play

Yön uutiskooste: Eduskunta hyväksynee tänään potilasturvallisuuslain, kuningatar Elisabet saatetaan haudan lepoon

Kuva: Oli Scarff / Lehtikuva

Koonneet: Minja Viitanen ja Arttu Mäkelä / STT

Tunteita kuohuttanut potilasturvallisuuslaki on tarkoitus hyväksyä tänään eduskunnassa.

Lailla voitaisiin velvoittaa hoitajia suojelutyöhön työtaistelun aikana. Lisäksi se antaisi aluehallintovirastoille mahdollisuuden siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että laki voisi astua voimaan jo myöhään tänään, jolloin sillä voisi olla vaikutusta huomenna Helsingin kotihoidossa alkavaksi ilmoitettuun lakkoon.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat arvostelleet lakia, koska ne katsovat sen loukkaavan vakavasti hoitajien perusoikeuksia.

Hoitajien pitkään jatkunutta työkiistaa on tarkoitus sovitella jälleen tänään valtakunnansovittelijan toimistolla.

Venäjän kansalaiset eivät voi enää kulkea Schengen-alueelle Baltian maiden tai Puolan kautta turistiviisumilla

Venäjän kansalaiset eivät voi kulkea turistiviisumeilla Baltian maiden tai Puolan kautta Schengen -alueelle tästä päivästä lähtien. Kieltoa on perusteltu turvallisuushuolilla.

Suomi on nyt Venäjän ainoa naapurimaa, jonka kautta venäläiset pääsevät turistiviisumilla EU-alueelle.

Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Taneli Repo kertoi aiemmin STT:lle sähköpostitse, että rajaliikenteen ei arvioida lisääntyvän merkittävästi.

Presidentti Niinistö matkustaa tänään New Yorkiin

Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään Yhdysvaltoihin, jossa hän johtaa Suomen valtuuskuntaa YK:n yleiskokouksen avajaisviikolla New Yorkissa.

Tiistaina Niinistö pitää yleiskokouksen avajaisissa Suomen kansallisen puheenvuoron. Suomen yleiskokousvaltuuskuntaan kuuluvat Niinistön ohella ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Presidentin kanslian mukaan Niinistö vierailee sunnuntaihin asti jatkuvan matkan aikana myös Washingtonissa.

Kuningatar Elisabet saatetaan haudan lepoon tänään

Britanniassa kuningatar Elisabet haudataan tänään valtiollisin menoin. Kello 13 Suomen aikaa alkavat hautajaiset pidetään Westminster Abbey -kirkossa.

Hautajaisseremonia kestää noin tunnin ajan. Kirkkoon odotetaan suurta joukkoa maailman kuninkaallisia ja muita johtajia. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö puolisoineen osallistuu hautajaisiin.

Kuningattaren viimeinen leposija on Pyhän Yrjön kappelissa Windsorin linnan lähellä. Hautaanlasku toimitetaan maanantai-iltana yksityisin menoin.

Kuningatar Elisabet kuoli syyskuun 8. päivänä 96-vuotiaana. (Lähde:AFP)

Presidentti Biden: Koronapandemia on ohitse Yhdysvalloissa

Koronapandemia on ohitse Yhdysvalloissa, arvioi presidentti Joe Biden yhdysvaltalaiskanavan haastattelussa.

Hän myöntää uutiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelman haastattelussa koronan olevan vielä ongelma, jonka kanssa tehdään edelleen paljon työtä, mutta pandemia on hänen mielestään kuitenkin ohi.

Hän huomauttaa esimerkiksi, etteivät ihmiset enää juurikaan käytä kasvomaskeja. Hänen mielestään ihmiset vaikuttavat olevan varsin hyvässä kunnossa, ja asiat tuntuvat muuttuvan. (Lähde: AFP)

Biden: Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania Kiinan "ennenkuulumatonta" hyökkäystä vastaan

Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania Kiinan hyökkäystä vastaan, sanoo presidentti Joe Biden uutiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelmalle.

Häneltä kysyttiin haastattelussa asiasta suoraan ja hän vastasi maansa näin tekevän, jos hyökkäys olisi "ennenkuulumaton".

Biden näytti jo toukokuussa rikkovan Yhdysvaltain vuosikymmeniä kestäneen linjan sanomalla, että Yhdysvallat puolustaisi Taiwania sotilaallisesti, jos sitä vastaan hyökättäisiin. Myöhemmin Bidenin hallinnon ulkoministeri Antony Blinken korosti puheessaan sitä, ettei Yhdysvaltain politiikka Taiwanin suhteen ole muuttunut. (Lähde: AFP)

Biden jatkokauden hakemisesta: "nähtäväksi jää"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aiemmin sanonut hakevansa jatkokautta, mutta uutiskanava CBS:n 60 Minutes -ohjelman haastattelussa hän onnistuu kylvämään epävarmuutta aiheen ylle.

Bidenin mukaan nähtäväksi jää asettuuko hän ehdolle vuoden 2024 vaaleissa, vaikka hän myöntää, että tämä on ollut hänen aikeenaan.

CNN:n mukaan marraskuussa 80 vuotta täyttävä Biden arvioi olevan liian aikaista tehdä päätöstä siitä, lähteekö hän jälleen presidenttikisaan.

Maaliskuussa 2021 Bidenin vastaus oli CNN:n mukaan selkeämpi. Tuolloin hän sanoi suoraan, että hänen suunnitelmanaan on asettua ehdolle vaaleissa. (Lähde: AFP)

Hurrikaani Fiona poistumassa Puerto Ricon alueelta

Hurrikaani Fionan keskus on poistumassa Puerto Ricon alueelta, kertoi territorion kuvernööri Pedro Pierluisi Twitterissä Suomen aikaa maanantaina alkuyöstä.

Kuvernöörin mukaan tuulten vaikutus saattaa heikentyä, mutta kovat sateet jatkuvat. Saaren sähköverkko ei ole toiminnassa hurrikaanin vuoksi.

Hurrikaani on viranomaisten mukaan myös jättänyt noin 196 000 ihmistä ilman juomavettä sähkökatkosten ja tulvivien jokien seurauksena.

Fionan odotetaan voimistuvan entisestään "suureksi hurrikaaniksi" ennen kuin se suuntaa pohjoiseen, Atlantin valtameren avoimille vesille, arvioi Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). (Lähde: AFP)

Espanja on voittanut miesten koripallon EM-kisat - kukisti loppuottelussa Ranskan 88-76

Espanja on voittanut miesten koripallon EM-kisat. EM-lopputurnaus huipentui Berliinissä Espanjan ja Ranskan kohtaamiseen, jossa espanjalaiset veivät voiton pistein 88–76. Euroopan mestaruus on Espanjalle jo neljäs.

Kovin pistemies finaaliparketilla oli Espanjan Juancho Hernangomez, joka pussitti kaikkiaan 27 pistettä. Toisiksi kovin pistesaldo oli 23 pistettä tehneellä Ranskan Evan Fournierilla.

Espanja on eurokoripallon mahti, ennen tuoretta voittoaan se oli voittanut viidestä edellisestä EM-tittelistä kolme (2009, 2011 ja 2015) ja on myös hallitseva maailmanmestari.

Pronssiottelu päättyi aiemmin illalla isäntäjoukkue Saksan voitettua Puolan pistein 82–69.

Las Vegas Aces on ottanut ensimmäisen WNBA-mestaruutensa

Las Vegas Aces on voittanut naisten koripallon WNBA-liigan mestaruuden. Liigamestaruus on joukkueelle ensimmäinen laatuaan.

Mestaruuteen vaadittiin kolme voittoa ja Las Vegas lähti neljänteen finaalipeliin Connecticut Sunia vastaan tilanteesta 2–1. Edellinen ottelu oli päättynyt Connecticutin hyväksi pistein 105–76. Ratkaisevan voittonsa Las Vegas otti sen sijaan pistein 78–71.

Eniten pisteitä teki Las Vegasin Chelsea Gray, joka upotti kaikkiaan 20 pistettä. Kovimman levypallosaldon puolestaan nappasi joukkuetoveri A'ja Wilson – 14 levypalloa, joista 12 puolustuspäässä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi