play

Yön uutiskooste: Hoitajajärjestöt peruivat lakon ja aloittavat joukkoirtisanoutumisen valmistelun, eduskunta aloittaa Nato-jäsenyyttä koskevan selonteon käsittelyn

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Koonneet: Elias Peltonen ja Anssi Rulamo / STT

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super aloittavat kuudelta aamulla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko kunta-alalla. Kielto on voimassa toistaiseksi.

Järjestöt peruivat eilen tänään alkavaksi ilmoitetun hoitajalakon ja kertoivat aloittavansa sen sijaan joukkoirtisanoutumisen valmistelun. Tehyn ja Superin mielestä valmistelussa oleva potilasturvallisuuslaki vei hoitajien lakko-oikeuden ja siksi tarvitaan järeämpiä työtaistelutoimia.

Järjestöjen hallinnot kokoontuvat lähipäivinä päättämään mahdollisista uusista työtaistelutoimista.

Eduskunnassa alkaa Natoa käsittelevän selonteon käsittely

Eduskunta aloittaa Nato-jäsenyyttä koskevan ajankohtaisselonteon käsittelyn. Valtioneuvosto antoi eduskunnalle viime viikolla selonteon, jossa käydään läpi mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksia, vaihtoehtoja ja Suomen turvallisuusympäristön muutosta.

Valtionjohto voisi halutessaan tehdä päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta ilman monipolvista eduskuntaprosessia. Eduskunnan käsittelyn aikana kansanedustajat pääsevät keskustelemaan Nato-kysymyksestä ja saavat lisätietoja liittymisen hyödyistä ja siihen liittyvistä uhista.

Samassa täysistunnossa keskustellaan tänään myös kahdesta Natoon ja yhdestä jalkaväkimiinoihin liittyvästä kansalaisaloitteesta.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan Venäjän jatkuvaa epäonnistumista tavoitteidensa saavuttamisessa kuvastaa kyvyttömyys päihittää Mariupolin kaupungin ukrainalaisvastarintaa.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Pentagon: Ukrainalle on toimitettu hävittäjiä ja varaosia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoittaa, että Ukrainalle on toimitettu hävittäjiä ja lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi. Pentagon ei kertonut, kuinka monesta koneesta on kysymys, minkä tyyppisiä ne ovat tai mistä ne ovat peräisin.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby totesi, että Ukrainalla on nyt käytössään enemmän hävittäjiä kuin mitä sillä oli kaksi viikkoa sitten. Yhdysvallat on Kirbyn mukaan auttanut varaosien kuljettamisessa, mutta ei toimittanut kokonaisia koneita. (Lähde: AFP)

CNN: Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertovat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei lähteiden mukaan ole vielä tietoa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi tiistaina toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

IAEA: Yhteys saatu palautettua Tshernobylin ydinvoimalan ja Ukrainan ydinturvallisuusviranomaisen välille

Ukrainan mukaan yhteys Tshernobylin ydinvoimalan ja maan ydinturvallisuusviranomaisen SNRIU:n välillä on saatu palautettua, kertoi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiistai-iltana. Yhteys oli poikki yli kuukauden verran.

IAEA suunnittelee asiantuntijaryhmän vierailua voimalalle vielä tämän kuun aikana.

Tshernobylin ydinvoimala miehitettiin Venäjän hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä helmikuun lopulla. Venäläisjoukot poistuivat alueelta maalis-huhtikuun vaihteessa.

Voimala sijaitsee Ukrainan pohjoisosassa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Netflix menetti tilaajia alkuvuonna - kurssista suli neljännes

Suoratoistojätti Netflix kompuroi pahasti alkuvuonna, ja menetti tilaajia ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Heikko suoritus painoi yhtiön kurssin yli 25 prosentin alamäkeen jälkimarkkinoilla. Markkinoilla oli odotettu, että yhtiö pystyisi edelleen jatkamaan tilaajamääriensä kasvattamista.

Netflixillä oli maaliskuun lopulla 221,6 miljoonaa tilaajaa, noin 200 000 vähemmän kuin viime vuoden lopulla. Netflixin mukaan osasyy laskuun oli palvelun sulkeminen Venäjän markkinoilla.

Tammi-maaliskuun liikevoitto oli 1,6 miljardia dollaria (1,48 miljardia euroa) ja liikevaihto 7,8 miljardia. (Lähde: AFP)

Liverpool murskasi ManUn ja meni Valioliigan kärkeen

Liverpool nousi jalkapallon Englannin Valioliigan kärkeen murskaamalla vanhan arkkivihollisensa Manchester Unitedin kotonaan peräti 4–0.

Egyptiläishyökkääjä Mohamed Salah teki Liverpoolin maaleista kaksi. Muista kotijoukkueen osumista vastasivat Luis Diaz ja Sadio Mane.

Liverpool voitti ManUn lokakuussa vieraskentällä 5–0, joten joukkueiden tämän kauden kohtaamiset Valioliigassa menivät Liverpoolille yhteismaalein 9–0.

Liverpool johtaa Valioliigaa kahden pisteen erolla Manchester Cityyn, jolla on pelattuna yksi ottelu vähemmän.

Fulham varmisti nousun takaisin Valioliigaan

Fulham nousee takaisin jalkapallon Englannin Valioliigaan. Lontoolaisjoukkue varmisti nousunsa kaatamalla Mestaruussarjan ottelussa Preston North Endin kotonaan 3–0.

Serbian maajoukkuepelaaja Aleksandar Mitrovic teki ottelussa kaksi maalia.

Fulham johtaa Mestaruussarjaa, eikä voi enää pudota pois sarjan kärkikaksikosta. Toisessa suoran nousijan paikassa on kiinni Bournemouth.

Fulham palaa Valioliigaan vain yhden kauden tauon jälkeen. Sen edellinen visiitti pääsarjassa oli yhden kauden mittainen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi