play

Yön uutiskooste: Lämmin heinäkuu voi tuoda uuden punkkiryppään elokuulle, Zelenskyi kertoo olevansa onnellinen Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Koonneet: Arttu Mäkelä, Tuukka Tervonen ja Ville Väänänen / STT

Syyrian al-Holin leirillä on edelleen kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa on lapsia. Ulkoministeriön konsulipäällikön Jussi Tannerin mukaan heidän kotiuttamisensa ei ole edennyt tai etenemässä lähiaikoina. Syyksi Tanner sanoo sen, ettei ihmisiä voida kotiuttaa vasten heidän tahtoaan.

Keskusrikospoliisilla (KRP) on käynnissä esiselvitys sen selvittämiseksi, onko Syyriaan matkustaneita syytä epäillä terrorismirikoksista. Rikostarkastaja Mika Ihaksisen mukaan esiselvitys koskee seitsemää Suomeen leireiltä palannutta ja viittä edelleen leirillä olevaa täysi-ikäistä.

Kahden leiriltä palanneen aikuisen osalta on käynnissä esitutkinta epäillystä ihmiskaupasta.

Lämmin heinäkuu voi tuoda uuden punkkiryppään elokuulle

Suomessa punkkien osalta runsaslukuinen kesä voi saada vielä selvän uuden punkkihavaintopiikin myöhemmin kesällä.

Turun yliopiston lehtori Tero Klemola kertoo, että monesti punkkien esiintymisessä on piikki touko-kesäkuussa, ja jos heinäkuu on paahteinen, toinen piikki sijoittuu elokuulle.

Turun yliopiston ja lääkeyhtiö Pfizerin ylläpitämälle Punkkilive-sivustolle on tehty yli 43 000 havaintoilmoitusta punkeista tänä vuonna. Koko viime vuoden saldo oli lähes 80 000.

Ensimmäinen konservatiivipoliitikko on ilmoittanut aikeistaan pyrkiä Johnsonin seuraajaksi Britanniassa

Britanniassa konservatiivipuolueen parlamentaarikko Tom Tugendhat on ensimmäisenä ilmoittanut pyrkivänsä pääministeri Boris Johnsonin seuraajaksi. Tugendhat kertoo halukkuudestaan hypätä paitsi puolueensa myös koko maan puikkoihin brittilehti Telegraphissa.

Tugendhat suitsuttaa kirjoituksessaan Johnsonin saavutuksia muun muassa brexitin ja Ukrainan tukemisen osalta. Hän arvioi kuitenkin viime viikkojen osoittaneen, että Johnsonin on aika väistyä. Tugendhat lupailee Britannialle muutosta ja kertoo maan kaipaavan uutta alkua.

Boris Johnson ilmoitti eilen eroavansa konservatiivipuolueen johtajan tehtävästä, mutta sanoi aikovansa jatkaa pääministerinä kunnes seuraaja on valittu.

Ukrainalaiset partisaanit iskevät rautatiesiltoihin

Ukrainalaiset partisaanit ovat katkaisseet torstaina rautatiesillan Zaporizhzhjan alueella, kertoo sotaa tiiviisti seuraava Institute for the Study of War (ISW). Rautatiesilta sijaitsee 25 kilometrin päässä Venäjän miehittämästä Melitopolin kaupungista.

ISW:n mukaan rautatiesillan tuhoamisen todennäköinen tarkoitus on estää Venäjän armeijan huoltoa Zaporizhzhjan rintamalla Venäjän vuonna 2014 miehittämältä Krimiltä.

Melitopolin lähellä toimivat sissit ovat heinäkuun alussa tuhonneet toisenkin rautatiesillan alueella, sekä ajaneet panssaroidun ammusjunan kiskoilta kaupungin läheisyydessä.

Zelenskyi kertoo CNN:lle olevansa onnellinen Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on onnellinen siitä, että Nato näyttää ottavan Suomea ja Ruotsia jäsenmaidensa joukkoon, vaikka sotilasliitto on pitkään vastustanut Ukrainan hyväksymistä jäsenekseen. Zelenskyi kertoo asiasta yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa.

Hän kertoo uutiskanavalle syvästä ymmärryksestä niistä uhkista, jotka Suomea ja Ruotsia kohtaavat Venäjän vihamielisen asenteen vuoksi.

Tästä syystä Ukraina tukee hänen mukaansa täysin maiden Nato-jäsenyyttä.

Vaikka hän kertookin maailman tekevän paljon Ukrainan hyväksi, olisi maa silti voitu Zelenskyin mukaan hyväksyä myös Naton jäseneksi.

George Floydin surmanneelle poliisille toinen yli 20 vuoden tuomio

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on antanut George Floydin surmasta tuomitulle poliisille Derek Chauvinille uuden, yli 20 vuoden tuomion. Tuomio on 245 kuukautta.

Chauvin suoritti jo surmasta osavaltion antamaa 22,5 vuoden tuomiota.

Tummaihoisen Floydin kuolema valkoisen Chauvinin väkivallan vuoksi vuonna 2020 johti laajoihin mielenosoituksiin vähemmistöjä kohtaan kohdistettua poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja myös ympäri maailman.

Chauvin voi nyt suorittaa tuomionsa liittovaltion vankilassa eikä Minnesotan, missä hän on ollut eristyssellissä tähän asti. (Lähde: AFP)

Veritestausyhtiö Theranosin perustajan ex-poikaystävän on todettu syyllistyneen petoksiin

Yhdysvalloissa Theranos-veritestausyhtiön perustajan Elizabeth Holmesin entisen poikaystävän on todettu syyllistyneen petoksiin. Valamiehistö on todennut Ramesh "Sunny" Balwanin syylliseksi kaikkien häntä vastaan nostettujen 12 petossyytöksen osalta.

Balwanin katsotaan pettäneen paitsi Theranosiin ja sen huijaukseksi osoittautuneeseen teknologiaan sijoittaneita myös yhtiön potilaita. Hänen tuomionsa on määrä lukea marraskuun puolivälissä.

BBC:n mukaan Balwania uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio, sekä miljoonien dollarien vahingonkorvaukset.

Holmes itse tuomittiin alkuvuodesta neljästä petokseen liittyvästä rikoksesta ja häntä uhkaa niin ikään jopa parinkymmenen vuoden vankeustuomio. (Lähde: AFP)

Washington Post: Elon Muskin Twitter-kaupat ovat vaarassa peruuntua

Miljardööri Elon Muskin aikeet ostaa Twitter horjuvat vakavasti, kertovat yhdysvaltalaislehti Washington Postin haastattelemat nimettömät lähteet.

Lähteiden mukaan Musk uskoo, että Twitterin omat luvut siitä kuinka iso osuus someyrityksen käyttäjistä on bottitilejä eivät ole uskottavat.

Musk kohahdutti huhtikuussa tarjoamalla 41 miljardia euroa Twitteristä. Hän kertoi tavoitteekseen nelinkertaistaa palvelun käyttäjämäärä vuoteen 2028 mennessä. Musk perusteli ostoaikeitaan sananvapaudella.

Hypo: Taantuman uhka on todellinen ensi vuonna

Suomessa talouden vahva veto voi yllättää tänä vuonna, kun talous kasvaa palveluiden ja tapahtumateollisuuden avautuessa, ennakoi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki talouskatsauksessaan. Ensi vuonna talouskasvu jää kuitenkin Hypon mukaan kituliaaksi ja taantuman uhka on todellinen.

Hypo ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,0 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hyytyisi 0,5 prosenttiin.

Inflaatio eli kuluttajahintojen nousu kiihtyy Hypon ennusteen mukaan tänä vuonna 6,5 prosenttiin ja tasaantuu ensi vuonna 3,0 prosenttiin.

Nashville varasi Joakim Kemellin 1. kierroksella - kaksi ensimmäistä varausta Slovakiasta

Jääkiekon NHL:ssä vuosittaisessa pelaajien varaustilaisuudessa JYPin hyökkääjä Joakim Kemell on varattu ensimmäisenä suomalaispelaajana. Kemellin varasi Nashville Predators ja suomalaisen varausnumero on 17.

Varaustilaisuuden kaksi ensimmäistä nimeä olivat slovakialaisia. Montreal Canadiens varasi TPS:ssa päättyneellä kaudella pelanneen hyökkääjä Juraj Slafkovskyn tilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Toisena varannut New Jersey Devils huusi slovakialaispuolustaja Simon Nemecin.

Norja ei antanut Pohjois-Irlannille saumoja, suomalaistuomari Lehtovaaralle kisadebyytti

Norja sai jalkapallon naisten EM-kisoissa unelma-alun, kun se kaatoi Pohjois-Irlannin 4–1.

Norja siirtyi ottelussa 1–0-johtoon 10. minuutilla, kun Julie Blakstad laukoi pallon etukulmasta sisään. Toinen maali syntyi muutama minuutti myöhemmin, kun Frida Maanum viimeisteli 2–0-osuman.

Norjan 3–0-maalin teki Caroline Graham Hansen rangaistuspotkusta. Ottelun suomalaiserotuomari Lina Lehtovaara tarkasti tilanteen ensin videolta.

Pohjois-Irlannin Julie Nelson puski 1–3-kavennuksen kulmapotkusta. Ottelun loppunumerot 4–1 teki Norjan Guro Reiten vapaapotkusta. (Lähde: TT)

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi