play

48 Venäjältä löytynyttä tunnistamatonta sankarivainajaa siunattiin Lappeenrannassa

Venäjältä löydettyjen 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa.

Venäjältä löydettyjen 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa. Kuva: Lauri Heino / Lehtikuva

STT

Venäjältä löytyneiden 48 tunnistamattoman suomalaisen sotilaan valtakunnalliset sankarihautajaiset järjestettiin sunnuntaina Lappeenrannassa. Kaatuneitten muistopäivän aikana järjestettiin vainajien siunaamisen ja hautaan laskun lisäksi muistojumalanpalveluksia sekä seppeleiden lasku Lappeenrannan sankarihautausmaalla.

Presidentti Sauli Niinistö laski sunnuntaina seppeleen sankariristille Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.

Kentälle jääneitä sankarivainajia on vuoden 1992 jälkeen löydetty noin 1  600. Heistä runsaat 400 on tunnistettu ja haudattu kotiseuduille.

Tunnistamattomiksi jääneitä, löydettyjä sankarivainajia on haudattu Lappeenrantaan tähän mennessä 850. Edellisen kerran Venäjältä löydettyjen suomalaisten sotilaiden sankarihautajaiset järjestettiin Lappeenrannassa syksyllä 2021.

Kaatuneitten muistopäivää vietetään suomalaisia koskettaneissa sodissa tai taisteluluontoisissa tehtävissä kaatuneiden, teloitettujen ja vankileireillä kuolleiden muistoksi.

Muistopäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1940. Alun perin päivän nimi oli yksimielisyyden ja sankarivainajien muistopäivä, mutta nykyinen nimi otettiin käyttöön vuonna 1947. Päivä on vakiintunut liputuspäivä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puheenjohtaja Pertti Suominen Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä kertoi STT:lle, ettei Suomalainen sotavainajien etsintäryhmä lähde Venäjälle tänä kesänä turvallisuussyistä. Suominen kuitenkin muistutti, että tähän asti yhteistyö kentälle jääneiden Suomen armeijan ja puna-armeijan vainajien kotiuttamisessa on sujunut hyvin.

–  Päätimme nyt asettaa etsijöiden turvallisuuden etusijalle. Että ei aiheutuisi mitään ongelmia, jos ja kun Venäjän puolelle mentäisiin. Siinä on omat riskinsä tällä hetkellä. Periaatteessa ne suunnitelmat, joita meidän pitäisi (etsintämatkasta) lähettää Venäjälle, otettaisiin varmaan siellä kyllä käsittelyyn, Suominen sanoi.

Suominen arvioi, että jopa noin 10  000 kaatunutta Suomen sotilasta on yhä löytämättä maastosta Venäjällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi