play

Metsähallituksen mukaan henkihieverissä sinnittelevien raakkujen toipuminen on epävarmaa

Raakku eli jokihelmisimpukka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Raakku eli jokihelmisimpukka on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Kuva: Lehtikuva / Handout / Panu Oulasvirta

STT

Suomussalmen Hukkajoella kuolleita ja kuolevia raakkuja on tuhansia, arvioi Metsähallituksen projektipäällikkö Pirkko-Liisa Luhta STT:lle torstaina.

Hukkajoessa on Metsähallituksen teettämien tuoreiden mittausten perusteella kaiken kaikkiaan toistasataatuhatta uhanalaista jokihelmisimpukkaa eli raakkua.

Metsähallituksen luontopalvelujen LIFE Revivesin virtavesikunnostusryhmä aloitti yliajettujen raakkujen pelastustyöt alkuviikosta. Kaikilla ryhmän jäsenillä on poikkeuslupa koskea rauhoitettuihin raakkuihin.

–  Sieltä hiekan ja siltin seasta kaivoimme henkitoreissaan olevia raakkuja, ja olemme siirtäneet niitä nyt niin paljon kuin olemme ehtineet joen yläosalle, Luhta sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luhdan mukaan ajouran yläpuolisen alueen joenpohja on hyvässä, luonnontilaisessa kunnossa.

–  Mitä oli tämäkin alue ennen tätä. Luonnontilaisen jokiosuuden raakuilla on hyvä reaktiokyky, ne heti reagoivat kaikkeen. Ajouran alapuoliset raakut ovat flegmaattisia ja huonovointisia, Luhta lisää.

Yläjuoksulle siirretyt raakut voivat toipua, mutta se on vielä epävarmaa.

Luhdan mukaan hiekkaa on kulkeutunut jokeen niin paljon, ettei sen kaiken poistaminen ole toistaiseksi mahdollista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sateet ja virtaamien kasvaminen syksyllä tulevat levittämään pahimman alueen hiekan ja mudan alavirtaan, mikä on tietenkin huono asia.

Oulun poliisi kertoi keskiviikkona tutkivansa epäiltyä törkeää luonnonsuojelurikosta Metsähallituksen aiemmin tekemän tutkintapyynnön perusteella. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Tiina Lehmus vahvisti STT:lle, että kyseessä on metsäyhtiö Stora Enson korjuutyömaalla Kainuussa tapahtunut ympäristövahinko, josta yhtiö tiedotti maanantaina.

Myös Kainuun ely-keskus tekee poliisille tutkintapyynnön tapauksesta, jossa jopa tuhansien raakkujen arvioidaan kuolleen metsätyökoneiden ajettua niiden yli Suomussalmen Hukkajoella.

Ely-keskuksen tutkintapyynnön on määrä lähteä poliisille perjantaina, kertoi keskuksen Ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Sari Myllyoja STT:lle torstaina. Myllyojan mukaan keskus sai keväällä Suomussalmen kohteeseen metsänkäyttöilmoituksen ja keskus on ohjeistanut Stora Ensoa ja alihankkijaa prosessissa. Viime viikolla ely-keskus sai ilmoituksen Stora Ensolta ja alihankkijalta tapahtuneesta raakkujen yliajosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Stora Enso kertoi maanantaina julkaistussa tiedotteessaan, että ympäristövahinko havaittiin yhtiön korjuutyömaalla Kainuussa viime viikon torstaina. Tiedotteessa muun muassa kerrottiin, että yrityksellä on kattava ohjeistus raakkujen huomioimiseksi, mutta sitä ei ollut tässä tapauksessa noudatettu. Yhtiö on aloittanut oman selvityksen ympäristövahingon syistä oman toimintansa osalta.

Metsätyökoneet kuuluvat Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peuran mukaan korjuualan yritykselle, joka on Stora Enson paikallinen urakoitsija Hukkajoella. Yrityksen nimeä Peura ei kuitenkaan mainitse. Stora Ensolla on Harvesting Partner -niminen konsepti alihankkijoiden hankkimista varten, mutta yritys ei ylläpidä listaa kumppaneistaan verkkosivuillaan.

Stora Ensolla ei Peuran mukaan ole tällä hetkellä enempää kommentoitavaa asiaan tai siihen, kuka on vastuussa mahdollisista korvauksista.

–  Asiat selviävät tutkinnan edetessä, Peura kommentoi.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Lehmus kertoi STT:lle torstaina, että poliisin tekninen tutkinta on poistunut alueelta ja palaa sinne tarvittaessa.

–  Tehtyä ei saa tekemättömäksi, ja työt lisävahinkojen estämiseksi ovat alkaneet. Niistä on kuitenkin vastuussa Metsähallitus, ei poliisi, Lehmus kommentoi.

Rikosnimikkeenä on ollut alusta asti törkeä luonnonsuojelurikos, mutta nimikkeet tarkentuvat tutkimuksen edetessä.

Poliisin keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessa Lehmus sanoi, ettei voi vielä tässä vaiheessa tutkintaa ottaa kantaa esimerkiksi osallisten määrään.

Kuulusteluja ei ole vielä aloitettu, koska kaikkia asianosaisia ja heidän roolejaan ei ole selvitetty.

–  Joku on urakoinut, joku on hakenut luvat ja niin edespäin. Tämä ketju pitää ensin selvittää. Tutkinnan valmistumiseen menee useampi kuukausi, tutkinnanjohtaja arvioi.

Törkeästä luonnonsuojelurikoksesta voidaan antaa vankeutta neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

Luonnonsuojeluliiton mukaan erittäin uhanalaisen raakun hävittämiselle on määritelty 589 euron korvausarvo menetettyä yksilöä kohden.

–  On siis mahdollista, että kyseessä on miljoonaluokan ympäristörikos, liitto sanoi tiedotteessaan.

Lajia esiintyy liiton mukaan Suomessa enää noin 150 vesistössä.

–  Suomussalmen Hukkajoella sattumalta ilmi tullut Stora Enson metsätaloustoimien aiheuttama massiivinen raakkutuho lienee vain jäävuoren huippu. Tiedonkulku viranomaisten ja metsätaloustoimijoiden välillä ei näytä toimivan eikä raakun suojelemiseksi laadittuja ohjeita noudateta. Tämä on konkreettinen esimerkki luontokadon vauhdittamisesta, sanoi liiton puheenjohtaja Hanna Halmeenpää.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi