play

Yön uutiskooste: Kaamos alkaa tänään Utsjoella, sairaanhoitajat lakkoilevat suuressa osassa Britanniaa kahtena päivänä ensi kuussa

Kuva: Jonathan Nackstrand / Lehtikuva

Koonneet: Anne Salomäki ja Henrietta Nyberg / STT

Kaamos alkaa tänään Suomen pohjoisimmassa osassa Utsjoella, kun auringon kiekon yläreuna painuu horisontin alapuolelle. Seuraavan kerran aurinko nousee Utsjoella horisontin yläpuolelle lähes kahden kuukauden päästä, 17. tammikuuta 2023.

Myös polaariyöksi kutsuttu kaamos on napapiirin pohjoispuolella ilmenevä ajanjakso. Sen aikana aurinko ei nouse koko vuorokauden aikana lainkaan horisontin yläpuolelle. Kaamoksen aikana päivät ovat hämäriä, ja pimeä alkaa esimerkiksi Utsjoella laskeutua jo pian puolenpäivän jälkeen.

Maavoimien Kontio 22 -sotaharjoitus alkaa tänään Pohjois-Karjalassa

Maavoimien pääsotaharjoitus Kontio 22 alkaa tänään Pohjois-Karjalassa. Maavoimien tiedotteen mukaan harjoitukseen osallistuu yhteensä 8 000 sotilasta. Heistä noin 2 000 on reserviläisiä. Harjoituksessa on mukana myös noin 1 400 ajoneuvoa.

Maavoimien mukaan pääosan harjoitusjoukosta muodostavat Kainuun, Porin ja Karjalan prikaatit sekä Panssariprikaati. Mukana on osallistujia myös muun muassa Utin jääkärirykmentistä, Ilmavoimista ja Rajavartiolaitoksesta. Harjoitukseen ei osallistu kansainvälisiä joukkoja.

Sotaharjoitus kestää viikon eli se päättyy perjantaina 2. joulukuuta.

Sairaanhoitajat lakkoilevat Britanniassa ensi kuussa ensimmäistä kertaa liiton yli satavuotisessa historiassa

Sairaanhoitajat lakkoilevat suuressa osassa Britanniaa kahtena päivänä ensi kuussa, tiedottaa ammattiliitto RCN. Lakot ovat ensimmäiset sairaanhoitajien ammattiliiton 106-vuotisessa historiassa.

Lakko ulottuu Englantiin, Walesiin ja Pohjois-Irlantiin. Ulosmarssit tapahtuvat 15. ja 20. joulukuuta.

Lakoista ilmoitettiin sen jälkeen kun RCN oli kertonut hallituksen torjuneen esityksen neuvotteluista.

Monilla aloilla on viime aikoina vaadittu palkankorotuksia, kun Britanniaa koettelee elinkustannuskriisi ja korkein inflaatio vuosikymmeniin. (Lähde: AFP)

Musk järjesti jälleen kyselyn - seurauksena monet suljetut tilit saavat jälleen tviittailla

Monet aiemmin suljetut Twitter-tilit palautuvat ensi viikolla jälleen näkyville. Yhtiön ostanut Elon Musk kertoi asiasta Twitter-tilillään myöhään torstaina Suomen aikaa.

Musk järjesti Twitter-käyttäjille äänestyksen, jossa hän kysyi, pitäisikö Twitterin armahtaa suljetut tilit sillä edellytyksellä, etteivät niiden haltijat ole rikkoneet lakia tai osoittautuneet räikeiksi roskapostitileiksi. Yli 70 prosenttia yli kolmesta miljoonasta vastaajasta äänesti kyllä.

Musk järjesti vastaavan äänestyksen myös siitä, pitäisikö Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tili avata. Tuolloin niukka enemmistö käyttäjistä tuki Trumpin paluun sallimista. (Lähde: AFP)

Kymmenen kuoli asuinrakennuksen palossa Kiinassa

Kymmenen ihmistä on kuollut ja yhdeksän loukkaantunut kerrostalon tulipalossa Kiinan Xinjiangissa, kertoo valtion uutistoimisto Xinhua. Uutistoimiston mukaan loukkaantuneiden vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Tulipalo tapahtui torstaina illalla paikallista aikaa. Xinhua kertoo, että palosta on aloitettu tutkinta.

Kuolonuhreja aiheuttavat tulipalot ovat Kiinassa tavanomaisia, koska turvallisuusstandardit ovat heikkoja ja niitä valvovat viranomaiset korruptoituneita. (Lähde: AFP)

Latinalaisen Amerikan väestöstä reilusti yli kymmenesosa elää äärimmäisessä köyhyydessä

Latinalaisessa Amerikassa äärimmäinen köyhyys voi koskettaa tänä vuonna jo 82:ta miljoonaa ihmistä. Määrä on runsaat 13 prosenttia koko maanosan väestöstä.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä on lisääntynyt YK:n mukaan koronapandemian ja korkean inflaation vuoksi. Kaiken kaikkiaan 12 miljoonaa ihmistä lisää on vajonnut äärimmäiseen köyhyyteen vuoden 2019 jälkeen.

YK määrittelee äärimmäisen köyhyyden niin, että ihmisellä on päivittäin käytettävissään korkeintaan 2,15 dollaria eli noin 2,07 euroa.

Qatarin MM-turnauksessa tänään neljä ottelua - Hollanti, Englanti ja Ecuador hakevat toisia voittojaan

Jalkapallon miesten MM-lopputurnauksessa Qatarissa pelataan tänään neljä ottelua. B-lohkossa pelataan ottelut Wales–Iran ja Englanti–USA, joista ensiksi mainittu alkaa Suomen aikaa kello 12 ja jälkimmäinen kello 21. A-lohkon pelit ovat kello 15 alkava Qatar–Senegal ja kello 18 käynnistyvä Hollanti–Ecuador.

Tämän päivän ottelut käynnistävät samalla lohkojen toisen pelikierroksen. A-lohkossa Hollanti sekä Ecuador ovat kolmessa pisteessä ja Senegal sekä Qatar nollassa. B-lohkossa Englanti on kolmessa, Wales sekä USA yhdessä ja Iran nollassa pisteessä.

Maastohiihdon ja yhdistetyn maailmancupit alkavat Rukalla

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy tänään Kuusamon Rukalla sprinttikilpailuilla. Miesten ja naisten perinteisen hiihtotavan sprintin aika-ajot lykitään kello 11 ja pudotushiihdot 13.30 alkaen.

Yhdistetyn maailmancupin ensimmäisen kilpailun mäkiosuus HS142-mäestä alkaa kello 12.15. Viiden kilometrin hiihto alkaa kello 16.

Mäkihypyn maailmancup alkoi Puolan Wislassa jo kolme viikkoa sitten. Tänään Rukalla hypätään karsinta HS142-mäestä kello 17.45.

Suomen naisten koripallomaajoukkue taipui EM-karsinnoissa Ranskalle

Suomi hävisi koripallon naisten EM-karsinnoissa Ranskalle selvästi. Kotijoukkue Ranska vei Saint-Etiennessä pelatun torstain myöhäiskamppailun nimiinsä pistein 103–77 (47–31).

Suomen tehopelaaja oli Elina Aarnisalo, joka keräsi 24 pistettä. Awak Kuierin saldo oli 14 pistettä. Aarnisalo keräsi koko ottelun korkeimman pistemäärän.

EM-lopputurnaus pelataan Sloveniassa ja Israelissa ensi kesänä. Kymmenen karsintalohkon voittajat etenevät lopputurnaukseen. Kisapaikan saa lisäksi neljä parasta lohkokakkosta.

Suomen karsintaurakka on alkanut kolmella tappiolla, sillä ennen torstain Ranska-ottelua joukkue oli hävinnyt Liettualle ja Ukrainalle. Suomi on lohkonsa jumbona.

Suomen karsintaurakka jatkuu sunnuntaina, jolloin joukkue kohtaa Helsingissä Liettuan. Ranska on kerännyt kolmesta ottelustaan kaksi voittoa ja yhden tappion.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi