play

Ympäri maata odotettavissa poikkeuksellisia tulvia joissa ja järvissä – omaa kesämökkiä kannattaa pitää silmällä

Vantaanjoen Vanhankaupunginkoski Helsingissä 26. helmikuuta 2024. Sään lämpeneminen ja runsaat sateet ovat aiheuttaneet viime päivinä tulvimista erityisesti maan eteläisissä maakunnissa.

Vantaanjoen Vanhankaupunginkoski Helsingissä 26. helmikuuta 2024. Sään lämpeneminen ja runsaat sateet ovat aiheuttaneet viime päivinä tulvimista erityisesti maan eteläisissä maakunnissa. Kuva: Lehtikuva

STT

Pohjois-Pohjanmaan joet ovat nousemassa tulvakorkeuksiin, kertoo vesi.fi-sivusto. Veden pintaa nostavat viikon lopulla lämpenevä sää ja mahdolliset vesisateet.

Sivuston mukaan ensi viikon tulvahuipusta ennustetaan Pyhäjoella ja Siikajoella huhtikuun puolivälin edellisiä huippuja suurempaa. Jääpadot saattavat aiheuttaa edelleen ongelmia Pyhäjoella, Siikajoella, Temmesjoella ja Kiiminkijoella.

Jääpadot olivat ongelma jo aiemmin muun muassa Kalajoella, missä huhtikuun tulvat olivat poikkeuksellisen voimakkaat. Jokien jääpeite on ollut paikoin tavallista paksumpi, ja liikkeelle lähtiessään jäät ovat muodostaneet jokiin patoja, jotka ovat puolestaan nostaneet veden pintaa.

Alkuviikolla satanut lumi nostaa sulaessaan myös etelä- ja lounaisrannikon jokien vedenpintaa. Todennäköisesti joet eivät kuitenkaan nouse aivan tulvalukemiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiiminkijoella ja Iijoella keskimääräisen suuruisia tulvahuippuja ennustetaan toukokuun alkupuolelle. Lapin suuret joet ovat huipussaan todennäköisesti vasta touko-kesäkuun vaihteessa.

Järvi-Suomessa järvien pinnat ovat nousemassa selvästi tavanomaista korkeammalle. Vedenpinta pienissä järvissä ovat paikoin harvinaisen korkealla.

Etelä- ja Pohjois-Karjalassa joet ja järvet ovat monin paikoin nousseet tulvakorkeuksiin aikaisemmin kuin vuosikymmeniin.

Mäntyharjun reitillä latvajärvi Kyyveden vedenpinta voi nousta toukokuun alkupuolen aikana lähelle vuoden 1924 korkeinta mitattua huippua, sivusto kertoo. Myös Pieliselle, Kallavedelle ja Saimaalle ennustetaan touko-kesäkuussa harvinaisen suurta kevättulvaa.

Pohjois-Savon ely-keskus kertoo, että Kallaveden pinnan ennustetaan nousevan noin 15–20 senttimetriä viime keväistä tulvaa korkeammalle. Tulvahuippu saavutetaan toukokuun puolenvälin jälkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useimmissa eteläisen Suomen järvissä aina Kainuuseen saakka vedenpinnat ovat ajankohtaan nähden korkealla, ja niiden ennustetaan nousevan toukokuun loppuun mennessä selvästi keskimääräisiä keväthuippuja korkeammalle.

Vesi.fi-sivuston mukaan vesitilanteen kehittymistä kannattaa seurata omalla rantakiinteistöllä. Ranta-alueilta kannattaa kerätä irtotavarat ja tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset.

Alimmat rantarakennelmat saattavat kastua ja kellareihin voi mennä vettä. Myös matalat rantatiet voivat jäädä tulvaveden alle.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi