play

Yön uutiskooste: Pietarsaaressa raju tulipalo rivitalossa, Puola päätti Suomen pelit EM-lentopallossa

Kuva: Piotr Hukalo / Lehtikuva

STT

Pohjanmaalla Pietarsaaressa sammutettiin yöllä suurta rakennuspaloa. Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Joonas Nuolioja kertoo STT:lle, että tulipalo saatiin rajattua syttyneeseen rivitalohuoneistoon.

Kahdeksan ihmistä on kuljetettu tarkastettavaksi sairaalaan. Nuoliojan saamien tietojen mukaan kaikki sairaalaan viedyt olivat olleet syttymisasunnossa. Alustavien tietojen mukaan vakavilta henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Alustavan arvion mukaan palo lähti liikkeelle saunasta. Palo oli kuitenkin niin raju, että täyttä varmuutta syttymissyystä ei ole.

Rivitalosta jouduttiin evakuoimaan kaikki kuusi asuntoa. Kolmen asunnon asukkaat ovat voineet halutessaan palata koteihinsa.

Palo oli aamuviiden jälkeen hallinnassa, ja paikalta oli jo poistunut yksiköitä. Enimmillään palopaikalla oli toistakymmentä yksikköä. Palomestarin arvion mukaan aamuseitsemän jälkeen suurin osa yksiköistä on poistunut paikalta ja tarvetta on enää jälkivartioinnille.

Hälytyskeskus sai ilmoituksen palosta aamuyöllä puoli neljän aikoihin.

Perheen muutolla yhteys siihen, ettei lapsi suorita toisen asteen koulutusta - kriittisin vaihe on yläasteikäisenä

Lapsuuden aikainen muutto toiselle seutukunnalle lisää tutkimuksen mukaan koulupudokkuuden riskiä.

Akatemiatutkija Elina Kilpi-Jakosen mukaan kaikkein vahingollisinta on, jos muutto tapahtuu silloin, kun lapsen olisi tarkoitus siirtyä peruskoulusta toiselle asteelle.

Lapsuutensa aikana muuttaneista suomalaisista 7,5 prosenttia vähemmän oli saavuttanut toisen asteen koulutuksen 22-vuotiaana verrattuna yhdellä seutukunnalla asuneisiin.

Turun yliopiston tutkimuksessa oli mukana yli 101 000 suomalaisen ja 2 500 saksalaisen lapsen rekisteritiedot.

Irakin Erbilissä lennokki-isku lentokentälle, jolla sijaitsee kansainvälisten joukkojen tukikohta

Irakin Kurdistanissa sijaitsevalle Erbilin kansainväliselle lentokentälle on tehty aseistettu lennokki-isku, kertovat kurditurvallisuusviranomaiset tiedotteessa.

Viranomaisten mukaan isku ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Lentokentän johtajan mukaan kenttä ei kärsinyt iskussa vahingoista.

Lentokentällä on äärijärjestö Isisin vastaisen kansainvälisen koalition käyttämä sotilastukikohta. Erbilissä ovat toimineet myös koulutustehtävissä olevat suomalaisjoukot.

Suomen Puolustusvoimat kertoo verkkosivuillaan, että suomalaisjoukkojen kokonaisvahvuus Irakissa on noin 70. (Lähde: AFP)

Ohjelmistojätti Salesforce auttaa Texasista tiukan aborttilain takia mahdollisesti pois haluavia työntekijöitään

Yhdysvalloissa ohjelmistoyritys Salesforce on tarjoutunut auttamaan Texasissa työskentelevien työntekijöidensä siirtymisessä muualle sen jälkeen, kun osavaltiossa hyväksyttiin tiukka aborttilaki.

Asiasta uutisoineen CNBC:n mukaan Salesforce kertoi työntekijöilleen viestissään, että yritys auttaa työntekijän ja tämän lähisukulaisten siirtymisessä muualle, mikäli työntekijällä on huoli terveydenhuollon saatavuudesta, mitä tulee lisääntymisterveyteen. Myös yrityksen toimitusjohtaja Marc Benioff tviittasi CNBC:n uutisen saatesanoilla, joiden mukaan yritys auttaa työntekijöitään lähtemään Texasista, mikäli nämä haluavat muuttaa.

Texasin tuore aborttilainsäädäntö kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Siinä vaiheessa monet naiset eivät edes tiedä olevansa raskaana. (Lähde: AFP)

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja vierailee Iranissa "jännitteiden vähentämiseksi"

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) johtaja Rafael Grossi vierailee Iranissa tänään. Vierailun tavoitteena on lieventää jännitteitä sen jälkeen, kun IAEA syytti Irania yhteistyön puutteesta järjestön kanssa.

Grossin on määrä tavata Iranin varapresidentti, maan atomienergiajärjestön johtaja Mohammad Eslami.

IAEA kritisoi Irania aiemmin tällä viikolla kovasanaisesti ja syytti maan vaikeuttaneen ydinlaitostensa tarkkailua.

Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018 presidentti Donald Trumpin kaudella ja määräsi maalle uusia pakotteita. Tämän jälkeen myös Iran on hiljalleen irrottautunut sopimuksen velvoitteista.

Sopimuksen uudelleenneuvottelut ovat jäissä. (Lähde: AFP)

Maailmanmestari Puola päätti Suomen pelit EM-lentopallossa

Puola on voittanut Suomen lentopallon miesten EM-kisojen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Gdanskissa 3–0 (25–16. 25–16, 25–14) myöhään lauantaina. Ottelu kesti vajaat puolitoista tuntia.

Kahden edellisen MM-turnauksen maailmanmestari Puola ei antanut neljännesvälierässä Suomelle yllätysmahdollisuuksia. Kahdeksan parhaan joukkoon yltänyt Puola kohtaa puolivälierissä Tuomas Sammelvuon valmentaman Venäjän.

Suomi pelasi miesten EM-turnauksessa kahdeksannen kerran peräkkäin.

18-vuotias Raducanu vei kahdessa erässä voiton US Openin finaalissa

Britannian Emma Raducanu on voittanut Kanadan Leylah Fernandezin tenniksen Yhdysvaltain avoimen naisten kaksinpelin finaalissa erin 6–4, 6–3.

Ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen finaali käytiin kahden teini-ikäisen tennistähden välillä. Raducanu on 18-vuotias ja Fernandez 19-vuotias. Finaalipaikka oli molemmille ensimmäinen.

Fernandez on maailmanlistalla sijalla 73 ja Raducanu pitää sijaa 150.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi