play

Yön uutiskooste: JSN kertoo ratkaisuistaan Marinin bilevideoiden uutisointia koskeviin kanteluihin, Wall Streetin pörssikurssit hypähtivät huimaan nousuun

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Koonneet: Ville Väänänen ja Mari Areva / STT

Julkisen sanan neuvosto (JSN) kertoo tänään ratkaisuistaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) bilevideoiden uutisointia koskeviin kanteluihin.

JSN on saanut kaikkiaan 30 kantelua Marinin bilevideoiden julkaisuista ja uutisoinnista mediassa. Käsittelyssä on ollut 16 kantelua, joita neuvosto on käynyt läpi tällä viikolla kahtena perättäisenä päivänä järjestetyissä kokouksissaan.

Ratkaisut käsittelyssä olleista kanteluista julkistetaan JSN:n verkkosivuilla tänään kello 14, jolloin neuvoston on määrä myös pitää tiedotustilaisuus asiasta.

HS: Sisäministeri Mikkosen mukaan rangaistuksia laittomien aseiden ja räjähteiden hallussapidosta harkitaan kiristettäviksi

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että rangaistuksia laittomien aseiden ja räjähteiden hallussapidosta harkitaan kiristettäviksi. Mikkonen katsoo, että rangaistuksissa on kiristämisen varaa.

Ministeri kertoo HS:lle, että sisäministeriö on yhdessä oikeusministeriön kanssa päättänyt aloittaa selvityksen rangaistusten koventamisesta.

Rangaistusten kiristämistarve liittyy Suomessa viime aikoina esiin nousseeseen katujengien väkivaltaan.

Mikkonen sanoo myös, että poliisin määrärahoja tulisi nostaa seuraavalla hallituskaudella.

Uutissuomalainen: Suurin osa eduskuntapuolueista haluaa uudistaa Suomen vaalijärjestelmää

Suurin osa eduskuntapuolueista kannattaa Suomen vaalijärjestelmän uudistamista, kirjoittaa Uutissuomalainen. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen tekemästä kyselystä eduskuntaan valittujen puolueiden puoluesihteereille.

Puolueet ovat huolissaan suhteellisuuden epätasaisesta toteutumisesta. Ongelmia on varsinkin vaalipiireissä, joissa valitaan vähän kansanedustajia.

Osa puolueista ehdottaa ratkaisuksi vaalialuemallia. Siinä ehdokasasettelu ja äänestäminen tapahtuvat vaalipiiritasolla, mutta vaalien tulos lasketaan vaalipiiriä suuremman vaalialueen mukaan.

Eduskuntaan valituista puolueista vain perussuomalaiset eivät koe tarvetta uudistaa vaalijärjestelmää.

Sää on varsinkin etelässä poikkeuksellisen lämmintä

Suomen yli kulkee perjantaina matalapaineita ja sateita, mutta sen jälkeen sää poutaantuu, kertoo päivystävä meteorologi Anja Häkkinen Ilmatieteen laitokselta. Maan keskiosissa voi sataa vettä ja pohjoisosissa lunta.

Tuulet voimistuvat perjantaina kohtalaisiksi tai navakoiksi. Aluksi tuulet puhaltavat etelästä ja myöhemmin lännen puolelta. Iltapäivästä alkaen sää selkenee osassa maata.

Maan etelä- ja keskiosissa on Häkkisen mukaan yli kymmenen astetta lämmintä perjantaina ja lauantaina. Tyypillisesti etelässä olisi tähän aikaan vuodesta korkeintaan viisi astetta lämmintä.

Lapissa ollaan perjantaina nollan vaiheilla.

Pörssisähkö on tänään halpaa

Pörssisähkö on tänään poikkeuksellisen halpaa. Pohjoismaisessa sähköpörssi Nord Poolissa määräytynyt spot-hinta on lähes koko vuorokauden ajan alle 0,4 senttiä kilowattitunnilta.

Aamuyön tunteina pörssisähkön hinta laskee ajoittain jopa nollaan tai miinukselle.

Hieman kalliimpaa sähkö on tänään ainoastaan kello 16–20, eli tyypillisen kulutushuipun aikaan.

Wall Streetin pörssikurssit hypähtivät huimaan nousuun

Yhdysvalloissa pörssikurssit olivat torstaina huimassa nousukiidossa.

New Yorkin pörssissä Dow Jones -indeksi päätyi 3,7 prosentin nousuun. Vielä vahvemmin kipusivat teknologiaindeksi Nasdaq sekä laajapohjainen SP 500, joista jälkimmäinen päätyi 5,5 prosenttia plussalle. Nasdaq vahvistui peräti 7,4 prosenttia.

Syynä pörssireaktioon pidetään muun muassa tuoreita lokakuun inflaatiolukuja, jotka kertoivat kuluttajahintojen nousun hidastumisesta. (Lähde: AFP)

Japanin MM-rallissa draamaa: autopalo, ulosajo ja erikoiskokeiden keskeytyksiä

Japanin MM-rallissa on riittänyt perjantaiaamuna tapahtumia. Toinen erikoiskoe jouduttiin keskeyttämään, kun Dani Sordon auto syttyi palamaan. Sordon ralli päättyi autopaloon, sillä espanjalaisen Hyundai tuhoutui liekeissä.

Tulipalo johti siihen, että kolmas erikoiskoe jouduttiin perumaan. Neljäs erikoiskoe taas keskeytettiin Fordin Craig Breenin ajettua ulos. Breen ei kuitenkaan loukkaantunut ulosajossa.

Rallia johtavat jaetulla ykkössijalla Hyundain Thierry Neuville ja Toyotan Elfyn Evans ennen kolmantena olevaa Toyotan Kalle Rovanperää. Suomalainen on Neuvillea ja Evansia perässä 0,7 sekuntia.

Koripallomaajoukkue jatkaa MM-karsintaa Saksaa vastaan

Koripallomaajoukkue jatkaa MM-karsintaa Saksaa vastaan tänä iltana kello 20 Bambergissa käynnistyvällä ottelulla. Kuuden joukkueen MM-jatkokarsintalohkon kolme parasta etenee Filippiinien, Indonesian ja Japanin isännöimiin MM-kisoihin syyskesällä 2023.

Suomi on jo varmistanut paikkansa ensi vuonna pelattaviin MM-kisoihin. Maanantaina Suomi kohtaa Espoossa Viron.

Carolinalle mojova voitto Edmontonista, Aho ja Teräväinen napsivat syöttöpisteitä

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes otti kotijäällään tuntuvan 7–2-voiton Edmonton Oilersista.

Carolina teki sekä toisessa että kolmannessa erässä kolme maalia. Venäläishyökkääjä Andrei Svetshnikov ylsi hattutemppuun.

Hurricanesin suomalaishyökkääjistä Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen nappasivat molemmat kaksi syöttöpistettä.

Detroit Red Wings puolestaan kärsi kitkerän 2–8-tappion New York Rangersille, kun suomalaismaalivahti Ville Husso päästi kolmannessa erässä peräti kuusi maalia. Husso torjui ottelussa 25 kertaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi