play

Vuosikymmenten jälkeen taimen lisääntyy jälleen Oulussa Hupisaarten puroissa

Hupisaarten puroissa on havaittu yksittäisiä taimenia, jotka ovat kuteneet niissä jo kolmena syksynä peräkkäin. (arkistokuva)
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hupisaarten puroissa on havaittu yksittäisiä taimenia, jotka ovat kuteneet niissä jo kolmena syksynä peräkkäin. (arkistokuva) LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT-Lehtikuva

Oulussa Hupisaarten kaupunkipuiston läpi virtaavien purojen kunnostus tuottaa tulosta. Vuosikymmenten jälkeen taimen nimittäin lisääntyy jälleen niissä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotteessa.

Ennen kunnostusta purot olivat talvisaikaan kuivillaan, eikä niissä ollut pysyvää kalastoa. Nyt vain muutama vuosi kunnostuksen alkamisesta uhanalainen taimen lisääntyy puroissa, ja poikasten lukumäärät ovat Luken mukaan varsin lupaavia.

Vuosina 2018–2021 Luke on siirtänyt puroihin yhteensä 86 aikuista, kutuvalmista taimenta. Ne ovat Luken mukaan todennäköisesti houkutelleet myös muita kaloja nousemaan puroihin: vuosittain jopa 55–77 prosenttia poikasista on ollut mereltä nousseiden taimenten jälkeläisiä.

–  Puroissa on havaittu yksittäisiä taimenia, jotka ovat kuteneet niissä jo kolmena syksynä peräkkäin. Osa näistä on saattanut myös oleilla purojen syvimmissä kohdissa talven yli, mutta valtaosa aikuisista kaloista poistuu puroista pian kudun jälkeen, kertoo Luken tutkija Laura Härkönen tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hupisaarten taimenen poikasia on lähtenyt puroista merivaellukselle syystalvesta 2020 alkaen. Ensimmäisiä Hupisaarilla syntyneitä aikuisia taimenia saattaa palata takaisin puroihin lisääntymään jo tänä syksynä.

Taimenen säilyminen Hupisaaren puroissa vaatii jatkuvaa purojen elinympäristöjen ylläpitoa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi