play

Yön uutiskooste: Lula voitti Brasilian huipputasaiset presidentinvaalit, Venäjä lopetti Ukrainan viljaa kuljettavien laivojen tarkastamisen Istanbulissa

Kuva: Nelson Almeida / Lehtikuva

Koonneet: Anssi Rulamo ja Arttu Mäkelä / STT

Brasiliassa vasemmistolainen Luiz Inacio Lula da Silva on voittanut presidentinvaalit täpärästi. Vaaliviranomaiset julistivat Lulan voittajaksi sunnuntai-iltana paikallista aikaa ja kertoivat hänen saaneen 50,83 prosenttia äänistä.

Oikeistopopulistinen istuva presidentti Jair Bolsonaro sai 49,17 prosentin äänisaaliin.

77-vuotias Lula toimi Brasilian presidenttinä vuodet 2003–2010. (Lähde: AFP)

Lula lupasi Brasilian palaavan ilmastokriisin vastaiseen taisteluun

Brasilian presidentinvaalit voittanut Luiz Inacio Lula da Silva on vedonnut voitonpuheessaan rauhan ja yhtenäisyyden puolesta. Presidentiksi palaava Lula ilmoitti Brasilian palanneen kansainväliselle näyttämölle.

Lulan vaalikamppailu istuvaa presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan oli poikkeuksellisen kitkerä ja jakoi kansaa rajusti. Lula kuitenkin vakuutti olevansa kaikkien brasilialaisten presidentti.

Lula myös sanoi maailman tarvitsevan elävää Amazonia ja lupasi Brasilian ottavan takaisin paikkansa ilmastokriisin vastaisessa taistelussa. (Lähde: AFP)

Venäjä lopetti Ukrainan viljaa kuljettavien laivojen tarkastamisen Istanbulissa

Venäjä on lakannut osallistumasta ukrainalaista viljaa kuljettavien laivojen tarkastuksiin Istanbulissa, viljasopimuksen koordinaatiokeskus ilmoitti myöhään sunnuntaina.

Venäjä ilmoitti lauantaina vetäytyvänsä viljanvientisopimuksesta, joka on mahdollistanut Ukrainan viljanviennin Mustallamerellä. Sopimuksen välittäjänä toiminut Turkki kertoi sunnuntaina viljalaivojen tarkistusten jatkuvan Istanbulissa vielä sunnuntaina ja maanantaina.

Koordinaatiokeskuksen mukaan 112 viljalaivaa odottaa tarkastamista Istanbulin rannikolla. (Lähde: AFP)

Intian siltaromahduksessa saanut surmansa ainakin 130 ihmistä

Intiassa ainakin 130 ihmistä on kuollut eilisessä siltaromahduksessa, kertoo paikallisen poliisin edustaja uutistoimisto AFP:lle. Kuolonuhrien määrä on noussut aiemmin kerrotusta.

Poliisin edustajan mukaan toistakymmentä ihmistä saa parhaillaan sairaalahoitoa.

Turma sattui eilen Gujaratin osavaltiossa Intian länsiosassa. Viranomaisten mukaan Machchhu-joen yli kulkevalla liki 150 vuotta vanhalla riippusillalla tai sen läheisyydessä saattoi olla lähes 500 uskonnolliseen juhlaan osallistunutta ihmistä, kun sillan rakenteet antoivat myöten juuri pimeän laskeuduttua. (Lähde: AFP)

Filippiinejä runnelleessa myrskyssä on saanut surmansa liki sata ihmistä

Filippiinejä viime päivinä runnelleen trooppisen myrskyn vuoksi on saanut surmansa ainakin 98 ihmistä. Nalgae-myrskyn nousseesta uhrimäärästä kertoo Filippiinien kansallinen katastrofivirasto.

Hieman yli puolet kuolemista on seurausta äkkitulvista ja maanvyörymistä, jotka tuhosivat perjantaina kyliä maan eteläosassa sijaitsevalla Mindanaon saarella.

Kuolonuhrien määrä voi todennäköisesti vielä nousta, sillä viranomaisten viimeisimmän tilannepäivityksen mukaan 63 ihmistä on edelleen kateissa myrskyn jäljiltä.

Todennäköisyys sille, että kadonneita löydettäisiin hengissä, on viranomaisten mukaan kahden päivän jälkeen lähes olematon. (Lähde: AFP)

Verstappen teki F1-sarjan yhden kauden voittoennätyksen

Red Bull -tallin Max Verstappen on voittanut F1-sarjan Meksikon gp:n. Verstappen teki samalla F1-sarjan yhden kauden voittoennätyksen, sillä ykkössija oli hänelle kuluvan kauden 14:s. Michael Schumacher nappasi kaudella 2004 yhteensä 13 voittoa, ja samaan lukuun ylsi vuonna 2013 Sebastian Vettel.

Mexicossa toiseksi ajoi Mercedeksen Lewis Hamilton, kolmanneksi Red Bullin Sergio Perez ja neljänneksi Mercedeksen George Russell. Verstappen on varmistanut maailmanmestaruutensa jo aiemmin.

Alfa Romeon Valtteri Bottas oli kymmenes, joten hän sai yhden MM-pisteen ja katkaisi kymmenen kisan pisteettömän putkensa. Verstappenin ero Hamiltoniin oli 15 sekuntia. F1-kautta on jäljellä kaksi kilpailua.

Maccelli noukki syöttöpisteen, Arizona hävisi taas

Matias Maccellin Arizona Coyotesin vaisu alkukausi jääkiekon NHL:ssä sai jatkoa. Itälohkon kärkiseuroihin kuuluva New York Rangers haki Arizonasta 3–2-vierasvoiton, ja Coyotes jatkaa länsilohkon keskisessä divisioonassa hännänhuippuna.

Suomalaishyökkääjä Maccelli merkittiin syöttäjäksi Arizonan 1–1-tasoitukseen, joka syntyi toisessa erässä ylivoimalla. Maccellilla on koossa kahdeksasta ottelusta neljä syöttöpistettä.

Päätöserään mentiin tasalukemissa 2–2, mutta Mika Zibanejad teki Rangersin voittomaalin.

Vierasjoukkueen Kaapo Kakko jäi ilman tehopisteitä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi