ja STTK ovat kertoneet järjestävänsä samana päivänä työelämäheikennyksiä vastustavan mielenosoituksen Helsingissä.

STT tavoitteli pääministeri Orpoa torstaina kommentoimaan tilannetta, mutta se ei onnistunut aikataulusyihin vedoten.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi