play

Yön uutiskooste: Kiistellystä potilasturvallisuuslaista odotetaan tänään lisätietoja, Ukrainan presidentin mukaan Izjumin kaupungista on löydetty joukkohauta

Kuva: Lehtikuva

Koonneet: Minja Viitanen ja Saara-Miira Kokkonen / STT

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan odotetaan saavan tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä potilasturvallisuuslaiksi. Jos aikatauluun ei tule viivästyksiä, voidaan lakiesitys hyväksyä eduskunnan täysistunnossa ehkä jo maanantaina.

Potilasturvallisuuslain tarkoituksena on turvata välttämätön terveydenhuolto ja kotihoito hoitajien mahdollisten lakkojen aikana.

Lain sisällöstä on ollut erimielisyyttä hallituspuolueiden kesken. Vasemmistoliitto on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä esitystä siinä muodossa, jossa se annettiin eduskunnalle. Myös vihreät on sanonut, että lain sisältöä pitää arvioida tarkkaan.

Hoitajaliitot Super ja Tehy järjestävät tänään mielenosoituksen

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy järjestävät tänään Helsingissä mielenosoituksen hallituksen esittämää potilasturvallisuuslakia vastaan.

Super ja Tehy kutsuvat esitystä pakkotyölaiksi. Järjestöjen mukaan esitys loukkaa vakavasti hoitajien perusoikeuksia. Järjestöjen mukaan laki veisi toteutuessaan hoitajilta työtaisteluoikeuden ja syventäisi hoitajapulaa.

Mielenilmaus alkaa kello 11 Helsingin Kansalaistorilta, josta mielenosoittajat suuntaavat eduskuntatalolle. Mielenilmauksen on määrä päättyä noin kello 15.

Zelenskyi: Ukrainan takaisin valtaamasta Izjumin kaupungista on löydetty joukkohauta

Ukrainan takaisin valtaamasta Izjumin kaupungista on löydetty joukkohauta, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan.

Presidentti arvioi, että tarkempia tietoja joukkohaudasta saataisiin tänään perjantaina.

Zelenskyi vertasi Izjumin hautalöytöä muihin venäläissotilaiden hirmutekojen paikkoihin, kuten Butshaan ja Mariupoliin.

Paikallinen poliisiviranomainen sanoi torstai-iltana Sky Newsin haastattelussa, että Izjumin kaupungista on löytynyt noin 440 ihmisen joukkohauta.

Yhdysvalloilta lisää sotilasapua Ukrainaan 600 miljoonalla dollarilla

Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainalle lisää sotilasapua 600 miljoonan dollarin edestä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hyväksymään apupakettiin kuuluu muun muassa koulutusta ja kalustoa. Maan puolustusministeriö tarkensi tiedotteessaan, että paketti sisältää muun muassa tykistöammuksia sekä Himars-raketinheittimien ammuksia.

Yhdysvallat on lähettänyt sotilaallista apua Ukrainalle jo 15 miljardin dollarin edestä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa. (Lähde: AFP)

Putin ja Erdogan tapaavat jälleen - levottomuudet Armenian ja Azerbaidzhanin välillä mahdollisesti keskusteluissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaavat Uzbekistanissa järjestettävän kokouksen ohessa tänään.

Presidenttien yhteydenpito on ollut viime kuukausina tiivistä. Viimeksi johtajat tapasivat elokuussa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan perjantain tapaamisen agendalla ovat ainakin Armenian ja Azerbaidzhanin väliset levottomuudet. Azerbaidzhan on Turkin vahva liittolainen, kun taas Armenia on pyytänyt sotilaallista apua Venäjältä viime päivien taisteluista johtuen.

Bloomberg: Saksa neuvottelee Uniperin lisäksi kahden muun ison kaasuyhtiön kansallistamisesta

Saksa käy parhaillaan pitkälle edenneitä neuvotteluja suomalaisen valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiö Uniperin lisäksi kahden muun suuren kaasun maahantuojan haltuunotosta, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Uutistoimiston nimettömien lähteiden mukaan neuvotteluita käydään Uniperin, VNG:n ja Securing Energy for Europen (SEFE) kansallistamisesta. Lähteiden mukaan yksityiskohdista ei ole vielä sovittu mutta yhteisymmärrykseen voidaan päästä lähipäivinä.

Bloombergin mukaan Saksan hallitus harkitsee myös Uniperin enemmistöosuuden ostamista Fortumilta nimellishintaan.

Terrorismirikoksiin syyttömiksi todetut irakilaiskaksoset vaativat koppikorvaustensa kaksinkertaistamista - oikeus antaa tuomion

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa terrorismirikoksiin syyttömiksi todettujen irakilaiskaksosten korvauskanteista. Kaksoset vaativat Suomen valtiolta lisää korvauksia ajasta, jonka he istuivat vankeudessa terrorismijutun tutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana.

Valtiokonttori on maksanut molemmille miehille vapaudenmenetyksen aiheuttamasta kärsimyksestä niin kutsuttuja koppikorvauksia runsaat 213 000 euroa, eli 400 euroa päivältä. He vaativat korvausten kaksinkertaistamista.

Helsingissä järjestetään muistojumalanpalvelus kuningatar Elisabetin kunniaksi

Britannian edesmenneen hallitsijan, kuningatar Elisabetin kunniaksi järjestetään tänään muistojumalanpalvelus Helsingissä.

Muistojumalanpalveluksen järjestää Suomen anglikaaninen kirkko yhdessä Britannian suurlähetystön kanssa.

Jumalanpalvelus pidetään Helsingin tuomiokirkossa illalla kello 19, ja se on kaikille avoin.

Kuningatar Elisabet kuoli viime viikon torstaina Skotlannissa.

Argentiinan varapresidentin ampumista yrittäneelle syyte murhayrityksestä

Argentiinan varapresidentin Cristina Kirchnerin ampumista yrittänyttä miestä ja tämän naisystävää vastaan nostettiin torstaina syytteet murhayrityksestä.

Kirchner yritettiin ampua kotinsa lähellä noin kaksi viikkoa sitten. Hän pelastui, sillä käsiaseella häntä uhanneen miehen ase ei jostain syystä lauennut. Hyökkääjä pidätettiin pian tapahtuneen jälkeen ja tämän naisystävä kolme päivää myöhemmin.

Presidentti Alberto Fernandez kuvaili tapahtunutta vakavimmaksi tapaukseksi Argentiinan uudelleendemokratisoitumisen historiassa. (Lähde: AFP)

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi