play

Orpon mukaan "jokainen kivi käännetään" kevään kehysriihessä – pöydällä ovat niin uudet leikkaukset kuin valtion tulotkin

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo piti avauspuheen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina 13. tammikuuta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo piti avauspuheen puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina 13. tammikuuta. Kuva: Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallituksen kevään kehysriihessä "jokainen kivi käännetään" Suomen velkaantumisen suunnan taittamiseksi.

Orpo kertoi asiasta kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään puheessa lauantaina Helsingissä. Orpon mukaan Suomen valtionvelan määrä on Euroopan maiden keskitasoa mutta velkaantumistahti Euroopan nopeinta.

Heikentyneiden talousnäkymien vuoksi lisäsopeutuksen tarve on arviolta 1–1,5 miljardia euroa, Orpo sanoi. Hallituksen aiemmin päättämä kuuden miljardin euron sopeutus ei siis Orpon arvion mukaan riitä hallituksen tavoitteisiin pääsemiseksi.

Orpo ei kuitenkaan eritellyt puheessaan tarkemmin yksittäisiä toimenpiteitä, joilla uuteen sopeutustavoitteeseen päästäisiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Jokainen meistä tietää, että hatusta ei ole vedettävissä sellaista kania, jolla tilanne korjattaisiin. Siksi rakennamme kehysriiheen hallitun kokonaisuuden. Jokainen kivi käännetään, Orpo muotoili.

Orpon mukaan kehysriihen esitysten valmistelu on käynnissä valtiovarainministeriössä. Lisäksi hallituspuolueiden edustajista on koottu työryhmä, jonka tehtävänä on löytää päätöksistä poliittinen yhteisymmärrys. Työryhmää vetää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.

Puheen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Orpo kuvaili kehysriihen tulevia päätöksiä "kipeiksi". Hän myös lisäsi, että lopullinen sopeutustarve tarkentuu kevään kuluessa.

–  Saamme vielä alkuvuodesta ennen riihtä viimeisimmät talousennusteet ja laskelmat. Jos ennusteet näyttävät ensi keväänä synkiltä ja maailmassa tapahtuu jotain, joka entisestään haittaa talouskasvua tulevaisuudessa, voi olla, että olemme vielä pahemmassa tilanteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Orpo ei täsmentänyt myöskään tiedotusvälineiden edustajille, mitä konkreettisia päätöksiä riihestä on odotettavissa. Pöydällä ovat kuitenkin niin säästöt, valtion tulot, tuottavuuden parantaminen, kasvutoimet kuin "muut sopeuttamistoimetkin", Orpo luetteli.

–  En mene yksityiskohtiin, koska valmistelemme kokonaisuutta. Jos yksittäisiin asioihin mentäisiin, päädyttäisiin kyllä vai ei -keskusteluun, Orpo selitti.

–  Jokainen ymmärtää, että se ei ole kovin hedelmällistä. Meidän on tehtävä kokonaisuus, jossa nämä kaikki elementit ovat pöydällä.

Orpo lisäsi, että Suomen suunta ei hänen mukaansa muutu vain säästämällä, leikkaamalla ja veroja kiristämällä. Hän kuvaili hallitusohjelmaa jo itsessään kasvun ohjelmaksi, mutta kehysriihestä on odotettavissa myös lisää kasvutoimenpiteitä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Pysyvästi kestävää maata jalkojen alle saadaan ainoastaan luomalla vahvat edellytykset talouskasvulle. Hallitusohjelma on kasvun ohjelma, ja sen toimeenpano on ensimmäinen kasvutoimi, Orpo sanoi.

–  Tilanne kuitenkin vaatii, että käymme läpi, mitä voimme tehdä vielä enemmän. Siksi tarvitsemme kehysriihestä myös kasvupaketin.

Orpon mukaan hallitus voisi tehdä esimerkiksi investointeja vauhdittavia rakenteellisia uudistuksia verotuksen puolella.

–  Byrokratiaa ja turhaa sääntelyä on purettava yrittämisen ja investointien tieltä. Näidenkin toimien valmistelu on aloitettu, Orpo kertoi.

Orpo kommentoi puheessaan ja medialle myös itärajan turvapaikanhakijatilannetta.

Hänen mukaansa tilanne on tällä hetkellä rauhallinen. Esimerkiksi maastorajan ylittämisen lisääntymisestä ei ole Orpon mukaan viitteitä. Kuluneella viikolla maastorajan yli on tullut Venäjältä Suomeen toistakymmentä turvapaikanhakijaa. Viralliset rajanylityspaikat pysyvät hallituksen tuoreella päätöksellä kiinni vielä ainakin kuukauden.

Orpon mukaan hallitus on varautunut tilanteen pahenemiseen rajalla.

–  Emme näe muutosta Venäjän käytöksessä, ja siksi itärajan sulkua on välttämätöntä jatkaa. Sulku on toiminut, mutta meidän myös varauduttava ilmiön laajenemiseen, Orpo kertoi.

Oikeuskansleri on vaatinut ylipäätään rajan väliaikaista täyssulkua pysyvämpää ratkaisua tilanteeseen. Orpon mukaan hallitus käy tällä haavaa läpi "kaikkia mahdollisia keinoja", jotka sillä on lainsäädännön puitteissa käytettävissään.

Konkretia jäi kuitenkin myös näistä keinoista puuttumaan, kun asiaa kysyttiin Orpolta tiedotustilaisuudessa.

–  En mene yksittäisiin keinoihin, mutta sen sanon, että meillä on valmius tarkastella myös lainsäädäntöä, jos tilanne sitä vaatii, Orpo kertoi.

–  Rajamenettelylaki on yksi laeista, joita uudistetaan, ja se on jo hallitusohjelmassa. Viimeksi perjantaina puhuimme hallituksen piirissä, että asiaa pitää kiirehtiä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi