play

Yön uutiskooste: Mihail Gorbatshov on kuollut, hallitus kokoontuu viimeiseen budjettiriiheensä

Mihail Gorbatshov oli Neuvostoliiton viimeinen johtaja.

Mihail Gorbatshov oli Neuvostoliiton viimeinen johtaja. Kuva: Lehtikuva

Koonneet: Anne Salomäki ja Milja Rämö / STT

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov on kuollut

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov on kuollut Moskovassa, uutisoivat useat mediat venäläisiin uutistoimistoihin viitaten. Gorbatshov oli kuollessaan 91-vuotias.

Venäläiset Interfax, Tass ja Ria Novosti kertovat moskovalaisen sairaalan ilmoittaneen, että Gorbatshov kuoli illalla vakavan ja pitkäaikaisen sairauden seurauksena. (Lähde: AFP)

Mihail Gorbatshovin kuolema kerää reaktioita maailman johtajilta

Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin kuolema on alkanut kerätä osanottoja maailman johtajilta. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kutsuu Gorbatshovia Twitterissä luotetuksi ja kunnioitetuksi johtajaksi, jolla oli keskeinen rooli kylmän sodan päättämisessä ja rautaesiripun kaatamisessa. Von der Leyenin mukaan tämä avasi reitin vapaalle Euroopalle, eikä Gorbatshovin perintö unohdu.

Venäjän hallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoo presidentti Vladimir Putinin ottavan osaa Gorbatshovin kuoleman johdosta ja lähettäneen surunvalittelut tämän perheelle ja ystäville.

Britannian pääministerinä vielä toimiva Boris Johnson kertoo Twitterissä olevansa pahoillaan suru-uutisesta. (Lähde: AFP)

Hallitus kokoontuu viimeiseen budjettiriiheensä

Suomen hallitus kokoontuu tänään hallituskautensa viimeiseen budjettiriiheen. Valtion ensi vuoden talousarvion lisäksi päätöksiä odotetaan erityisesti keinoista, joilla helpotetaan suomalaisten arkea nousevien hintojen paineessa.

Apupaketin hintahaitari asettunee 200–300 miljoonan euron liepeille, STT:lle arvioitiin hallituslähteistä ennakkoon.

Hallituslähteiden mukaan myötätuulessa vaikuttaa olevan ainakin elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdotus sähkön arvonlisäveron tilapäisestä keventämisestä.

Kaksipäiväisen budjettiriihen on määrä päättyä torstaina.

THL: Samankuntoinen asiakas voi saada vähemmän hoitoaikaa kotihoidossa kuin ympärivuorokautisessa hoivassa

Samankaltaisessa kunnossa olevat asiakkaat saattavat saada kotihoidossa vähemmän hoitoaikaa kuin ympärivuorokautisessa hoivassa, selviää THL:n Aikamittaus-hankkeen selvityksestä. Selvityksen mukaan kotihoidon asiakas saa hoitoaikaa noin 38 minuuttia päivässä, kun ympärivuorokautisessa hoivassa vastaava aika on noin kolminkertainen, 117 minuuttia.

Tiedotteessa todetaan, että monien kotihoidon asiakkaiden toimintakyky on keskimäärin parempi kuin ympärivuorokautisessa hoivassa olevien, mikä osin selittää eroja hoitoajoissa. Hoitoajat eroavat kuitenkin myös avuntarpeeltaan samankaltaisten asiakkaiden välillä hoitopaikasta riippuen.

Aikamittaus toteutettiin kotihoidossa ensimmäistä kertaa.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaku alkaa tänään - aloituspaikkoja lähes 10 000 opiskelijalle

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyn yhteishaku alkaa tänään. Haettavana on runsaat 9 500 opiskelupaikkaa.

Eniten aloituspaikkoja on terveys- ja hyvinvointialoille. Aloituspaikoista valtaosa, noin 7 600, on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Puolet näistä aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville.

Yhteishaku päättyy kahden viikon päästä. Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään marraskuun lopulla.

Kaasutoimitusten Venäjältä Saksaan kulkevassa Nord Stream 1 -maakaasuputkessa määrä keskeytyä tänään

Kaasutoimitusten Venäjältä Saksaan kulkevassa Nord Stream 1 -maakaasuputkessa on määrä keskeytyä tänään huoltotauon vuoksi. Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom kertoi kolmen päivän mittaisesta huoltotauosta aiemmin tässä kuussa.

Kaasutoimitukset katkaistaan Gazpromin mukaan putken paineistusyksikön huollon vuoksi. Gazpromin mukaan kaasuputkessa täytyy toteuttaa huoltotoimia tuhannen käyttötunnin välein.

Venäläisyhtiön mukaan kaasutoimitukset palautetaan huoltotauon jälkeen 33 miljoonaan kuutiometriin päivässä.

Amnesty: Turkin ja Iranin viranomaiset ampuvat ja käännyttävät turvaa hakevia afganistanilaisia

Turkin ja Iranin viranomaiset ovat toistuvasti käännyttäneet rajan ylitystä yrittäneitä afganistanilaisia takaisin antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissaan.

Raportin mukaan viranomaiset ovat myös ampuneet ihmisiä, jotka ovat yrittäneet kiivetä tai ryömiä raja-aitojen yli tai ali. Rajan yli päässeitä afganistanilaisia on otettu mielivaltaisesti säilöön, kidutettu ja pahoinpidelty, ja sen jälkeen laittomasti palautettu, raportissa sanotaan.

Sadat tuhannet afganistanilaiset ovat paenneet maasta sen jälkeen, kun Taleban nousi valtaan Afganistanissa yli vuosi sitten.

Yhdysvaltain eteläisellä länsirannikolla varoitetaan vaarallisesta kuumuudesta

Yhdysvalloissa länsirannikon eteläosissa varoitetaan vaarallisesta kuumuudesta. Maan kansallisen sääpalvelun mukaan kuumuuden odotetaan alkavan keskiviikkona ja jatkuvan ainakin ensi viikon maanantaihin asti.

Ennusteen mukaan lämpötila voi nousta 44 asteeseen Los Angelesin esikaupunkialueilla. Korkeita lukemia on luvassa niin Kaliforniaan, Nevadaan kuin Arizonaan.

Myöskään öiksi ei ole luvassa helpotusta, sillä öisinkään lämpötila ei välttämättä laske kuin noin 27 asteeseen. (Lähde: AFP)

Nasa yrittää maanantaina pieleen mennyttä kuulennon laukaisua uudelleen lauantaina

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää lauantaina uudelleen lähettää Kuuta kiertävälle radalle suuntaavan avaruuslennon matkaan. Aiempi yritys maanantaina peruuntui yhden rakettimoottorin lämpötilaa koskevien ongelmien takia.

Nasa kertoi uuden yrityksen ajankohdasta mediatilaisuudessa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa.

Kyseessä on ensimmäinen lento Artemis-ohjelmassa, jonka tavoitteena on ihmisen paluu Kuun pinnalle yli 50 vuoden tauon jälkeen. Tehtävä on miehittämätön, ja astronauttien tilalla on sensorein varustettuja mannekiineja. (Lähde: AFP)

Prinsessa Dianan kuolemasta on tänään kulunut 25 vuotta

Walesin prinsessa Dianan kuolemasta on tänään kulunut 25 vuotta. Prinsessa seurueineen oli Pariisissa, jossa he joutuivat kohtalokkaaseen auto-onnettomuuteen.

Varhain aamulla maailman mediaan levisi tieto prinsessan kuolemasta.

Onnettomuudessa sai surmansa myös Dianan silloinen miesystävä Dodi al-Fayed sekä autoa kuljettanut Henri Paul. Henkivartija loukkaantui vakavasti.

Myöhemmin ilmeni, että auton kuljettaja oli ajanut huomattavaa ylinopeutta ja ollut humalassa. Autoa seurasi onnettomuusyönä joukko paparazzi-kuvaajia.

Prinsessa oli kuollessaan 36-vuotias. Hänen avioeronsa prinssi Charlesista oli tullut virallisesti voimaan vain vuotta aiemmin, joskin pariskunta oli elänyt erillään sitä ennen jo muutamia vuosia.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi