play

Yön uutiskooste: Sisärajavalvonta ja kiristetyt ravintolarajoitukset tulevat voimaan tänään, AKT:n vuorokauden pituinen lakko seisauttaa satamat

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

HS:n gallup: Marinin hallituksen suosio on laskussa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen suosio on laskusuunnassa, selviää Helsingin Sanomien teettämästä mielipidetutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan alle puolet eli 48 prosenttia suomalaisista katsoo hallituksen onnistuneen tehtävissään erittäin tai melko hyvin, kun puolitoista vuotta sitten osuus oli 71 prosenttia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös ministereiden suosiota. Tyytyväisimpiä vastaajat olivat pääministeri Mariniin, toisena tuli vihreiden Pekka Haavisto ja kolmantena vasemmistoliiton Li Andersson.

Kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi yli tuhat ihmistä. Virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Sisärajavalvonta ja kiristetyt ravintolarajoitukset tulevat voimaan tänään

Suomessa tulee tänään voimaan useita koronaepidemian hallintaan liittyviä rajoituksia.

Koronapassin käyttöä rajoitetaan leviämisvaiheen alueilla, missä ravintoloiden anniskelu on lopetettava kello 17. Anniskeluravintolat on suljettava tuntia myöhemmin. Ruokaravintolat saavat pitää ovensa auki kello 20 asti koronapassia edellyttämällä.

Myös sisärajavalvonta Suomen rajoilla otetaan tänään käyttöön. Schengen-alueelta Suomeen saapuvilta vaaditaan jatkossa todistus täydestä rokotussarjasta tai sairastetusta koronataudista sekä todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Testitulosta ei edellytetä Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta.

AKT:n vuorokauden pituinen lakko seisauttaa satamat

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloittaa tänään vuorokauden mittaisen työnseisauksen Suomen satamissa. Mielenilmaisun aikana työntekijät, jotka tekevät työtä Satamaoperaattorien ja AKT:n ahtausalan työehtosopimuksen piirissä, pidättäytyvät työstä.

Syy mielenilmaisulle on kiista Keitele Groupin työehtosopimuksesta. AKT käynnisti viime viikon tiistaina saarron Keitelettä vastaan tukeakseen Teollisuusliiton vaatimusta työehtosopimusneuvotteluista.

Helsingin käräjäoikeus määräsi torstaina AKT:n lopettamaan saarron miljoonan euron sakon uhalla. AKT ilmoitti pitävänsä uhkasakkoa perusteettomana.

Työikäisten selittämättömän painonnousun takana on vain harvoin sairaus

Työikäisen ihmisen painonnousun taustalla on äärimmäisen harvoin mikään sairaus, Helsingin yliopistosta kerrotaan.

Kun selittämättömältä näyttävän painonnousun taustaa selvitellään tarkemmin, syy löytyy usein elämäntavoista. Moni ei tunnista syömis- tai liikkumistottumuksissaan tapahtuneita pieniä muutoksia. Esimerkiksi monen etätyöläisen paino on noussut korona-aikana.

Joskus painonnousun taustalla on jokin lääkitys. Tyypillisin esimerkki ovat psyykenlääkkeet.

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat muun muassa Ukrainan tilanteesta tammikuussa

Yhdysvallat ja Venäjä keskustelevat asevalvonnasta ja Ukrainan tilanteesta tammikuun 10. päivänä, kertoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Edustajan mukaan Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajien on määrä tavata tammikuun 12. päivänä ja Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien puolestaan sitä seuraavana päivänä.

Maiden väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Jo ennen joulua AFP uutisoi lähteidensä tietojen perusteella, että Yhdysvallat on valmis aloittamaan neuvottelut Venäjän kanssa mahdollisesti jo lähiviikkoina.

Yhdysvalloissa lyhennetään oireettomien karanteenisuositusta 10 päivästä viiteen

Yhdysvalloissa tautikeskus CDC on lyhentänyt koronatartunnan saaneiden karanteenisuositusta 10 päivästä viiteen päivään. Suositus koskee ihmisiä, joiden tartunta on alun perinkin ollut oireeton tai joiden oireet ovat kadonneet viidenteen päivään mennessä. Viisipäiväisen karanteenin jälkeen heitäkin ohjeistetaan käyttämään suojamaskia vielä viiden päivän ajan aina ollessaan muiden ihmisten lähettyvillä.

CDC perustelee muutosta suosituksissa sillä, että tämän hetken tietojen mukaan suurin osa tartunnoista tapahtuu 1–2 päivää ennen oireiden ilmenemistä tai 2–3 päivää oireiden alettua.

Voimakas talvimyrsky on riepotellut Yhdysvaltojen länsirannikkoa, lunta satoi metrin vuorokaudessa

Voimakas talvimyrsky on riepotellut Yhdysvaltojen länsirannikkoa. Lunta satoi esimerkiksi kovasta kuivuudesta kärsineelle Kalifornian vuoristoalueelle Sierra Nevadaan paikoin jopa metrin verran.

Lumisateet olivat tervetulleita alueelle, jota ovat viime vuosina kiusanneet lukuisat kuivuudesta johtuneet maastopalot.

Lumisateet aiheuttivat myös ongelmia, sillä kymmenettuhannet ihmiset kärsivät sähkökatkoista ja lisäksi teitä meni poikki.

Washingtonin osavaltiossa Seattlessa lumimyrsky aiheutti myöhästymisiä ja peruutuksia lentomatkustajille. Myös Kalifornian ja Washingtonin välissä sijaitsevassa Oregonin osavaltiossa annettiin varoitus myrskystä. (Lähde: AFP)

Tour de Ski alkaa Lenzerheiden sprintillä - mukana 11 suomalaista hiihtäjää

Maastohiihdon 16:s Tour de Ski -kiertue alkaa tänään vapaan hiihtotavan sprinttikilpailuilla Sveitsin Lenzerheidessa. Aika-ajo alkaa kello 12.30 Suomen aikaa ja pudotushiihdot kello 15.

Suomen naisten maajoukkueessa hiihtävät Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Riitta-Liisa Roponen.

Ville Ahonen, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm, Iivo Niskanen, Arsi Ruuskanen ja Lauri Vuorinen edustavat Suomea miesten kilpailuissa.

Kuuden kilpailun kiertue päättyy 4. tammikuuta Italian Val di Fiemmessä.

Barkov palasi Floridan harjoituksiin, odotetaan pelaavan torstaina

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthersin suomalaishyökkääjä Aleksander Barkov on palaamassa tositoimiin, kun sarja on jatkumassa joulutauon jälkeen. NHL:n verkkosivujen mukaan Barkov harjoitteli maanantaina normaalisti muun joukkueen mukana.

Barkov loukkasi marraskuussa polvensa taklaustilanteessa, mutta välttyi leikkaushoidolta. Palattuaan kaukaloon polvivamman jälkeen joulukuun alkupuolella suomalainen loukkasi ylävartaloaan ottelussa St. Louis Bluesia vastaan.

Barkovin odotetaan pelaavan torstaina Suomen aikaa New York Rangersia vastaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi