play

Poliisi: Kuudesluokkalainen oppilas kuoli Vantaan kouluampumisessa, kaksi lasta loukkaantunut vakavasti

Poliisit partioivat aamupäivällä Viertolan koululla Vantaalla.

Poliisit partioivat aamupäivällä Viertolan koululla Vantaalla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Vantaan Viertolan koulun ampumisessa on kuollut kuudesluokkalainen koulun oppilas, kertoi poliisi tiedostustilaisuudessa. Uhri kuoli poliisin mukaan tapahtumapaikalle. Lisäksi kaksi lasta haavoittui ampumisessa vakavasti. He ovat hoidossa Husin Uudessa lastensairaalassa.

– Poliisi otti kiinni epäillyn tekijän, kuudesluokkalaisen pojan, Helsingin puolelta alle tunnin kuluttua tästä tapahtumasta, kertoi poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki tiedotustilaisuudessa.

Kaikki tiedotustilaisuudessa paikalla olleet viranomaiset esittivät osanottonsa ampumisessa kuolleen ja haavoittuneiden omaisille ja koulutovereille.

Poliisin mukaan ampumisesta epäilty 12-vuotias koulun oppilas on alustavassa puhutuksessa myöntänyt teon. Poliisin mukaan mikään ei viittaa siihen, että kiinni otetun lapsen lisäksi asiassa olisi muita epäiltyjä.

Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisista täsmensi tiedotustilaisuudessa, että sekä ampumisen uhrit että epäilty olivat koulun kuudesluokkalaisia.

– Käsityksemme mukaan he ovat samalta luokalta, sanoi Hyvärinen.

Poliisin mukaan ampumisesta epäilty käytti luvallista käsiasetta. Aselupa kuuluu poliisin mukaan epäillyn lähisukulaiselle. Tiedotustilaisuudessa Hyvärinen kertoi poliisin tutkivan tarkemmin sitä, miten ase päätyi epäillyn haltuun.

Epäillyn mahdollisesta motiivista ei ole vielä tietoa. Häntä ei ole poliisin mukaan aiemmin epäilty rikoksista.

Poliisi kuulee epäiltyä tänään, minkä jälkeen hänet luovutetaan sosiaaliviranomaisten huostaan. Alle 15-vuotiasta ei voida vangita.

Viranomaiset saivat tiedon Viertolan ampumavälikohtauksesta hieman aamuyhdeksän jälkeen, ja poliisi oli paikalla koululla yhdeksässä minuutissa hälytyksestä. Ensihoitoyksiköistä ensimmäinen saapui koululle 15 minuuttia hälytyksen jälkeen.

Poliisin saavuttua koululle epäilty tekijä oli poistunut koulun alueelta. Hänet otettiin kiinni Helsingin puolelta Siltamäen kaupunginosasta alle tunti ampumisen jälkeen.

Kiinniotto sujui poliisin mukaan rauhallisesti, eikä tilanteessa jouduttu poliisin mukaan käyttämään voimakeinoja. Epäillyllä oli poliisin mukaan käsiase hallussaan, kun hänet otettiin kiinni.

Tutkittavat rikosnimikkeet ovat murha ja kaksi murhan yritystä. Poliisi kertoo selvittävänsä kaikki tapahtuneeseen liittyvät asiat, vaikka epäilty ei 12-vuotiaana ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Tiedotustilaisuudessa poliisi ei keskeneräisen esitutkinnan vuoksi eritellyt tarkemmin sitä, miten tapahtumat aamulla Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteellä menivät. He eivät kommentoineet tarkemmin sitä, kuinka monta silminnäkijää tapahtumilla oli, miten paljon koulussa ammuttiin ja miten epäilty liikkui koulun sisällä. Poliisi ei myöskään kommentoinut uhrien sukupuolta toistaiseksi.

– Näki sen tai ei, niin järkyttävä tapahtuma koko koululle, sanoi Hyvärinen.

Hyvärinen kuitenkin täsmensi, ettei epäillyllä ollut tutkinnan tässä vaiheessa yhteyttä mihinkään järjestäytyneeseen rikollisryhmään tai niin sanottuun katujengiin.

Poliisi on kiinnittänyt useita tutkinnanjohtajia ampumisen tutkintaan, ja poliisi kertoo tiedottavansa tutkinnasta lisää myöhemmin tiistaina.

Vantaan kaupungin edustajan mukaan tapahtumia alettiin käydä läpi koulun oppilaiden läpi sen jälkeen, kun tilanne koululla rauhoittui. Vantaan kaupunki järjestää tänään suruliputuksen ampumisen vuoksi.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo olevansa syvästi järkyttynyt ampumavälikohtauksesta Vantaalla. Orpo kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Orpon mukaan hänen ajatuksensa ovat uhrien, heidän läheistensä ja Viertolan koulun muiden oppilaiden ja henkilökunnan luona.

Orpo kertoo seuraavansa tilannetta tiiviisti ja odottavansa viranomaisten päivittyviä tietoja.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiistaipäivän alkaneen järkyttävällä tavalla, kun Vantaan Viertolan koululla tapahtui ampumavälikohtaus. Rantanen kommentoi asiaa viestipalvelu X:ssä. Hän sanoo voivansa vain kuvitella sen tuskan ja huolen, jota monessa perheessä tällä hetkellä koetaan.

Suomalaisilla on synkät muistot kouluampumisista. Suomessa tapahtui runsaat 15 vuotta sitten kouluissa kaksi kuolonuhreja vaatinutta ampumista, jotka nousivat kansainvälisiksi uutisaiheiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Syyskuussa 2008 kuoli 11 ihmistä, kun nuori mies ampui opiskelijatovereitaan ammattikorkeakoulussa Etelä-Pohjanmaan Kauhajoella. Kauhajoen ampuja oli julkaissut ennen surmatöitä verkkovideon, jossa hän ammuskeli. Poliisi oli haastatellut miestä videon vuoksi, mutta ei ottanut tältä pois aseenkantolupaa.

Itseään ampunut surmaaja kuoli vammoihinsa sairaalassa. Hän oli ampumisen 11. kuolonuhri.

Marraskuussa 2007 menetti henkensä Uudellamaalla Tuusulan Jokelassa yhdeksän ihmistä, kun lukiossa opiskellut nuorukainen ammuskeli koulussaan. Myös tässä tapauksessa tekijä ampui lopulta itseään ja menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Jokelan ampuja oli hänkin julkaissut etukäteen ampumisvideoita verkkoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näiden kahden kouluampumisen arvioitiin horjuttaneen suomalaisten turvallisuudentunnetta, ehkä jopa pysyvästi.

Jokelan ja Kauhajoen surmien jälkeen alkoi keskustelu tekojen syistä. Keskeisiksi aiheiksi nousivat nuorten hyvinvointi, ääri-ideologioiden vaikutus ja aseiden saanti Suomessa.

Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi vuorokauden ympäri numerossa 09  2525  0111. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset ja voit puhua heille nimettömästi ja luottamuksellisesti. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua myös useilla muilla kielillä.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Se on avoinna arkisin klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

Mieli Kriisichat palvelee aikuisia. Se on auki maanantaista keskiviikkoon klo 15–19 ja torstaisin klo 15–21.

Lisäksi netissä keskusteluapua antaa verkkokriisikeskus Tukinet. Tukinetissä voit osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, ottaa osaa ryhmäkeskusteluihin ja saada henkilökohtaisen tukihenkilön.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi