play

Kokoomus sai muutettua translakia – keskustan edustajat pitivät esitystä hallitusohjelman vastaisena

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui puheenjohtajansa Markus Lohen johdolla jatkamaan translain käsittelyä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui puheenjohtajansa Markus Lohen johdolla jatkamaan translain käsittelyä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

STT

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on hyväksynyt translain mietinnön. Keskustan ja perussuomalaisten edustajat äänestivät hallituksen esitystä vastaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) viestittää STT:lle, että valiokunnan mietintö meni valiokunnassa läpi äänin 11–5. Perussuomalaisista yksi oli poissa.

Kokoomuksen tuki näytti etukäteen epävarmalta. Esitystä muutettiin lopulta niin, että kokoomus tuki hallituksen esitystä. Lohen mukaan mietintöön tuli kirjaus siitä, että juridisen sukupuolensa voisi vahvistaa uudestaan aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä kerrasta.

– Toisella, kolmannella ja sitä seuraavilla kerroilla on vuoden karenssi, hän toteaa.

Uudistuksessa juridinen sukupuoli voitaisiin vahvistaa ihmisen oman selvityksen perusteella. Hallituksen esityksessä on tarkoitus myös poistaa laista vaatimus sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä.

Kaikki keskustan jäsenet valiokunnassa vastustivat hallituksen esitystä. Lohi, Hanna-Leena Mattila, Pekka Aittakumpu ja varajäsen Mikko Kinnunen perustelevat ratkaisuaan sillä, että hallituksen esitys on hallitusohjelman vastainen.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan sukupuolen voi hakemuksesta korjata täysi-ikäinen henkilö, joka esittää perustellun selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen.

– Hallitusohjelmasta poiketen hallituksen lakiesitykseen ei sisälly edellytystä kokemuksen pysyvyydestä. Sukupuolen voisi muuttaa pelkästään omasta ilmoituksesta hyvin lyhyellä harkinta-ajalla, vaikka usean kerran, ilman erityistä perustetta. Myöskään minkäänlaista perusteltua selvitystä ei edellytetä hallitusohjelman kirjauksesta poiketen. Perusteltu selvitys tarkoittaisi käytännössä lääkärin antamaa lausuntoa, keskustalaisjäsenet sanovat yhteisessä tiedotteessa.

He myös katsovat, että esitetyssä muodossaan laki mahdollistaa epätarkoituksenmukaisesti väärinkäytöksiä.

Etukäteen on ollut tiedossa, että osa hallituspuolue keskustan edustajista vastustaa lakimuutosta. Hallituksen sisällä on sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää lakiesitystä vastaan eduskunnan istuntosalissa.

MTV:n uutiset kertoi eilen, että hallituspuolueille olisi tullut yllätyksenä, että keskustalaiset aikovat äänestää lakiesitystä vastaan jo sote-valiokunnassa.

Vihreiden valiokuntajäsen Sofia Virta toteaa, että käsittely valiokunnassa oli vaikea, sillä keskustan eduskuntaryhmä ei antanut tukeaan hallituksen esitykselle, jolloin lain toteutuminen jäi kiinni kokoomuksen tuesta.

– Lupasimme tehdä kaikkemme, jotta translaki menee maaliin. Tällä kertaa se tarkoitti taipumista oppositiopuolue kokoomuksen pykälämuutokseen. Riskiä lain kaatumisesta olisi ollut vastuutonta ottaa, hän sanoo tiedotteessa.

Osa kansanedustajista on pitänyt tärkeänä, että mietintöön saatiin lisättyä lausuma nuorista. Vasemmistoliittolaisen valiokuntajäsenen Merja Kyllösen mukaan lausuma varmistettiin yöllä käydyissä neuvotteluissa.

– Eduskunta edellyttää, että hallitus arvioi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutokset transsukupuolisten lasten ja nuorten itsemääräämisoikeuden edistämiseksi sukupuolen vahvistamisessa, hän kertoo tiedotteessa lausumassa lukevan.

Mietinnön valmistumista odotettiin jo keskiviikkona, mutta asian käsittelyä päätettiin jatkaa vielä torstaina.

Eduskunnan täysistunto päättää lakihankkeen kohtalosta valiokunnan mietinnön pohjalta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi