play

Yön uutiskooste: Ruotsin ulkoministerin mukaan Yhdysvallat takaa Ruotsille "turvavakuutuksen", Venäjä jatkaa iskuja siviilikohteisiin Ukrainassa

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tapasi eilen Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä useita yhdysvaltalaisia senaattoreita.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tapasi eilen Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä useita yhdysvaltalaisia senaattoreita. Kuva: Michael Mccoy

Koonneet: Ville Väänenen, Iiro-Matti Nieminen ja Milja Rämö

Sijoittajabarometri: Inflaation kiihtyminen yksityissijoittajien mielestä sijoittamisen suurin riski

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa suomalaisten yksityissijoittajien käytökseen, mutta suurimpana uhkana he näkevät inflaation kiihtymisen, ilmenee Sijoittajabarometrista.

Sijoittajabarometrin vastaajista 66 prosenttia katsoi, että inflaation kiihtyminen on tällä hetkellä sijoittamisen suurin riski.

Vastaajista 15 prosenttia sanoi pitäneensä osakepainon samana, mutta käyneensä tavallista aktiivisemmin kauppaa.

Aineisto kerättiin internetin välityksellä 24. maaliskuuta – 5. huhtikuuta. Vastaajia oli yhteensä 2 884.

Presidentti Niinistön keskustelut turvallisuuspolitiikasta jatkuvat

Presidentti Sauli Niinistö jatkaa tänään keskusteluja Suomen turvallisuuspolitiikasta.

Hän tapaa muun muassa eduskunnan puhemiehistöä ja eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa.

Perjantaina Niinistöllä on vuorossa tapaaminen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa.

Eduskunta käsittelee parhaillaan ajankohtaisselontekoa, joka käy läpi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ympäristön muutosta.

Presidentti keskusteli keskiviikkona eduskunnan puolustusvaliokunnan kanssa etäyhteydellä. Presidentin kanslian mukaan keskustelunaiheena oli muun muassa Suomen turvallisuuden vahvistaminen.

Ruotsin ulkoministerin mukaan Yhdysvallat takaa Ruotsille "turvavakuutuksen", kunnes mahdollinen Nato-jäsenhakemus on ratifioitu

Yhdysvallat takaa Ruotsille niin sanotun turvavakuutuksen, kunnes Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenhakemus on ratifioitu, sanoo Ruotsin ulkoministeri Ann Linde.

Linde tapasi eilen Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä useita yhdysvaltalaisia senaattoreita.

Niin kutsuttu turvavakuutus on eri asia kuin Naton viidennessä artiklassa mainittu turvatakuu. Suomen ja Ruotsin mahdollisesti hakiessa Nato-jäsenyyttä, jäsenyyden ratifioiminen kaikilta 30 Nato-maalta kestää arviolta 4–12 kuukautta. Vasta ratifioinnin jälkeen hakijat voivat saada Naton jäsenyyden. (Lähde: TT)

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Mariupolista ja sen esikaupunkialueilta evakuoitiin yli 340 ihmistä

Itäukrainalaisesta Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta on eilen evakuoitu 344 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua.

Zelenskyi sanoi myös puhuneensa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin lausunnosta, jossa tämä väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta".

Britannian puolustusministeriö: Venäjä jatkaa iskuja siviilikohteisiin Ukrainassa

Venäjä on jatkanut Ukrainassa iskuja ei-sotilaallisiin kohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin, asuinrakennuksiin ja liikenteen solmukohtiin, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Britannian mukaan iskut siviilikohteisiin kertovat Venäjän pyrkimyksestä heikentää ukrainalaisten taistelutahtoa.

Vaikka Venäjän maahyökkäyksen painopiste on Ukrainan itäosassa, jatkuvat ohjusiskut eri puolilla maata, kun Venäjä yrittää vaikeuttaa Ukrainan huoltotoimia, brittiministeriö sanoo päivityksessään.

Presidentti Trumpin poika oli Capitol-hyökkäystä tutkivan komitean kuultavana

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin vanhin poika Donald Trump jr. oli Capitol-hyökkäystä tutkivan komitean kuultavana. Asiasta kertoo uutiskanava CNN verkkosivuillaan lähteidensä pohjalta.

Trump jr. oli Valkoisessa talossa 6. tammikuuta 2021 presidentti Trumpin seurassa ennen kuin presidentti piti puheen, jonka sanotaan lietsoneen ihmiset hyökkäämään Capitol-rakennukseen.

Nuoremman Trumpin kuuleminen toteutettiin etäyhteydellä, se kesti yli kolme tuntia ja oli hyvähenkinen. CNN:n lähteiden mukaan Trump jr. vastasi kaikkiin kysymyksiin, eikä vaatinut itselleen oikeutta vaieta.

Fedin Powellin kommentit sysäsivät osakkeet nousuun Wall Streetillä

Yhdysvalloissa osakekurssit vahvistuivat tuntuvasti keskiviikkona sen jälkeen, kun keskuspankki Fed ilmoitti nostavansa ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksiköllä.

Kurssirallia selittävät Fedin pääjohtajan Jerome Powellin kommentit tulevista koronnostoista. Powellin mukaan lisää koronnostoja on odotettavissa, mutta vielä suurempia 0,75 prosenttiyksikön nostoja ei ole harkinnassa.

Powellin kommentit hälvensivät sijoittajien pelkoja Fedin rahapolitiikan vieläkin aggressiivisemmasta kiristämisestä ja sysäsivät osakekurssit nousuun.

Yhdysvaltojen osakeindekseistä S&P  500 harppasi 3,0 prosenttia ja Dow  Jones 2,8 prosenttia. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi sulkeutui 3,2 prosentin nousuun. (Lähde: AFP)

Real Madrid eteni Mestarien liigan finaaliin käsittämättömän nousun jälkeen

Real Madrid on edennyt jalkapallon miesten Mestarien liigan loppuotteluun. Real voitti jatkoajalle edenneen välierän toisen osan Madridissa 3–1 ja lunasti finaalipaikkansa yhteismaalein 6–5.

Ottelua 1–0-johtanut Manchester City oli toisen puoliajan päätösminuuteille saakka kiinni finaalipaikassa, mutta Real vei kamppailun väkisin jatkoajalle kahdella Rodrygon maalilla. Jatkoajalla tai virallisemmin jatko-ottelussa Karim Benzema laukoi rangaistuspotkusta 3–1-maalin, joka riitti Realille finaalipaikkaan.

Real kohtaa Pariisin esikaupungissa St. Denis'ssä 28. toukokuuta pelattavassa loppuottelussa Liverpoolin. Realin tuorein Mestarien liigan finaalipaikka on kaudelta 2017–2018, jolloin se myös voitti turnauksen.

Sebastian Aho auttoi maaleillaan Carolinan voittoon, Antti Raannan peli päättyi jo avauserässä

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes voitti Boston Bruinsin 5–2. Carolina johtaa pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelusarjaa nyt voitoin 2–0.

Carolinan ykkösnimi oli joukkueen suomalaishyökkääjä Sebastian Aho, joka teki kaksi maalia. Aho oli lähellä myös kolmatta maalia, mutta ei osunut kiekkoon maalin edessä, joten se merkittiin Nino Niederreiterille.

Carolinan maalivahti Antti Raanta koki ottelussa kovia. Bostonin David Pastrnak törmäsi suomalaisvahtiin ottelun alussa ja Raanta joutui jättämään kaukalon loukkaantuneena. Raannan tilalle maaliin tuli Carolinan kolmosmaalivahti Pjotr Kotshetkov, sillä ykkösmaalivahti Frederik Andersen on myös loukkaantunut.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi