play

Yön uutiskooste: Hollannin senaatti ilmoitti kannattavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, Sri Lankan presidentti pakeni sotilaskoneella Malediiveille

Kuva: John Macdougall / Lehtikuva

Koonneet: Ville Väänänen ja Arttu Mäkelä / STT

Hollannin senaatti ilmoitti myöhään tiistai-iltana tukevansa Suomen ja Ruotsin liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi. Verkkosivujensa mukaan senaatti keskusteli Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä ulkoministeri Wopke Hoekstran (kuvassa) kanssa.

Aiemmin tiistaina Luxemburgin parlamentti antoi hyväksyntänsä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnille.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden on nyt ratifioinut yhteensä 11 valtiota. Hollannin ja Luxemburgin lisäksi jäsenyyden ovat ratifioineet Albania, Britannia, Islanti, Kanada, Norja, Puola, Saksa, Tanska ja Viro.

Natossa on 30 jäsenmaata.

Valko-Venäjän tilannetta hyödyntänyt Suomeen suuntautunut ihmissalakuljetus aiemmin epäiltyä laajempaa, toiminta osittain rikollisorganisaatioiden masinoimaa

Suomenlahden merivartiosto on viime vuoden lopulta lähtien tutkinut Suomeen suuntautunutta epäiltyä ihmissalakuljetusta, jossa on hyödynnetty Valko-Venäjän tilannetta. Tällä hetkellä esitutkinnassa on 29 epäiltyä, ja lisäksi useita juttuja on siirtynyt syyteharkintaan.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikön Jukka Tekokosken mukaan osa salakuljetuksesta on ollut rikollisorganisaatioiden masinoimaa ja toiminnassa on tietoisesti käytetty hyväksi Valko-Venäjän toimintaa.

Valko-Venäjä houkutteli syksyllä ihmisiä etenkin Pohjois-Irakin Kurdistanista katteettomilla lupauksilla nopeasta pääsystä Eurooppaan. Tuhansia ihmisiä ohjattiin naapurimaiden rajoille. Puolan ja EU:n mukaan kyseessä oli Valko-Venäjän hybridioperaatio.

Twitter on haastanut yrityskaupat peruneen Elon Muskin oikeuteen, kutsuu Muskin ratkaisua tekopyhäksi

Sosiaalisen median yhtiö Twitter on haastanut miljardööri Elon Muskin oikeuteen. Musk kertoi perjantaina peruvansa aikeensa ostaa Twitter 44 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.

Twitter on nostanut kanteen Muskia vastaan Yhdysvaltojen itärannikolla sijaitsevassa Delawaren osavaltiossa. Kanteessaan yhtiö pyytää tuomioistuinta määräämään Muskin viemään yrityskaupat maaliin.

Oikeuteen jätetyistä dokumenteista selviää, että Twitter kuvailee Muskin päätöstä perua kaupat malliesimerkiksi tekopyhyydestä. (Lähde: AFP)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvo toteutumassa 132 vuoden päästä - Suomi toiseksi tasa-arvoisin maa

Sukupuolten tasa-arvo on toteutumassa nykytahdilla 132 vuoden päästä, ennustaa Maailman talousfoorumi raportissaan.

Tasa-arvon edistymistä on heikentänyt viime aikoina koronapandemia ja hidas toipuminen siitä.

Tutkituista 146 maasta ainoastaan 20 prosenttia onnistui viimeisen vuoden aikana kuromaan umpeen sukupuolten välistä epätasa-arvoa vähintään prosentilla.

Kaikkein tasa-arvoisin maa on raportin mukaan Islanti ja toisena on Suomi ennen Norjaa, Uutta-Seelantia ja Ruotsia.

Sri Lankan presidentti pakeni sotilaskoneella Malediiveille

Sri Lankan presidentti Gotabaya Rajapaksa on paennut maasta sotilaskoneella, kertovat paikalliset viranomaiset. Presidentti yritti jo aiemmin paeta maasta lentokoneella, mutta yritys epäonnistui.

73-vuotias presidentti suuntasi kohti Malediiveja, jonne hän laskeutui paikallisten viranomaisten mukaan varhain keskiviikkona.

Presidentti on aiemmin luvannut erota tehtävästään tänään ja tasoittaa tietä "rauhanomaiselle vallansiirrolle". Hän on ollut laajojen mielenosoitusten kohteena maassa, joka kärsii historiansa pahimmasta talouskriisistä.

Rajapaksaa ei voida pidättää virassa ollessaan, joten hänen on uskottu yrittävän välttää pidätys pakenemalla ulkomaille. (Lähde: AFP)

Capitol-komitean varapuheenjohtaja: Trump yritti soittaa todistajalle

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump on yrittänyt soittaa yhdelle Capitol-kuulemisten todistajalle, kertoo kongressihyökkäystä tutkivan komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney.

Cheneyn mukaan todistaja ei vastannut puheluun, vaan kertoi sen sijaan tapahtuneesta asianajajalle. Komitea on Cheneyn mukaan ilmoittanut asiasta oikeusministeriölle.

Tiistaina järjestetyssä seitsemännessä televisioidussa kuulemisessa käsiteltiin Trumpin vuoden 2020 joulukuussa kirjoittamaa tviittiä, jossa hän kehotti kannattajiaan saapumaan Washingtoniin mielenosoitukseen 6. tammikuuta 2021. Trump oli tviitissä luvannut mielenosoituksen olevan "villi".

Mielenosoitusta seurasi hyökkäys kongressirakennukseen. (Lähde: AFP)

Saksa hoiti Espanjan ja sinetöi Helmarien putoamisen jatkopeleistä

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelit EM-lopputurnauksessa päättyvät alkulohkoon. Sinetti tuli, kun Saksa voitti lohkon myöhäispelissä Espanjan 2–0. Suomi hävisi aiemmin tiistaina Tanskalle 0–1, ja myös Espanjalle hävinnyt Suomi päättää osaltaan kisat lauantaina Saksaa vastaan.

Suomen minimaalinen toivo puolivälieriin jatkamisesta eli lohkon kahden parhaan joukkoon pääsemisestä vaati Espanjan voittoa Saksasta (ja tietysti myös selvää voittoa Saksasta lauantaina).

Saksa voittaa lohkon, tasapisteissä olevat Espanja ja Tanska ratkaisevat toisen jatkajan kohtaamisessaan lauantaina. Espanjalle riittää ottelusta tasapeli jatkopaikkaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi