play

Yön uutiskooste: Potilasturvallisuuslain käsittely jatkuu eduskunnassa, autoilija törmäsi Kiovassa Zelenskyiä kuljettaneeseen autoon

Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Koonneet: Milja Rämö ja Arttu Mäkelä / STT

Hallituksen potilasturvallisuuslain esityksen käsittely jatkuu tänään eduskunnassa, vaikka Helsingin käräjäoikeuden eilen tekemä päätös hoitajalakkojen kieltämisestä sakon uhalla onkin kyseenalaistanut asian kiireellisyyden. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on koolla aamukahdeksasta alkaen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi eilen käräjäoikeuden päätöstä sanomalla, että tässä kohtaa hallitus ei voi tehdä johtopäätöstä, että potilasturvallisuuslaki olisi tarpeeton.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolestaan kommentoi tiedotusvälineille, että käräjäoikeuden päätös asettaa lain tarpeellisuuden uudelleen arvioitavaksi.

Hoitajien työkiistan koko viikon jatkunut sovittelu jatkuu taas tänään

Hoitajien työkiistan sovittelua jatketaan taas tänään. Sovintoesitystä kiistaan ei syntynyt eilen, vaikka työkiistan osapuolet ovat istuneet valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tähän asti viikon jokaisena päivänä.

Eilisen kädenväännön päätteeksi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi STT:lle sovittelun olevan paremmassa tilanteessa kuin alkuviikosta, mutta ettei se vielä tarkoita, että ratkaisu olisi kulman takana.

Torstain sovittelu alkaa yhdeksältä, ja sitä varten on varattu koko aamupäivä. Tämän jälkeen uutta ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Irakilaismiehen kuoleman lavastamisen käsittely alkaa hovioikeudessa

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään pääkäsittely kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksesta. Kuoleman lavastamisesta tuomitut miehen tytär ja tämän ex-mies vaativat ehdottomien vankeustuomioidensa muuttamista ehdollisiksi.

Väärennettyjen asiakirjojen mukaan naisen isä oli tapettu Irakissa sen jälkeen kun Suomi eväsi tältä turvapaikan. Asiakirjojen nojalla nainen lapsineen sai Suomesta oleskeluluvat ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi Suomelle ensi kertaa langettavan päätöksen.

Sittemmin selvisi, että isä olikin elossa. EIT kumosi päätöksensä viime vuoden kesällä.

Pääministeri Andersson jättää eronpyyntönsä

Ruotsissa sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson jättää tänään eronpyyntönsä valtiopäivien puhemiehelle. Tämän jälkeen hän johtaa siirtymäkauden hallitusta.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson on puolestaan kertonut aloittavansa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.

Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki oli saamassa 176 paikallaan kolmen paikan enemmistön valtiopäiville.

Yhdysvaltain senaatin komitea antoi vihreää valoa 4,5 miljardin dollarin sotilasavulle Taiwaniin

Yhdysvallat on ottanut jälleen askelia lisätäkseen tukeaan Taiwanille. Yhdysvaltain senaatin ulkosuhteiden komitea on antanut hyväksyntänsä laille, jonka myötä voitaisiin ohjata Taiwanille merkittävä määrä suoraa sotilasapua.

Neljän vuoden aikana voitaisiin Taiwanille ohjata apua kaikkiaan noin 4,5 miljardin dollarin edestä. Uusi tukipaketti vaatii vielä senaatin ja edustajainhuoneen hyväksynnän sekä presidentin puumerkin.

Tukipaketti todennäköisesti suututtaa Kiinan. Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat olleet viime aikoina kiristyneet erityisesti Taiwanin vuoksi. Kiina pitää Taiwania omana provinssinaan. (Lähde: AFP)

Kiinan ja Venäjän johtajat tapaavat ensi kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Talous- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyneen Shanghain yhteistyöjärjestön maat ovat koolla tästä päivästä alkaen Uzbekistanissa. Kokoukseen liittyy suurta mielenkiintoa, sillä Venäjä on etukäteen ilmoittanut, että presidentti Vladimir Putin tapaisi kokouksen yhteydessä kahden kesken Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Kiinan johtaja tapaa nyt ensimmäistä kertaa Venäjän vastinparinsa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Xin ja Putinin on määrä keskustella muun muassa Ukrainan sodasta sekä Kiinan ja Venäjän taloussuhteista.

Kokoukseen osallistuvat johtajat myös muista yhteistyöjärjestön maista eli Intiasta, Pakistanista, Iranista ja Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista. (Lähde: AFP)

Autoilija törmäsi Kiovassa Zelenskyiä kuljettaneeseen autoon

Ukrainan Kiovassa autoilija törmäsi presidentti Volodymyr Zelenskyiä kuljettaneeseen ajoneuvoon.

Presidentti ei tämän tiedottajan mukaan loukkaantunut vakavasti. Tiedottaja kertoi aikaisin torstaina, että lääkäri on tutkinut presidentin.

Viranomaiset tutkivat tapahtumien kulun.

Aikaisin torstaina julkaistussa puheessaan Zelenskyi kertoi palanneensa Harkovan alueelta. Hän oli eilen vieraillulla tärkeässä Izjumin kaupungissa, jonka Ukrainan joukot ovat vallanneet Venäjältä takaisin. (Lähde: AFP)

R&B-artisti R. Kelly on todettu syylliseksi liittyen lasten hyväksikäyttömateriaaliin

Yhdysvaltalainen R&B-artisti R. Kelly eli Robert Kelly on todettu syylliseksi lasten hyväksikäyttömateriaaliin liittyvissä syytteissä. Kelly todettiin Chicagossa syylliseksi muun muassa kolmeen kohtaan, jotka liittyvät lasten hyväksikäyttömateriaalin tuottamiseen.

Kelly on jo aiemmin tänä vuonna tuomittu 30 vuodeksi vankilaan muun muassa seksuaalirikoksista ja rahankiristyksestä. Uusi tuomio voi tuoda artistille lisävuosikymmeniä vankeutta. (Lähde: AFP)

Haaland nosti Manchester Cityn tappion partaalta kotivoittoon Mestarien liigassa

Suuri ennakkosuosikki Manchester City on voittanut jalkapallon miesten Mestarien liigassa toisen kierroksen kotiottelussaan Dortmundin 2–1.

Dortmundin vei G-lohkon ottelussa Marco Reusin syötöstä 56. minuutilla johtoon Jude Bellingham. Tasoituksen Citylle laukoi John Stones 80. minuutilla.

Voittomaalin 2–1:een ohjasi akrobaattisesti vasemmalla jalallaan neljä minuuttia myöhemmin Erling Braut Haaland, joka osui entistä seuraansa vastaan.

Glen Kamaran Rangers hävisi A-lohkossa kotikentällään Napolille 0–3.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi