play

Yön uutiskooste: Kansanedustaja Ilkka Kanerva on kuollut, sairaanhoitopiireistä kannatusta potilasturvalaille

Komitean puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva asevelvollisuustyöryhmän loppuraportin julkistuksessa Helsingissä 26. marraskuuta 2021.

Komitean puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva asevelvollisuustyöryhmän loppuraportin julkistuksessa Helsingissä 26. marraskuuta 2021. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Koonneet: Arttu Mäkelä, Ville Väänänen / STT

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Ilkka Kanerva on kuollut. Asiasta kertoo kokoomus tiedotteella. Kanerva menehtyi vakavaan sairauteen kiirastorstaina 74-vuotiaana.

Kanerva toimi kansanedustajana vuodesta 1975 lähtien. Hän oli valtiopäivien lukumäärän mukaan laskettuna Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja.

Hän toimi ministerinä niin Holkerin ja Ahon hallituksissa kuin Vanhasen kakkoshallituksessakin.

Kanerva oli myös Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja toimi useissa luottamustehtävissä.

Sairaanhoitopiireistä kannatusta potilasturvalaille

Johtavat lääkärit kolmesta sairaanhoitopiiristä kannattavat potilasturvallisuuslain säätämistä Suomeen. STT kysyi asiaa johtavilta lääkäreiltä Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireistä.

Toteutuessaan potilasturvallisuuslaki antaisi aluehallintovirastoille valtuudet määrätä hoitajia töihin sakon uhalla potilasturvallisuuden takaamiseksi. Sairaanhoitopiirien mukaan potilasturvallisuus on vaarantunut hoitajien kaksi viikkoa kestäneen lakon aikana.

Puhemies Matti Vanhanen: Naton jäseneksi yrittäminen eduskunnan niukalla enemmistöllä ei olisi poliittista realismia

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää selvänä, että Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen taakse vaadittaisiin eduskunnan laaja enemmistö. Naton jäseneksi yrittäminen vain niukalla eduskunnan enemmistöllä ei olisi poliittisesti realistista, hän sanoo.

Myös Nato-maiden kansalliset parlamentit odottavat mahdollista sopimusta ratifioidessaan, että Nato-hakemus saa eduskunnassa laajaa kannatusta, Vanhanen arvioi.

Toistaiseksi on epäselvää, voisiko Suomi joutua lähettämään mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen tietämättä, kuinka suurella enemmistöllä eduskunnan lopulta täytyisi jäsenyys hyväksyä.

Vanhanen johtaa parlamentaarista koordinaatioryhmää, jonka tarkoituksena on taata turvallisuusselonteon käsittelyn aikana tiedonkulku eduskunnan, hallituksen ja presidentin välillä.

Saimaannorppaa suojelevat verkkokalastusrajoitukset voimaan

Saimaannorppaa suojelevat kevään verkkokalastusrajoitukset tulevat voimaan tänään.

Rajoituksilla suojellaan erityisesti saimaannorpan kuutteja, ja ne ovat voimassa norpan keskeisillä elinalueilla.

Suomen luonnonsuojeluliitto toivoo varovaisuutta verkkokalastuksessa myös rajoitusalueiden ulkopuolella, sillä avovesiaikaan etenkin nuoret norpat voivat liikkua lähes kaikkialla Saimaalla. Liitto huomauttaa, ettei norppakanta ole arvion mukaan kasvanut ollenkaan vuoden 2020 jälkeen.

Pitkääperjantaita vietetään Jeesuksen kuoleman muistopäivänä

Tänään on pitkäperjantai, joka uskonnollisessa merkityksessään on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä.

Pitkänperjantain raamatunteksteissä seurataan tapahtumia Golgatan ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan.

Suomessa sana pitkäperjantai on käännöslaina ruotsin kielestä.

Monissa kielissä tämä päivä tarkoittaa suurta perjantaita tai hyvää tai pyhää perjantaita. Tällöin merkitys viittaa sovitustyöhön: kuolemalla Kristus voitti kuoleman.

CNN: Moskvan uppoaminen kova isku Venäjän laivaston vahvuudelle Mustallamerellä, arvioi Yhdysvaltain puolustusministeriö

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskvan uppoaminen on kova isku laivaston vahvuudelle Mustallamerellä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby uutiskanava CNN:n mukaan.

Venäjä on kiistänyt Ukrainan väitteet ohjusiskusta Moskvaa vastaan ja väittänyt sen sijaan, että laivalla syttyi tulipalo, joka levisi ammusvarastoon.

Yhdysvaltain ei ole onnistunut varmentaa uppoamisen tarkkaa syytä. Kirbyn mukaan on kuitenkin mahdollista, että ukrainalaiset olisivat osuneet alukseen Neptune-merimaaliohjuksella.

Ria Novostin Venäjän puolustusministeriöltä saaman tiedon mukaan alus upposi torstaina, kun sitä yritettiin hinata myrskyssä pahasti vaurioituneena satamaan.

Harkovan alueella kuollut jo yli 500 siviiliä, kertovat Ukrainan viranomaiset

Harkovan alueella on kuollut yli 500 siviiliä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa. Harkovan kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan uhrien joukossa on 24 lasta.

Telegram-kanavallaan asiasta kertoneen Synjehubovin mukaan kuolonuhrit ovat olleet viatonta siviiliväestöä.

Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki, jossa asui ennen sotaa 1,5 miljoonaa ihmistä. Se sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Venäjän rajalta.

Venäjän hyökkäyksen alettua venäläisjoukot ovat pommittaneet Harkovaa jatkuvasti, mutta eivät ole onnistuneet valtaamaan sitä. (Lähde: AFP)

Navalnyi kehottaa teknologiajättejä ja länsimaisia johtajia informaatiorintamaan Putinin propagandan kukistamiseksi

Vangittu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kehottaa länsimaisia teknologiajättejä avaamaan venäläisille suunnatuilla mainoskampanjoilla informaatiorintaman Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastaan.

Twitter-kanavallaan julkaistussa viestiketjussa Navalnyi kehottaa muun muassa Yhdysvaltain presidenttiä, Britannian pääministeriä ja Euroopan komission puheenjohtajaa etsimään pikaisesti sosiaalisen median ratkaisuja Putinin propagandan kukistamiseksi.

Navalnyin mukaan valtaosalla venäläisistä on täysin vääristynyt kuva siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu. Hän alleviivaa, että kertomukset venäläisten vankasta tuesta maan hyökkäyssodalle Ukrainassa ovat osa Venäjän hallinnon valheita. (Lähde: AFP)

Isoisänsä muistoseremonian väliin jättänyt prinssi Harry vieraili isoäitinsä kuningatar Elisabetin luona

Britannian prinssi Harry vieraili torstaina isoäitinsä kuningatar Elisabetin luona vaimonsa Meghanin kanssa, kertoo pariskunnan edustaja. Brittimedian mukaan Harry ja Meghan tapasivat Elisabetin Windsorin linnassa.

Pari vieraili Elisabetin luona ennen matkustamista Hollantiin. Lauantaina Hollannin Haagissa alkaa vammautuneille sotaveteraaneille tarkoitettu urheilutapahtuma, jonka Harry on perustanut.

Britanniassa pariskuntaa on kritisoitu tuoreeltaan iltapäivälehdissä, koska he jättivät viime kuun lopulla väliin Harryn isoisän prinssi Philipin kunniaksi järjestetyn muistojuhlan. Philip kuoli viime vuoden huhtikuussa vain pari kuukautta ennen satavuotispäiväänsä. (Lähde: AFP)

Carolinalle kotitappio, Kotkaniemi palasi kaukaloon reilun parin viikon tauon jälkeen

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes hävisi kotonaan heikon kauden pelanneelle Detroit Red Wingsille 0–3. Ottelun 1–0-voittomaalin viimeisteli toisen erän lopulla Moritz Seider.

Carolinan maalivahtina pelasi Antti Raanta, joka torjui ottelussa 19 laukausta ja antautui kolmesti. Carolinan muista suomalaisista Jesperi Kotkaniemi oli toipunut pelikuntoon yli kahden viikon tauon jälkeen ja pelasi reilun vartin.

Detroitin suomalaispuolustaja Olli Juolevi ei ollut kokoonpanossa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi