play

Yön uutiskooste: Glasgow'n ilmastokokouksen on määrä päättyä tänään, länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla

Kuva: Paul Ellis / Lehtikuva

Koonneet: Arttu Mäkelä, Lassi Lapintie / STT

Skotlannin Glasgow'ssa lähes kaksi viikkoa jatkuneen YK:n ilmastohuippukokouksen on määrä päättyä tänään. Neuvotteluissa on ollut mukana lähes 200 valtion edustajat.

Glasgow'n kokous on ensimmäinen tarkastelupiste vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimukselle. Siinä sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen.

Kokouksen puheenjohtaja Alok Sharma varoitti eilen, että aika alkaa loppua sopimukseen pääsemiseksi. (Lähde: AFP)

Länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla

YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvaltain ja Euroopan delegaatiot ovat tuominneet Valko-Venäjän toimet Eurooppaa kuohuttavassa rajakriisissä.

Valko-Venäjän ja Puolan välisellä rajalla syntyneen tilanteen vuoksi järjestettiin hätäkokous, jonka jälkeen julkaistussa lausunnossa Valko-Venäjän kuvaillaan houkutelleen ihmisiä rajalle poliittisten tarkoitusperien vuoksi ja samalla vaarantaneen näiden ihmisten hyvinvoinnin ja hengen.

Maiden mukaan Valko-Venäjä pyrkii horjuttamaan naapurimaitaan ja EU:n ulkorajoja sekä kääntämään katseet pois omista ihmisoikeusloukkauksistaan. (Lähde: AFP)

SpaceX:n alus toi neljä astronauttia perille ISS-avaruusasemalle

SpaceX:n Crew Dragon -aluksella ja Falcon 9 -raketilla matkustaneet neljä astronauttia ovat saapuneet turvallisesti ISS-avaruusasemalle Maan kiertoradalle, kertoo Nasa. Kyydissä oli kolme Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan astronauttia ja yksi Euroopan avaruusjärjestö Esan edustaja.

Astronautit aloittavat puolen vuoden jakson kansainvälisellä avaruusasemalla. Kyse on SpaceX:n ja Nasan neljännestä yhteisestä lennosta avaruusasemalle, kertoo CNN.

SpaceX:n raketit ovat sallineet Yhdysvaltain laukaista astronautteja omalta maaperältään, mihin maa ei ole kyennyt sitten avaruussukkulaohjelmansa lakkauttamisen vuonna 2011.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Texasin kuolonkonsertin uhrimäärä kasvoi yhdeksään - 22-vuotias opiskelija kuoli vammoihinsa

Viime viikon perjantain rap-konsertissa loukkaantunut 22-vuotias naisopiskelija on kuollut saamiinsa vammoihin sairaalassa Texasissa. Kuoleman myötä Yhdysvaltoja järkyttäneen kuolonkonsertin vuoksi surmansa saaneiden määrä on kasvanut yhdeksään.

Rap-artisti Travis Scottin esityksen yleisössä Houstonin Astroworld-festivaaleilla ollut nainen oli ollut koomassa ja hengityslaitteeseen kiinnitettynä onnettomuudesta lähtien.

Konsertissa väkijoukon puserruksessa ja tallauksessa loukkaantui satoja ihmisiä. Avoilmakonsertin katsomossa oli noin 50 000 ihmistä, joka ei kuitenkaan ylittänyt viranomaisten asettamia rajoja, kertovat USA Today ja faktantarkistussivusto Politifact.

Media: Bidenin ja Xin odotetaan keskustelevan virtuaalisesti maanantaina

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin odotetaan keskustelevan kiinalaisen virkaveljensä Xi Jinpingin kanssa virtuaalisesti maanantaina, kertoi yhdysvaltalaismedia.

Sekä uutiskanava CNN että verkkolehti Politico kertoivat torstaina nimettömiin lähteisiin viitaten, että alustavaksi neuvottelupäiväksi on kaavailtu maanantaita.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat viime viikkoina huonontuneet etenkin Taiwanin takia. Viime kuussa Kiinan ilmavoimat lähetti useina päivinä sotilaskoneita lähelle Taiwanin ilmatilaa. Yhdysvallat on toistuvasti ilmaissut tukensa Taiwanille. (Lähde: AFP)

New Jersey päihitti New Yorkin Kuokkasen saattelemana maalein 4-0

Jääkiekon NHL:ssä New Jersey Devils on taltuttanut New York Islandersin yksipuolisella 4–0-voitolla. Voittoon joukkueen saatteli ensimmäisen erän alivoimamaalillaan suomalaishyökkääjä Janne Kuokkanen. Ruotsalainen joukkuetoveri Jesper Bratt oli määrätty jäähylle hetkeä aiemmin vastustajan mailasta kiinnipitämisen vuoksi.

Kuokkanen oli ottelun ainoa suomalainen. Toisaalla Ottawa Senatorsin ja Los Angeles Kingsin maalein 0–2 päättyneessä ottelussa jäillä olleet Ottawan Lassi Thomson sekä Los Angelesin Rasmus Kupari ja Olli Määttä jäivät pisteittä.

Irlantilaisgolffari Maguire teki uuden rataennätyksen LPGA-kiertueen Yhdysvaltain kilpailun avauskierroksella - Suomen Castren kolme alle parin

Irlantilaisgolffari Leona Maguire nappasi kärkipaikan naisten LPGA-kiertueen Yhdysvalloissa pelatun kilpailun avauskierroksen jälkeen. Samalla Maguire teki uuden rataennätyksen, selvittäessään radan 62 lyönnillä eli kahdeksan alle parin.

Floridan Belleairissa sijaitsevalla Pelican Clubilla käydyn kilpailun ensimmäisellä kierroksella Maguire varmisti kahden lyönnin johdon maailmanlistalla neljäntenä olevaan Etelä-Korean Kim Sei-youngiin. Eteläkorealainen luovi radan kuusi alle parin.

Suomalaisgolffari Matilda Castren taas selvitti avauskierroksen tuloksella 67, mikä on kolme alle parin. Castrenin kanssa samaan tulokseen jaetulle 14. sijalle ylsi kahdeksan pelaajaa. Castren on maailmanlistalla sijalla 50. (Lähde: AFP)

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Qatarin paikkansa jo varmistanut Saksa nöyryytti Liechtensteinia 9-0 jalkapallon MM-karsinnoissa, Ruotsi kärsi tappion Georgialle

MM-kisapaikkansa jo aiemmin varmistaneen Saksan miesten maajoukkue ei armoa näyttänyt, kun se nöyryytti Liechtensteinia täysin yksipuolisella 9–0-moukaroinnilla myöhään torstaina jalkapallon MM-kisojen karsintaottelussa.

Saman illan toisaalla pelatuissa Euroopan-karsinnoissa Ruotsi kärsi yllätystappion, kun isäntänä ollut Georgia päihitti vieraat 2–0. Ruotsin tappio ja Espanjan samana iltana hankkima 1–0-voitto Kreikasta antavat eteläisen Euroopan maalle mahdollisuuden turvata paikkansa ensi vuonna Qatarissa pelattaviin MM-kisoihin.

Espanja on nyt Sevillassa sunnuntaina vierailevan Ruotsin edellä B-lohkon kärjessä. (Lähde: AFP)

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi