play

Ruotsin Billström Nato-prosessista: Cavusoglu on kertonut Turkin olevan valmis uusiin keskusteluihin Ruotsin kanssa

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kommentoi Ruotsin Nato-prosessia medialle saapuessaan ulkoministerien kokoukseen Brysselissä.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kommentoi Ruotsin Nato-prosessia medialle saapuessaan ulkoministerien kokoukseen Brysselissä. Kuva: AFP / Lehtikuva

STT

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on ilmaissut, että Turkki on valmis uusiin keskusteluihin Ruotsin kanssa. Billström kommentoi Ruotsin Nato-prosessia medialle saapuessaan ulkoministerien kokoukseen Brysselissä.

Turkin hallitusta lähellä oleva A Haber -uutiskanava puolestaan kertoi, että Turkki olisi jatkamassa kolmenvälisiä neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa. Cavusoglu sanoi kanavan mukaan tapaamisten jatkuvan tauon jälkeen Brysselissä, missä Naton päämaja sijaitsee. Hän ei kuitenkaan kertonut, milloin tapaamisia jatkettaisiin.

Cavusoglu puhui asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa.

Turkki ja Ruotsi keskeyttivät keskustelut tammikuun lopussa sen jälkeen, kun neuvotteluissa olisi ollut riski tilanteen kärjistymiseen entisestään. Ruotsissa oli muun muassa poltettu Koraani Turkin suurlähetystön liepeillä, mikä aiheutti voimakkaita reaktioita Turkissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti Koraanin polttamisen jälkeen, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen Turkissa.

Keskustelu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien mahdollisesta eriytymisestä sai viime viikolla uusia kierroksia. Tuolloin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että ykköskysymys ei ole Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhtä aikaa. Pääkysymykseksi hän sanoi sen, että molemmista tulee Naton jäseniä niin pian kuin mahdollista.

Tämän jälkeen yhtenäinen viesti joka suunnasta on ollut, että hakemusten ratifioiminen yhtä tai eri aikaa on Turkin ja Unkarin käsissä. Ratifioinnit puuttuvat vain näiltä kahdelta maalta.

Muun muassa presidentti Sauli Niinistö totesi Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonloppuna, että Suomi ei tahdo eikä voi vetää hakemustaan takaisin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puolestaan sanoi Turkin viestineen, että Suomi täyttää Madridin Nato-kokouksessa viime kesänä solmitun Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmikantasopimuksen ehdot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä hetkellä maanjäristyksen tuhoista kärsivässä Turkissa on vierailulla Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Suomi, Ruotsi ja useat muut maat ovat ilmoittaneet osallistuvansa hätäavun antamiseen Turkille.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi