play

Yön uutiskooste: Eläimet siirtyvät entistä enemmän haja-asutusalueilta kaupunkeihin, Ivana Trump on kuollut

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin entinen puoliso Ivana Trump on kuollut.

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin entinen puoliso Ivana Trump on kuollut. Kuva: LEHTIKUVA/AFP

Koonnut: Milja Rämö / STT

Suomen kaupungeissa viihtyy entistä enemmän sellaisia luonnonvaraisia eläimiä, joita ei vielä viime vuosituhannella juurikaan kaupungeissa näkynyt. Syitä eläinten muuttoliikkeeseen on useita, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Kaupunkiympäristöt tarjoavat monille lajeille ravinnonlähteitä. Eläimet saattavat syödä esimerkiksi istutuksia tai jätteitä.

Tärkeä syy eläinten kaupungistumisen taustalla on myös se, että ihmiset suvaitsevat niitä selvästi paremmin kuin vielä 20 vuotta sitten. Monien eläinten ei tarvitse enää pelätä ihmistä.

Kaupungeissa on alkanut näkyä 2000-luvulla entistä enemmän esimerkiksi kettuja, jäniseläimiä, varislintuja ja sepelkyyhkyjä.

Lahdessa seitsemänkerroksisessa kerrostalossa syttyi tulipalo, kaikki asukkaat evakuoitiin

Lahdessa syttyi eilen illalla tulipalo seitsemänkerroksisessa kerrostalossa, kertoo Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Palo levisi ylimmän kerroksen asunnosta ullakolle.

Kolmirappuisen kerrostalon kaikki asukkaat evakuoitiin. Päivystän palomestarin Petteri Lehtisen mukaan sosiaalipuoli sai kiinni yli 30 asukasta. Sosiaalipuoli on järjestänyt majoitusta evakuoiduille, ja osa on majoittunut omatoimisesti tuttaviensa luokse.

Päivystävän palomestarin mukaan palossa ei syntynyt henkilövahinkoja.

Ilmoitus tulipalosta Lahden Timonkadulla tuli torstaina hieman iltakymmenen jälkeen.

Naantalin asuntomessut aukeavat tänään

Asuntomessut alkavat tänään Naantalissa. Lounatuuli-nimisellä asuntomessualueella on esillä 35 kohdetta.

Messualue sijaitsee Luonnonmaan saarella noin viiden kilometrin päässä Naantalin keskustasta. Samalla saarella sijaitsee myös Suomen tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta.

Asuntomessualueen teemoja ovat tänä vuonna muun muassa luonnon kunnioitus sekä onnellisuus.

Messut jatkuvat elokuun 14. päivään saakka.

Ensimmäiset asuntomessut järjestettiin vuonna 1970 Tuusulassa.

Bidenin vierailun kynnyksellä Saudi-Arabia ilmoitti avaavansa ilmatilansa kaikille koneille, myös lennoille Israelista

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailun kynnyksellä Saudi-Arabia on ilmoittanut avaavansa maan ilmatilan kaikille lentokoneille. Maan ilmailuviranomainen kertoo Twitterissä, että ilmatila on avoin kaikille koneille, jotka täyttävät viranomaisten vaatimukset.

Yhdysvallat on viime viikkoina ilmaissut, että arabimaiden tulisi parantaa suhteitaan Israeliin. Ilmatilan avaaminen onkin Saudi-Arabialta selvä ele osoittaa avoimuutta Israelia kohtaan. Tuore ilmoitus poistaa rajoitukset lennoilta Saudi-Arabian ja Israelin välillä. (Lähde: AFP)

Texas haastaa oikeusteitse Bidenin hallinnon päätöksen suojella terveysalan työntekijöitä, jotka tekevät muille abortteja terveyssyistä

Texasin yleinen syyttäjä Ken Paxton haastaa oikeusteitse Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen. Ministeriö totesi aiemmin liittovaltion lain suojelevan niitä terveysalan työntekijöitä, jotka tekevät abortin äidille tämän henkeä tai terveyttä uhkaavissa tilanteissa.

Yhdysvaltain korkein oikeus totesi päätöksessään viime kuussa, että osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne abortin.

Lähes puolet Yhdysvaltain osavaltioista on joko kieltänyt, kieltämässä tai voimakkaasti rajoittanut aborttioikeutta päätöksen jälkeen.

Texas on kieltänyt abortin lähes kaikissa tilanteissa. (Lähde: AFP)

Ivana Trump on kuollut

Useat yhdysvaltalaismediat uutisoivat torstai-iltana Ivana Trumpin kuolleen 73-vuotiaana.

Muotisuunnittelija, malli ja liikenainen oli naimisissa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kanssa heidän avioeroonsa saakka vuonna 1992. Pariskunnalla on kolme lasta, Eric, Donald jr. ja Ivanka Trump.

Trump kirjoitti muun muassa Ask Ivana -kolumnia.

Donald Trump kertoi omassa sosiaalisessa mediassaan ex-puolisonsa kuolleen kotonaan New Yorkissa.

Trumpin kuolinsyy ei ollut heti selvillä.

Eugenen MM-kisat alkavat 13 suomalaisen voimin

Yleisurheilun MM-kilpailut alkavat tänään Oregonissa Yhdysvalloissa tiiviillä suomalaispäivällä. Aaron Kangas ja Tuomas Seppänen sekä Silja Kosonen, Krista Tervo ja Suvi Koskinen heittävät moukarinheiton karsinnassa. Miesten karsintakilpailu alkaa kello 19.05 ja naisten kello 22.05 Suomen aikaa.

Enni Nurmi kilpailee kisojen ensimmäisessä loppukilpailussa, naisten 20 kilometrin kävelyssä. Kilpailu alkaa kello 23.10.

Kisojen ensimmäisen päivän iltakilpailut venyvät Suomessa lauantain puolelle.

Aleksi Ojala starttaa 20 kilometrin kävelyyn lauantaina kello 1.10 Suomen aikaa. Topi Raitanen juoksee 3 000 metrin esteiden alkuerissä kello 3.15.

Lauantaina aamuyön tunteina kisaurakkansa avaavat myös seiväshyppääjät Wilma Murto, Elina Lampela ja Saga Andersson, pituushyppääjä Kristian Pulli sekä keskimatkojen juoksija Nathalie Blomqvist 1 500 metrillä.

Ranska voitti Belgian ja varmisti lohkovoiton EM-kisoissa

Jalkapallon naisten EM-kisoissa Ranska on voittanut Belgian maalein 2–1. Voitto tarkoitti sitä, että Ranska varmisti D-lohkon voiton kun alkulohkojen viimeinen kierros on pelaamatta.

Ranska siirtyi ottelussa 6. minuutilla 1–0-johtoon Kadidiatou Dianin maalilla. Belgia onnistui kuitenkin tasoittamaan pelin Janice Caymanin osumalla, kun ottelua oli pelattu 36 minuuttia. Ranskan 2–1-voittomaalin viimeisteli 41. minuutilla Griedge Mbock Bathy kulmapotkun jälkeen.

Ranskalla oli ottelun lopulla mahdollisuus tehdä 3–1-maali rangaistuspotkusta, mutta Belgian Nicky Evrard torjui Wendie Renardin yrityksen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi