play

Yön uutiskooste: Kuntien ongelmat työvoiman saatavuudessa syvenevät, Uudellemaalle luvassa kokoontumisrajoituksia

Vaihtoehto kokoontumisrajoituksille on koronapassin käyttöönotto.

Vaihtoehto kokoontumisrajoituksille on koronapassin käyttöönotto. Kuva: Lehtikuva

Anni Rodriguez

Sijaisten etsiminen pirstaloi päiväkotien johtajien työpäiviä

Noin neljäsosa päiväkotien johtajista arvioi työnkuvansa raskaaksi ja alaisten määrän liian suureksi, selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tuoreesta arviointiraportista.

Päiväkotien johtajien työtä hankaloittavat muun muassa kiire, työn pirstaleisuus ja ennakoimattomuus. Näiden nähtiin olevan seurausta erityisesti henkilöstöpulasta, jonka vuoksi johtajan työstä kuluu paljon aikaa sijaisten etsimiseen.

Karvi keräsi arviointia varten aineistoa kahdella eri kyselyllä, joista ensimmäinen oli suunnattu kuntien ylimmille varhaiskasvatuksesta vastaaville viranhaltijoille ja toinen päiväkodin johtajille sekä perhepäivähoidon ohjaajille.

Keva: Kuntien ongelmat työvoiman saatavuudessa syvenevät

Kuntien ongelmat työvoiman saatavuudessa ovat syventyneet, ilmenee työeläkeyhtiö Kevan teettämästä kuntapäättäjäbarometrista.

Barometrin mukaan noin kaksi kolmesta kuntapäättäjästä kertoo, että avoimiin työpaikkoihin on ollut riittämätön määrä hakijoita. Vuosi sitten hakijoiden riittämättömyydestä kertoi runsaat 40 prosenttia päättäjistä.

Lokakuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 1 078 kunnanvaltuutettua.

Uudellemaalle luvassa kokoontumisrajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tänään päättämässä uusista kokoontumisrajoituksista Uudenmaan alueelle yhä huolestuttavammaksi käyneen koronatilanteen johdosta.

Vaihtoehto rajoituksille on koronapassin käyttöönotto. Uudet rajoitukset astuisivat voimaan viikon päästä, eli 25. marraskuuta.

Virasto toteaa, että heikentyneen koronatilanteen vuoksi terveydenhuollon kantokyky on uhattuna Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

Veroasioiden hoito lykkääntyy nyt muutamalla päivällä päivityskatkoksen vuoksi

Verottajan Omavero-palvelu päivittyy uuteen versioon, ja siksi palvelussa on katkos tästä iltapäivästä ensi maanantain puoleenpäivään saakka. Näin ollen mitään veroasiaa ei voi tietojärjestelmäpäivityksen aikana hoitaa Omaverossa.

Verohallinto kehottaa hoitamaan veroasiat kuntoon joko ennen katkoa tai sen jälkeen. Puhelinpalvelu ja verotoimistot toimivat niin ikään rajoitetusti.

Käytännössä esimerkiksi verokorttia ei Omaverosta saa, eikä palvelussa pysty maksamaan mitään veroja.

Verottaja lupaa, että päivityksen myötä Omaveron käytettävyys paranee. Jatkossa palvelu toimii aiempaa paremmin esimerkiksi älypuhelimissa.

Filippiinit syyttää kiinalaisalusten ampuneen vesitykeillä aluksiaan Etelä-Kiinan merellä

Filippiinien ulkoministeri syyttää kolmen Kiinan merivartioston aluksen ampuneen tiistaina vesitykeillä filippiiniläisaluksia, jotka olivat viemässä tarvikkeita Filippiinien armeijan joukoille Etelä-Kiinan merellä.

Filippiinien ulkoministeri Teodoro Locsinin mukaan kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa, mutta alukset joutuivat keskeyttämään tarvikekuljetuksensa.

Tilanne alueella on kiristynyt sen jälkeen, kun satoja kiinalaisaluksia kerääntyi viime keväänä Whitsunin riutalle Etelä-Kiinan merelle. (Lähde: AFP)

Google alkaa maksaa AFP:n uutissisällöistä Euroopassa

Digijätti Google alkaa maksaa ranskalaisen uutistoimisto Agence France-Pressen (AFP) verkkosisällöistä Euroopassa.

Osapuolet ovat tehneet viisivuotisen sopimuksen, jossa Google maksaa korvauksia AFP:n kuudella kielellä tuottamista uutis- ja mediasisällöistä.

Sopimukseen kuuluu myös AFP:n Googlelle tuottama faktantarkastusohjelma.

Sopimus liittyy vuonna 2019 säädettyyn EU:n tekijänoikeusdirektiiviin, jonka tavoitteena on ollut päivittää tekijänoikeuslainsäädäntöä internetaikaan. (Lähde: AFP)

Kadonneen kiinalaisen tennistähden nimissä lähetetty sähköposti herättää epäilyksiä

Kadonneen kiinalaisen tennistähti Peng Shuain nimissä lähetetyn sähköpostin aitous on herättänyt epäilyksiä.

Kiinan valtiollinen media CGTN julkaisi keskiviikkona kuvakaappauksen Pengin nimissä lähetetystä sähköpostista. Viestissä Pengiksi esittäytyvä kirjoittaja kiistää olevansa kadonnut ja kieltää aiempien hyväksikäyttösyytöstensä todenperäisyyden.

Peng katosi marraskuun alussa syytettyään sosiaalisessa mediassa entistä Kiinan varapääministeriä Zhang Gaolia seksiin pakottamisesta.

Naistenniksen keskusorganisaatio WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon kertoi järjestön tiedotteessa, ettei usko sähköpostin olevan Pengin itsensä kirjoittama.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi