play

Rautatiealan lakko pysäyttää junaliikenteen maanantaista alkaen toistaiseksi – VR lupaa korvata lakon ajalle ostetut junaliput

Rautateiden henkilöliikenne koko Suomessa pysähtyy maanantaina alkavan lakon vuoksi.

Rautateiden henkilöliikenne koko Suomessa pysähtyy maanantaina alkavan lakon vuoksi. Kuva: Mikko Makkonen

STT

Veturinkuljettajien työriitaan ei löydetty sopua sunnuntaina ja siten rautatiealan lakko alkaa maanantaina, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä.

Sovittelijan mukaan työriidassa yritettiin ratkaisua vielä viime hetkillä ennen lakon alkua. Sovinnon löytymiselle ei kuitenkaan ollut vielä edellytyksiä.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan alkuviikosta heti, kun se on mahdollista.

Lakko alkaa maanantaina kello 00.01 ja jatkuu Rautatiealan Unionin (RAU) lakkovaroituksen mukaan toistaiseksi.

Työriidan osapuolet kokoontuivat vielä sunnuntaina iltapäivästä etsimään ratkaisua valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Sajavaara sekä työriidan osapuolet kertoivat STT:lle jo lauantaina neuvottelutilanteen näyttävän hankalalta. Niin työntekijäpuolta edustavan RAUn kuin työnantajapuolta edustavan Paltan johto ennakoi jo lauantaina lakon toteutumisen olevan hyvin todennäköistä.

RAUn ja Paltan välistä työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

RAU on aiemmin hylännyt yhden valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen ja yhden osapuolten välisen neuvottelutuloksen.

VR kertoo tiedotteessa palauttavansa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun.

VR sulkee junavuorot myynnistä pois päivä kerrallaan. Sunnuntaina perutaan maanantain junavuorot. Lakon jatkuessa junavuoroja poistetaan myynnistä päivä kerrallaan.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

Myös Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo, että se myöntää hyvitystä kausilipusta, jos asiakas ei ole voinut tehdä tavanomaisia joukkoliikennematkojaan lakon aikana junalla. Tarkemmat ohjeet hyvityksen hakemiseen julkaistaan mahdollisen lakon päätyttyä.

VR:n kaukoliikenteen lisäksi veturinkuljettajien lakko pysäyttää myös lähijunaliikenteen.

HSL kertoo, että lakko ei vaikuta raitiovaunuihin tai metroon, vaan ne noudattavat tavallisia aikataulujaan. Samoin bussit ja Suomenlinnan lautta kulkevat normaalisti.

–  HSL-alueen lähijunissa matkustaa päivittäin liki 200  000 matkustajaa, joista ainakin osa liikkuu lakon aikana muilla liikennevälineillä ja vaihtoehtoisilla reiteillä. On siis todennäköistä, että busseissa ja muissa liikennevälineissä on ruuhkaa. Kannattaa varata matkaan tavanomaista enemmän aikaa ja suosia etätyötä, jos se on omassa työtehtävässä mahdollista, HSL kertoo verkkosivuillaan.

HSL on lisännyt sivuilleen myös listan busseista, jotka kulkevat juna-asemilta Helsingin suuntaan.

Samoin Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse kertoo, että alueen bussit ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti lakosta huolimatta. Myös se kehottaa varaamaan matkaan riittävästi aikaa.

–  Lakon aikana busseissa saattaa olla ruuhkia etenkin aamu- ja iltapäiväliikenteessä Lempäälän, Nokian ja Oriveden suunnalta Tampereelle ja takaisin matkustettaessa, Nyssen verkkosivuilla sanotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Matkahuollon mukaan lippujen myynti sen kanavissa vilkastui sunnuntaina lakkoilmoituksen jälkeen. Yritys kehotti alkuviikosta matkaan aikovia ostamaan lippunsa ennakkoon Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta tai Bussiliput-sovelluksesta.

Se myös varoitti, että suuresta kysynnästä johtuen palveluissa voi ajoittain olla ruuhkaa.

Matkahuolto kertoi verkkosivuillaan, että liikennöitsijät pyrkivät lisäämään autoja jo olemassa oleville vuoroille sekä korvaamaan junavuoroja.

–  Lisäämme vuoroja ja lippuja verkkosivuillemme ja sovelluksiimme liikennöitsijöiden ilmoitusten mukaan myös viikonlopun aikana. Toistaiseksi ilmoituksia lisävuoroista on tullut muutamia.

Veturinkuljettajien työriidassa hiertää viikkolepo, ei palkat

Koko junaliikenteen maanantaina pysäyttävässä veturinkuljettajien työriidassa hiertää erityisesti kysymys viikkolevosta. Asiasta kertoo STT:lle työriidan osapuolet. Palkoista keskustelua ei ole enää käyty.

Rautatiealan Unionin (RAU) puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo, että työriidan loppuvaiheessa kiistaa on ollut viikkolevosta sekä työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista.

Kiistan ytimessä hänen mukaan on se, että RAUn edustajisto haluaa kirjata tiettyjä työhyvinvointiin liittyviä asioita työehtosopimukseen. Työantajapuolella taas halutaan sopia niistä työryhmissä.

– Tämä on se suurin kiista ja ongelman ydin. Meidän pitää löytää ratkaisu siihen, Palomäki sanoo.

Palvelualojen työantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo, että viikkolepokysymyksellä on merkittävä kustannusvaikutus.

– Toteutuessaan se olisi johtanut yleisen linjan ylittävään ratkaisuun. Siinä mielessä kysymykset, jotka pöydässä ovat olleet, ovat isoja, hän sanoo.

Työriidan neuvottelijat pääsivät torstaina työriidassa neuvottelutulokseen, mutta RAUn edustajisto hylkäsi ratkaisun, sillä työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet jäivät työryhmien varaan. Palomäen mukaan taustalla vaikuttavat aiemmat huonot kokemukset työryhmätyöskentelystä, vaikka neuvottelijoilla olikin edustajistoa enemmän uskoa siihen.

RAUn edustajisto hylkäsi ratkaisun tiukan äänestyksen jälkeen. Äänet jakaantuivat 38–33.

RAUn hallitus oli esittänyt neuvottelutuloksen hyväksymistä. Neuvottelutuloksen hylkäämistä voi pitää hyvin poikkeuksellisena.

Paltan ja RAUn työriidan ratkomista on tarkoitus jatkaa heti alkuviikolla. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sanoi STT:lle sunnuntaina illalla, että vielä ei ole kuitenkaan sovittu tarkkaa aikaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi