play

PAM ilmoitti laajoista lakoista helmikuun alussa – lakossa kymmeniätuhansia työntekijöitä

Kuva: Emmi Korhonen

STT-Lehtikuva

Palvelualojen ammattiliitto PAM on päättänyt laajoista lakoista helmikuun alussa.

Torstaina 1. helmikuuta lakossa ovat Suomen suurimmat kauppaketjut, lukuisia hotelleja ja ravintoloita, liikenneasemia sekä kiinteistö- ja siivouspalvelualan yrityksiä ympäri Suomea.

Lakossa on kymmeniätuhansia työntekijöitä, kertoo PAM tiedotteessa.

PAMin mukaan hallitus on heikentänyt muun muassa työttömyysturvaa ja leikannut asumistuesta. Tämän takia liitto katsoo, ettei sillä ole muuta vaihtoehtoa kuin osoittaa mieltä ja vedota poliittisella lakolla hallitukseen aiottujen heikennysten muuttamisen puolesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

PAM sanoo, että jo tehtyjen heikennysten lisäksi hallitus on vielä aikeissa helpottaa irtisanomisia, rajoittaa lakko-oikeutta sekä muuttaa ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomaksi. Lisäksi työttömyysturvaan on tulossa vielä lisää leikkauksia, jotka osuvat palvelualoilla työskenteleviin kipeästi, liitto sanoo.

–  Työttömyysturvan leikkaukset eivät tuo lisää työpaikkoja, vaan niillä kurjistetaan työttömyyden kanssa jo muutenkin kamppailevien asemaa ja toimeentuloa entisestään, sanoo PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Helmikuun 1. päivän lakkojen lisäksi PAMin hallitus päätti, että sen omissa ja muiden ammattiliittojen asettamissa lakkokohteissa 1.–2. helmikuuta lakkoina järjestettävät työnseisaukset koskevat myös PAMin kiinteistöpalvelualan, matkailu- ravintola- ja vapaa ajan palveluita koskettavien työntekijöiden ja esimiesten sekä vartiointialan työehtosopimuksen alaisia töitä.

Lakko ei PAMin mukaan koske hätätyötä eikä sellaisia tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi PAM sanoo, että lakot toteutetaan niin, että kaupallisten tilojen yhteyteen suunnitellut presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikat voivat toimia lakkojen aikana normaalisti.

PAM myös osallistuu SAK:n ja muiden kansalaisjärjestöjen järjestämään STOP nyt! -mielenilmaukseen 1. helmikuuta. Poliittinen mielenilmaus kattaa kaikki PAMin sopimusalat. PAM sanoo, ettei se voi kyseisenä päivänä turvata työrauhaa millään sen sopimusalalla.

PAMin ilmoittamat lakot talvisesongin aikaan ja näin heikossa kysyntätilanteessa osoittavat huonoa harkintaa, sanoo matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara.

Järjestön mukaan matkailu- ja ravintola-alan yritysten näkymät ovat heikentyneet merkittävästi viime kesän jälkeen. Ulkomaisia hotelliyöpymisiä on 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Yritykset joutuvat Pohjois-Suomea lukuun ottamatta lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitään heikon kysynnän takia, Mara sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lakot eivät Maran mukaan ole alan työntekijöidenkään edun mukaisia.

–  Alan palvelujen kysyntätilanne on heikentynyt merkittävästi koko Suomessa Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Tämä näkyy hyvin meillä Marassa, sillä lakimiehemme neuvovat jäsenyrityksiämme lähes yksinomaan lomauttamaan ja irtisanomaan henkilökuntaansa, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomi ei ole päässyt koronan jälkeen mukaan matkailun kasvuun verrattuna muihin Pohjoismaihin Venäjän aloittaman sodan kielteisten vaikutusten takia.

–  Erityisen vaikea tilanne on Itä-Suomessa ja Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla on yli 4  000 hotellihuonetta enemmän kuin vuonna 2018, mutta ulkomaalaisia asiakkaita yli 20 prosenttia vähemmän, Lappi lisää.

Kaupan alan edunvalvoja Kaupan liitto sen sijaan ei halunnut kommentoida ilmoitettuja lakkoja tai niiden mahdollisia vaikutuksia kaupan alalle tarkemmin. Liitosta todettiin STT:lle, että kyseessä ovat poliittiset lakot ja niiden vaikutukset nähdään myöhemmin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi