play

Yön uutiskooste: Eduskunta saa pikavauhdilla valmistellun potilasturvallisuuslain ruodittavakseen, New Yorkin pörssit syöksyivät

Hallituksen esityksen tarkoituksena on lailla varmistaa, että hoitajien uhkaamien lakkojenkin aikana välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito voitaisiin turvata.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on lailla varmistaa, että hoitajien uhkaamien lakkojenkin aikana välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito voitaisiin turvata. Kuva: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Koonneet: Arttu Mäkelä ja Milja Rämö / STT

Eduskunta saa pikavauhdilla valmistellun potilasturvallisuuslain ruodittavakseen

Hallituksen esitys potilasturvallisuuslaista on eduskunnan lähetekeskustelussa tänään. Eduskuntakäsittelystä on tulossa epätavanomainen, sillä hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on etukäteen julistanut, ettei esitys kelpaa sille sellaisenaan.

Esitys on tarkoitus saada silti pikavauhdilla läpi. Syynä hallituksen esitykseen on se, että hoitajajärjestöt Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta eri teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon.

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu heti aamusta

Hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu tänään aamukahdeksalta. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara tapasi hoitajaliittojen Tehyn ja Superin sekä työnantajien KT:n edustajat eilen illalla, mutta ratkaisuja ei vielä eilen tehty.

Aiemmin päivällä Sajavaara kertoi STT:lle katsovansa tapaamisessa, onko sovintoesityksen antamiselle edellytyksiä.

Sajavaara tviittasi illalla neuvottelujen päätteeksi, että sovittelu etenee ja ratkaisua kohti edetään.

Sajavaaran mukaan esimerkiksi työoloja koskevissa asioissa on tapahtunut selkeää edistystä, mutta palkkakysymyksissä osapuolet ovat olleet kaukana toisistaan.

HS-gallup: Kokoomus kasvatti suosiotaan, SDP:n kannatus laski

Opposition kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena 23,6 prosentin kannatuksella, selviää Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä. Puolueen suosio kasvoi 0,6 prosenttiyksikköä aiemmasta mittauksesta.

Pääministeripuolue SDP on toisiksi suosituin. Sen kannatus laski lähes prosenttiyksikön 19,2 prosenttiin. Kolmanneksi eniten kannatusta keräsi opposition perussuomalaiset. Sitä äänestäisi 16,1 prosenttia vastaajista, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Kyselyyn osallistui yli 2 400 ihmistä. Sen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Kantar Public toteutti tutkimuksen 15. elokuuta ja 11. syyskuuta välisenä aikana, joten elokuun puolivälin jälkeen puhjennutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) niin sanottua bilekohua käsiteltiin mediassa tutkimuksen aikana.

THL ehdottaa omaishoidon tuelle yhtenäisiä myöntämisperusteita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa omaishoidon tuelle yhtenäisiä myöntämisperusteita koko maahan. THL:n ehdotuksessa sopimusomaishoidon palkkioon tulisi kolme luokkaa sen mukaisesti, kuinka sitovaa hoito on. Ehdotus lisäisi omaishoitajien määrää ja lisäisi omaishoidon tuen menoja noin 100–130 miljoonalla eurolla.

Tällä hetkellä kunnat päättävät omaishoidon tuen palkkioluokkien määrästä ja myöntämiskriteereistä. THL:n mukaan perusteissa ja palkkioissa on suuria eroja eri puolilla maata.

Labore ennustaa Suomen talouden lipuvan loppuvuonna pieneen taantumaan, mutta kasvu jatkuu jo ensi vuonna

Työn ja talouden tutkimus Labore ennustaa kuluvalle vuodelle 1,8 prosentin talouskasvua. Ensi vuonna kasvun odotetaan hidastuvan 0,7 prosenttiin, jonka jälkeen se kiihtyisi 2,1 prosenttiin vuonna 2024. Luvut sisältyvät Laboren talousennusteeseen.

Labore kertoo, että alkuvuonna talouskasvua hidasti vielä koronapandemia, mutta ensimmäisellä vuosipuoliskolla talous kasvoi silti voimakkaasti teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden vetämänä.

Venäjän sota Ukrainaa vastaan, laajat vastapakotteet, haluttomuus kaupankäyntiin Venäjän kanssa ja energiakriisi ovat kuitenkin synkistäneet talousnäkymiä Euroopassa enemmän kuin keväällä arvioitiin.

Euroopan kärjistyneen sähkökriisin taklaamisesta odotetaan lisätietoa Strasbourgista

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen EU-komissiosta pitää keskiviikkona Strasbourgissa Euroopan parlamentille vuosittaisen puheen Euroopan unionin tilasta. Odotettavana on suuri energiapuhe tilanteessa, jossa Venäjä on kääntänyt kaasuhanojaan tiukemmalle ja sähkön hinnan noususta on tullut ihmisille ongelma talven alla.

Komissio on luvannut keskiviikkona myös varsinaiset esityksensä keinoista, joilla energiakriisiä taklataan. Näin ollen nähtäville odotetaan sitä, millaista konkretiaa EU-komissio on ehtinyt kasata unionin alueen energiaministerien viime perjantain hätäkokouksen jälkeen.

New Yorkin pörssit syöksyivät - Nasdaq ja S&P 500 ottivat pahimman kolauksen sitten vuoden 2020

Yhdysvalloissa pörssipäivä päättyi merkittävässä laskussa sen jälkeen, kun maassa julkistettiin viime kuun inflaatiotiedot.

Teollisuusindeksi Dow Jones laski 3,9 prosenttia, laaja-alainen S&P 500 puolestaan 4,3 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 5,2 prosenttia. Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Nasdaq ja S&P 500 kärsivät kovimman päivätappionsa sitten vuoden 2020.

Vaikka vuosittainen kuluttajahintojen nousu hidastui hieman elokuussa Yhdysvalloissa, inflaatio nousi 0,1 prosenttia heinäkuuhun verrattuna. (Lähde: AFP)

Kuningatar Elisabetin viimeinen lento teki seurantaennätyksen

Kuningatar Elisabetin arkun matkaa Skotlannin Edinburghista Englannissa Lontoon laitamilla sijaitsevaan Northoltin lentotukikohtaan seurasi ennätysmäärä ihmisiä. Asiasta kertoo lentoseurantasivusto Flight Radar.

Flight Radarin mukaan kaikkiaan viisi miljoonaa ihmistä oli seurannut kuningattaren viimeistä lentoa palvelun sivuston, kännykkäsovellusten tai liveseurannan kautta.

Viime viikolla kuolleen Elisabetin arkku on määrä siirtää tänään Lontoossa Buckinghamin palatsista Westminster Halliin, missä se on julkisesti esillä maanantaiaamuun asti.

Kuningattaren hautajaiset järjestetään maanantaina.

Bayern München kaatoi Barcelonan toisella puoliajalla Mestarien liigan huippukohtaamisessa

Saksalainen Bayern München on voittanut jalkapallon miesten Mestarien liigan huippuottelussa C-lohkossa kotikentällään Barcelonan 2–0. Bayernin maalit tekivät toisen puoliajan alussa Lucas Hernandez ja Leroy Sane.

Suomen maajoukkuemaalivahdin Lukas Hradeckyn kipparoima Leverkusen voitti B-lohkossa Atletico Madridin kotijoukkueen Robert Andrichin ja Moussa Diabyn toisen puoliajan maaleilla 2–0.

Liverpool kukisti A-lohkossa Ajaxin kotipelissään 2–1. Voittomaalin teki 89. minuutilla Joel Matip.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi